fbpx

JIPPO matkaa lauantaina Vantaalle, jossa se kohtaa Kakkosen A-lohkon ottelussa sarjajumbo Tikkurilan Palloseuran. Tikkurilan urheilupuistossa pelattava ottelu vihelletään käyntiin klo 16.00 ja sitä voi seurata myös kotikatsomoista JIPPOn toteuttaman livestriimin kautta.

PPJ:lle toissa viikolla hävinnyt JIPPO pääsi viime viikonloppuna taas voiton makuun, kun joukkue sai Mehtimäelle vastaansa FC Kiffenin. Viime kaudella JIPPOn voitoitta keskinäisissä otteluissa pitänyt Kiffen kykeni nyt pitämään joensuulaiset nollilla taukovihellykseen saakka, mutta toisella jaksolla kotijoukkue oli ylivoimainen. Miika Vainikainen liukui vajaan tunnin kohdalla Yoshiaki Kikuchin syötön maaliin, ja vain hetkeä myöhemmin Junnosuke Watanabe pommitti JIPPOn kahden maalin johtoon kulmapotkun jälkitilanteesta. Reilu viisi minuuttia tästä, ja oikealla laidalla jatkuvasti Kiffen-puolustukselle harmaita hiuksia tuottanut Eetu Viitaniemi vapautti vaihdosta sisään tulleen Aake Yletyisen maalintekoon. Kymmenen minuuttia ennen loppuvihellystä Anton Eerola viimeisteli loppulukemiksi 4-0.

– Se oli yksi kauden ehjimmistä esityksistämme. Ensimmäisellä puoliajalla emme päässeet maalintekoon, mutta koko jengi jaksoi luottaa omaan tekemiseemme, vaikka palkintoa ei vielä tullut. Toisella puoliajalla ensimmäinen ja toinen maali tulivat melko nopeasti, ja kolmas osuma tappoi pelin siihen. Jälleen kerran näytimme, että vastustajan ei ole helppoa tulla pelaamaan Mehtimäelle, Joona Malinen toteaa.

Viime talvena JIPPOn B-junioreista edustusjoukkueeseen noussut laitapuolustaja Joona Malinen on pelannut tulokaskaudellaan tähän mennessä kahdeksan Kakkosen ottelua, viimeistellen myös yhden komean maalin FC Futuran verkkoon. Hän on tahkonnut oikealla laidalla kaksi ysikymppistä sarjaotteluissa ja yhden Suomen Cupissa, mutta muuten hän on tullut vaihdosta kentälle joko vasemmaksi puolustajaksi tai ylemmäs. Monipuolinen, moderni laitapuolustaja on sujahtanut rooliin kuin rooliin mutkattomasti.

– Molemmissa laidoissa on omat hyvät puolensa. Oikeajalkaisena oikealta on toki helpompi keskittää, vaikka vasemmallakin jalalla se hyvin onnistuu. Vasemmalta laidalta taas on helpompi leikata keskeen, mutta kyllä se oikea laita tuntuu selkeästi enemmän omalta rooliltani.

Kauden lopun lähestyessä Kakkosen A-lohkon kärkipään tilanne on tiukka. JIPPO on 18 ottelukierroksen jälkeen lohkossa toisena kerättyään 39 pistettä maalierolla +27. HJK Klubi 04 on kärjessä pisteen edellä maalierolla +30, ja PK-35 on kolmantena tasapisteissä JIPPOn kanssa maalierolla +20. Jokaisella ottelulla ja pisteellä on siis merkitystä, ja maalierokin saattaa vielä osoittautua ratkaisevaksi suuntaan tai toiseen.

Lauantain ottelu tappioputkessa rypevää sarjajumbo TiPS:iä vastaan on koitos, johon JIPPO lähtee ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Pisteitä ei kuitenkaan jaeta etukäteen, ja Malinenkin odottaa, että voiton eteen täytyy tehdä täysi päivätyö.

– Ei varmasti ole helppo peli tulossa, etenkin kun kyseessä on vierasottelu ja alustana on luonnonnurmi. TiPS:llä ei ole mitään hävittävää, ja samalla tämä on meille todella tärkeä vierasmatsi, eli paineet ovat toki meillä. Lähdemme kuitenkin tarpeeksi kevein mielin oman pelin kautta hakemaan kolmea pinnaa ottamatta liikaa paineita. Tietynlainen rentous ja ottelun alku korostuvat tässä matsissa varmasti.

Kaikissa JIPPOn tämän kauden otteluissa avauskokoonpanossa ollut Nuutti Tykkyläinen ja kuudella maalillaan joukkueen sisäisen maalipörssin kärjessä oleva Terrence Smith saivat kumpainenkin Kiffeniä vastaan tililleen kauden neljännen keltaisen korttinsa, joten he ovat pelikieltoisina sivussa TiPS-ottelusta. Kapteeni Pyry Piirainen on sen sijaan kärsinyt pelikieltonsa ja palaa siten JIPPOn kokoonpanoon.

 

Isännät hakevat edelleen avausvoittoaan

 

Kun JIPPO ja TiPS kohtasivat heinäkuussa Mehtimäellä, vantaalaisvieraat siirtyivät 26. minuutilla yllätysjohtoon ensimmäisestä paikastaan. JIPPO kuittasi pian, kun Joona Malinen laittoi oikealta komean kierresyötön linjan taakse Aake Yletyiselle, jonka maalin eteen suuntautuneen jatkon Yoshiaki Kikuchi tuikkasi läheltä tyhjiin. Toisella jaksolla “Yoshi” vei JIPPOn johtoon rangaistuspotkumaalillaan, ja Terrence Smith lisäsi pian johtomarginaalin kahteen maaliin läpiajosta. Lopussa lukemat kaunistuivat vielä 5-1:een vaihdosta tulleiden Toni Tahvanaisen ja Eemil Tannisen toimesta. Miika Vainikainen teki molempiin maaleihin näyttävän esityön.

JIPPO-tappio oli kauden ensimmäisellä puoliskolla neljä tasapeliä pelanneen sarjanousija TiPS:n siihen asti suurinumeroisin tappio, mutta sen jälkeen lukemat ovat ryöpsähtäneet useastikin rumiksi. Joensuun-vierailusta alkoi tikkurilalaisten tappioputki, joka jatkuu edelleen kymmenen ottelun mittaiseksi venyneenä. TiPS pitää neljällä pisteellään A-lohkossa perää ollen 12 pistettä jäljessä toiseksi viimeistä FC Futuraa.

Edellisessä kotiottelussaan lappeenrantalaista PEPOa vastaan TiPS ajautui alle kymmenessä minuutissa kahden maalin tappioasemaan, ja puolen tunnin kohdalla lukemat olivat jo 0-4. Albanialaiskärki Arsen Ceni kavensi ennen taukovihellystä, mutta toisella jaksolla vieraat löivät lisää löylyä. TiPS:n Rauli Saalfeld kavensi lopussa 2-6:een, mutta PEPO iski vielä kerran ja voitti murskaavasti 2-7.

Viime sunnuntaina TiPS:llä oli hyvä sauma katkaista tappioputkensa, kun se meni vajaan puolen tunnin kohdalla Miikka Hyvärisen rangaistuspotkumaalilla johtoon vierasottelussa viimeistä edellisellä sijalla sarjassa olevaa Futuraa vastaan Porvoossa, ja hieman myöhemmin Futuran Matias Viitanen ajettiin ulos. Vajaalla pelannut Futura iski kuitenkin toisen jakson alussa muutamassa minuutissa kaksi maalia, eikä TiPS pystynyt senkään jälkeen hyödyntämään miesylivoimaansa, ja ottelu päättyi porvoolaisten 2-1-voittoon.

TiPS on käytännössä tuomittu putoamaan takaisin Kolmoseen, sillä sen ainoa sauma nousta lohkon toiseksi viimeiselle sijalle olisi voittaa kaikki neljä jäljellä olevaa otteluaan riittävän hyvällä maalierolla samalla kun Futura häviäisi kaikki neljä otteluaan. Sekin riittäisi vain, jos TiPS:llä olisi tämän jälkeen enemmän pisteitä kuin B- ja C-lohkon toiseksi viimeiseksi sijoittuneilla joukkueilla, sillä vain paras 11:ksi sijoittunut säilyy.

Altavastaajana jokaiseen otteluun lähtevä TiPS vetäytyy usein alas puolustamaan, ja joukkueen hyökkäykset käynnistyvät yleensä pitkällä pallolla isokokoiselle target-hyökkääjälle Arsen Cenille, joka on tehnyt kauden aikana kaksi maalia. Joukkueen tehokkain pelaaja kolmella maalillaan on ollut kokenut Niko Haiko, jonka ohella TiPS:n keskikentällä uhkaa ylöspäin tuovat Iidle Elmi sekä isokokoinen laitapelaaja Adel Jrad. Puolustussuuntaan joukkueen avainpelaajia ovat keskikentän pohjapelaaja Miikka Hyvärinen sekä topparina pelaava kapteeni Teemu Pyhämäki. TiPS:n pelaavana maalivahtina ovat viime aikoina vuorotelleet Aaro Reiniluoto sekä Martti Puolakainen.

 

Tiesitkö

 

JIPPO on 18 ottelukierroksen jälkeen Kakkosen A-lohkon eniten maaleja tehnyt joukkue 41 osumallaan. Viime kaudella JIPPO teki runkosarjan 22 ottelussa 47 maalia, joten joukkue tarvitsee vielä kuusi maalia neljään viimeiseen otteluun yltääkseen viime kauden saldoon.

Joensuulaisten maalitehtailu on jakautunut tasaisesti ja laajasti, sillä kun Miika Vainikainen ja Junnosuke Watanabe tekivät viime kierroksella kauden avausmaalinsa, on jo 15 JIPPO-pelaajaa on onnistunut tällä kaudella maalinteossa, kun viime kaudella maalintekijöitä oli kaikkiaan 14.

Terrence Smith on kuudella osumallaan JIPPO-miehistön sisäisen maalitilaston kärjessä, mutta lähellä kärkkyy vain seitsemässä ottelussa jo viiteen kihaukseen yltänyt Anton Eerola sekä samoissa lukemissa Yoshiaki Kikuchi. Victor Matheus ja Janne Partanen ovat osuneet neljästi.

 

 

 

 

TiPS – JIPPO lauantaina 16.9. klo 16.00 Tikkurilan urheilupuistossa, Vantaalla

JIPPO toteuttaa ottelusta livestriimin. Katseluoikeus striimiin lähetetään ennen ottelun alkua JIPPOn uutiskirjeen tilaajille sähköpostitse. Uutiskirjeen voit tilata tästä: https://jippo.fi/faneille/uutiskirje/

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen