JIPPO pelasi Ykkösliigacupin toisen vierasottelunsa MP:n vieraana lauantaina. Lounasaikaan pelatusta ottelusta joensuulaiset selviytyivät voittajina, kun Kalevankankaan hallin digitaaleilla loistivat lukemat 0-2 aina avausjakson alkupuoliskolta ottelun loppuun saakka. Maalit iskivät Yoshiaki Kikuchi rangaistuspotkusta sekä Aake Yletyinen.

Avaus: Piirainen; Tykkyläinen – Huhtala (ei sop.) – Haataja (84′ Kela) – Ohashi (ei sop.); Watanabe – Kikuchi (84′ Aho) – Forss (60′ Saarenkunnas); Pihlaja (60′ Partanen) – Yletyinen (84′ Nuutinen) – Tanninen (70′ Viitaniemi)

Vaihtopenkki: Vainikainen (mv)

1. jakso

Ottelua on pelattu hädin tuskin minuutti, kun JIPPO-puolustus hukkaa pallon isäntien hyökkääjälle, joka pääsee vapaasti etenemään kohti Pyry Piiraisen maalia. Matala sijoitus lähtee kohti alakulmaa, mutta Piirainen venyttää näppinsä vedon tielle. Tämän jälkeen peli alkaa aaltoilemaan puolelta toiselle. Vierasjoukkueen näkökulmasta ottelun alussa eletään melkeenpä hektisimmät hetket. Vierasjoukkue on paria vaaranpaikkaa lukuunottamatta avausjaksosta lähtien ottelun hallitseva osapuoli. Pelikellossa on viisi minuuttia, kun Yoshi löytää rangaistusalueelta Yletyisen, jonka voimakas laukaus pienestä kulmasta jysähtää ylähirteen. Tästä menee muutama minuutti, ja jälleen Piiraisen maalilla tapahtuu. Tällä kertaa testipelaaja Yusei Ohashi venyttää jalkansa MP-pelaajan laukauksen tielle ratkaisevalla hetkellä.

Ottelun 10. minuutilla MP:n maalivahti, JIPPO-kasvatti Aleksi Honka-Hallila avaa peliä lyhyellä syötöllä keskikentälle. Sinipaitaisen pelaajan kosketus palloon on kuitenkin louhikkoinen ja Yoshiaki Kikuchi on päästä läpiajoon. MP-puolustaja kaataa Kikuchin rangaistusalueella ja ottelun erotuomari osoittaa palloa rangaistuspisteelle. Yoshi itse astelee pallon taakse ja upottaa pallon varmasti maaliin Honka-Hallilan aavistaessa väärin.

Heti seuraavasta hyökkäyksestä MP:lla on paikka tasoittaa, mutta laukaus boksin rajamailta painuu oikealta ohi maalin. Tästä menee muutama minuutti, kun Yoshi on jälleen aiheuttamassa isännille harmaita hiuksia. Syötönkatko keskialueella, spurtti isäntien kenttäpuoliskolle ja tarkka syöttö Yletyiselle MP-puolustajien väliin. Yletyinen hakee itselleen hyvän vetopaikan ja laukoo pallon vasemmalla jalallaan toistamiseen isäntien maaliin.

Jakson loppu on pääosin JIPPOn hallintaa. Ohashi katkaisee MP:n pelin rakentelun vajaan puolen tunnin pelin jälkeen ja kokeilee tempokuljetuksensa päätteeksi omaa laukaustaan noin 20 metristä. Tämä kova veto suuntautuu kuitenkin liiaksi päin Honka-Hallilaa. Muutama minuutti tästä, ja pallo saadaan kolmannen kerran maaliin Yoshin lähes kulmalipulta antaman vapaapotkun päätteeksi. Pallo ensin testipelaaja Roope Huhtalalle, jonka laukauksen Honka-Hallila torjuu eteensä. Tästä irtopala suditaan maaliin, mutta tilanne paitsio. Hetken päästä tästä ensin Yletyisellä ja sitten Junnosuke Watanabella on tilanteet lisätä JIPPO-johtoa. Molempien hyviin yrityksiin eteen ehtii kuitenkin Honka-Hallila. Myös Oskar Pihlaja pääsee kokeilemaan maalintekoa rangaistuspotkusta viitisen minuuttia ennen jakson päättymistä. Tällä kertaa Honka-Hallila aavistaa oikein vasemmalle, joten JIPPOn johtaessa 0-2 lähdetään tauolle.

2. jakso

Ottelun jälkimmäinen nelivitonen on huomattavasti edeltäjäänsä tapahtumaköyhempi. JIPPO puolustaa johtoaan ja pitää myös isäntäjoukkuetta enemmän pelivälinettä hallussaan jakson aikana. Jakson jännittävimmät tilanteet koetaan heti ensimmäisen viisiminuuttisen aikana. Ensin Pihlaja-Yletyinen -duo järjestelee pallon tyylikkäästi vasemmalta laidalta rangaistusalueelle. Nahkakuula toimitetaan maalin edestä verkon perukoille asti, mutta tämäkin maali hylätään paitsiona. Hetkeä myöhemmin Nuutti Tykkyläinen pääsee etenemään vasemmalta laidalta lähes päätyrajalle asti. Matalaan keskitykseen ei kuitenkaan tällä kertaa ole jatkajia maalin edessä.

Tämän jälkeen puntit tasoittuvat huomattavasti ja maalipaikat ovat molemmissa päissä kortilla. Sinipaitainen kotijoukkue saa jakson aikana pari erikoistilannetta ja varttia ennen loppua kohtalaisen maalipaikan oikealta laidalta. Niin erikoistilanteissa, kuin tuossa läheltä maalia tulevassa yrityksessä JIPPO-puolustus on kuitenkin hyvin hereillä Pyry Piirainen viimeisenä lukkonaan, eikä kahden maalin johto ole isommin uhattuna missään vaiheessa.

– Hyvä vierasvoitto kauden tähän saakka ehjimmällä esityksellä. Alku oli hieman sekava, mutta sen jälkeen hallittiin pelin virtaa pallon kanssa ja ilman, pystyttiin etenemään ja tuottamaan vaaraa ja tosiaan kaksi maalia pystyimme myös tekemään. Lisäksi yksi taidettiin hylätä ja pilkku missattiin. Toiselle jaksolle MP veti vähän käsijarrusta, vaikka häviöllä olivatkin ja tekivät toki meidän hyökkäämisen vaikeammaksi. Toisaalta pystyimme hallitsemaan pelivälinettä, puolustamaan laadukkaasti ja luomaan pari hyvää maalintekopaikkaa.

Olen tyytyväinen ensinnäkin siihen, että voitimme ja sen lisäksi myös siihen, että asiat joita parin viikon aikana olimme jumpanneet näkyivät oikein kivasti tänään kentällä. Niiden ansiosta puolustimme tänään muutamia tilanteita lukuunottamatta oikein laadukkaasti läpi ottelun. Parannettavaa kuitenkin jäi, pyritään taas kehittymään ensi viikolla, jotta ollaan sunnuntaina taas piirun verran parempiapäävalmentaja Mikko Hallikainen iloitsi joukkueen esityksestä.

Mikkelistä lähti matkaan kolme pistettä Ykkösliigacupin pistepussia kartuttamaan. Näin ollen JIPPO pitää B-lohkon kakkostilaa hallussaan neljällä pisteellä. Seuraavaksi vastaan asettuu JIPPOn tavoin kaksi ottelua cupia pelannut JäPS, joka on B-lohkon jumbona yhdellä pisteellä. Tuo ottelu pelataan viikon päästä sunnuntaina Joensuu Hope Areenalla, tervetuloa paikalle!

Seuraava ottelu: JIPPO – JäPS  I  Sunnuntaina 3.3. klo 14:00  I  Joensuu Hope Areena

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen