Tulevan sarjakauden harjoitukset jatkuivat lauantaina 10. helmikuuta, kun JIPPOn vieraaksi Hope Areenan kuplan lämpöön saapui kettupaitainen JJK. “Päijänteen Barcelonan” oli määrä vielä viime kauden Ykkösestä Ykköseen putoamisen takia olla JIPPOn vastus tulevana suvena, mutta kuukausi sitten JIPPOlle lisenssikomitean päätöksellä varmistunut Ykkösliigan paikka erotti lopulta seurat erilleen kahdelle perättäiselle sarjatasolle. Yhden sarjatason tavoin myös yksi ainoa maali erotti lopulta joensuulaiset jyväskyläläisistä lauantai-illan ottelussa.

Avaus: Piirainen; Ohashi – Victor Matheus – Haataja  – Tykkyläinen; Watanabe – Forss (65’ Niemeläinen) – Yoshi (83’ Saarenkunnas) ; Kiuru (57’ Smith) – Yletyinen – Pihlaja (46’ Partanen)

Penkki: Linnas (mv), Piiparinen, Vainikainen M., Tanninen, Erguner

1. puoliaika

Ottelun aivan ensimmäiset minuutit eivät vielä paljoa tarjoa, mutta kauaa ei maalia lopulta tarvitse odottaa. Oma kettu puree – ainakin välillisesti – jyväskyläläisiä takapuolesta. Vielä viime kaudella JJK:ta Ykkösessä edustanut Oskar Pihlaja löytää vasemmalta oikealle suunnatulla kaarisyötöllään tutun tilan edellisen kauden joukkueensa puolustuslinjan takaa. Diagonaalisyöttö löytää oikealta boksiin leikkaavan Jyri Kiurun. Kiurulla on viimeistely varten pienehkö kulman, mutta jotenkin testipelaajana JIPPOn nutussa esiintyvä “Jykä” onnistuu upottamaan pallon maalin takanurkkaan.

Aikaisesta avausmaalista ei kuitenkaan verso tällä kertaa edellisten harjoituspelien kaltaista maali-ilottelua. JIPPO pitää palloa itsellään, mutta JJK ei ole tullut Joensuuhun helmikuisena lauantai-iltana vain ja ainoastaan puolustamaan. Kettupaidat pitävät pelaajapakkansa kasassa ja pelaajakohtaiset etäisyydet lyhyinä. Kun koko vieraiden paketti heiluu jopa uhkarohkean korkealla lähes puolessa kentässä, jää korkealla operoivan jyväskyläläispuolustuksen selustaan samalla valtava tila. Tähän tilaan yrittävät päästä vuoroin punamustien hyökkäyskolmikon vasen laita Pihlaja, oikean laidan Kiuru kuin myös kärjen Aake Yletyinen. JJK yrittää myös prässätä aika ajoin hyvin korkealta, mutta nämä painetilanteet JIPPO-puolustus hoitaa mallikkaasti. Vastikään JIPPOn vahvuuteen takaisin liittynyt Victor Matheus antaa vielä ainakin toistaiseksi toppariparinaan luutivan Niklas Haatajan huseerata aktiivisemmin pallon kanssa. Haataja ottaa pallollisen vastuun varmasti mielellään vastaan, ja hän käynnistää peliä välillä aktiivisesti eteenpäin syöttäen ja toisinaan myös rohkeasti itse palloa ylöspäin kuljettaen.

JIPPOn ottelun toinen maali syntyy kuin tyhjästä puolen tunnin paikkeilla. Jo viime kaudella useasti laidalta keskemmäs kenttää hakeutunut Nuutti Tykkyläinen tällää keskisektorista varsinaisen kauno- ja kaukolaukauksen. Arviolta 25 metristä lähtenyt ulkokierteinen tykitys yllättää vieraiden Jimi Zipruksen totaalisesti. Tykkyläinen on tottunut viimeistelemään maalinsa aiemmilla kausilla paljon lähempää, mutta ehkä tämä hieno maali on ensimakua uudesta, kaudella 2024 kaukoetäisyydeltä kauhua vastustajien maalivahteihin iskevästä Tykkyläisestä?

Vieraat kaventavat aivan puoliajan lopussa ottelun 44. minuutilla ottelun lukemat 2-1:een. Kaukaa jyväskyläläispuolustuksesta lähtevä läpisyöttö löytää linjan taakse kirmanneen Shirman Osson jalan. Osson viimeistely kilpistyy Pyry Piiraisen vastaantuloon, mutta JJK:n Miika Mahlamäki napauttaa paluupallon tylysti verkon perukoille. Myöhäinen kavennusmaali jättää vielä paljon pelattavaa ottelun toiselle puoliajalle.

2. puoliaika

Toisella puoliajalla ei pelin isossa kuvassa nähdä juurikaan muutoksia. JIPPO hallitsee palloa ja luo enemmän tilanteita, mutta omat paikkansa on pääosin vastahyökkäyksillä tasoitusta hakevalla vierasjoukkueella. 75. peliminuutin kohdalla pitkänhuiskea  vaihtopelaaja Arttu Leivonen on nokikkain Piiraisen kanssa, mutta jälkimmäinen esittää lukashradeckymaisen käsipallomaalivahdin torjunnan ensin mainitun viimeistelyn edessä. Kun sekä Janne Partasen 87. minuutin läpiajo että myös vaihdosta tulleen Terrence Smithin ottelun aivan lopussa lähietäisyydeltä laukoma viimeistely-yritys päätyvät vieraiden maalia toisella jaksolla vartioiman Jerry Kanasen torjuntaan, ei ottelussa enää enempää maaleja nähdä.

Hiljattain vasta 32-vuotissyntymäpäiviään viettänyt JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen on 2-1 voittoon päättyneen pelin jälkeen juhlatuulella uuden vuosirenkaansa johdosta. Toki päävalmentaja on myös hyvillään tuoreesta voitosta, mutta tapansa mukaan hän löytää myös paljon parannettavaa kahden viikon päästä pelattavaa Ykkösliigacupin MP-vieraspeliä silmällä pitäen.

– Pelistä jäi vähän kaksijakoinen fiilis. Olimme erittäin hyviä ensimmäiset 40 minuutin ajan, mutta toisella puoliajalla olimme hetkittäin huolimattomia pallon kanssa. Emme päättäneet hyökkäyksiä riittävän huolellisesti ja emme myöskään olleet tehokkaita viimeistelyssä. Meidän piti tappaa peli useaan kertaan, mutta koska emme sitä tehneet, niin JJK roikkui mukana. Tämän takia he myös saivat yhden todella hyvän maalintekopaikan meidän huolimattoman hyökkäämisen seurauksena tulleesta transitiosta, päävalmentaja ripittää.

– Kokonaisuutena lauantain peli oli oikein hyvä tapahtuma. Pystyimme hallitsemaan pelin virtaa etenkin pallon kanssa, mutta myös aktiivisen puolustuspelaamisemme ansiosta. JJK oli aika aseeton, kunnes toisella puoliajalla huolimattomuus hyökätessä alkoi muuttamaan pelin virtausta meille epäedulliseksi. Hyvä matsi tähän paikkaan ja tämä palveli varmasti molempia. JJK ei tehnyt meille lauantai-iltaa helpoksi ja siitä heille kaikki kunnia. Aina pelataan vain ja ainoastaan voitosta ja siinä onnistuttiin Kotkan tasurin jälkeen.

Kokonainen kahden viikon pelitauko on Hallikaisen mukaan määrä käyttää kovan treenaamisen merkeissä edellisten viikkojen tapaan, jotta joukkue on valmis kohtaamaan MP:n kuun lopussa Mikkelissä. Laskiaissunnuntaina Hallikaisten kotona juodaan syntymäpäiväkahvit lähipiirin kesken. Loppuun päävalmentaja tekeekin shokkipaljastuksen, sillä hänen laskiaispullansa hatun alta löytyy kermavaahdon lisäksi hillosilmä. JIPPOn mediatiimi suosittelee kaikkia raportin lukeneita pitäytymään pulkkamäestä paluun jälkeen vain ja ainoastaan mantelimassaisten laskiaispullien nauttimisessa.

Mantelimassan ohella suosittelemme myös hankkimaan kausikortin kauden 2024 peleihin verkkokaupastamme!

Seuraava ottelu: MP – JIPPO I la 24.2. klo 12:00 I Mikkeli

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen