Ikinä ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Voitto maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina pelatusta kauden ensimmäisestä kilpailullisesta kotipelistä olisi taannut paikan Ykkösliigacupin välieriin. Puoliajalla punamustien asiat olivat vielä mallillaan, mutta päätösvihellyksen kohdalla päällimmäinen tunne oli pettymys.

Avaus: Piirainen; Ohashi (70‘ Viitaniemi) – Huhtala – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe – Forss (70‘ Saarenkunnas) – Yoshi; Kiuru (70‘ Tanninen) – Yletyinen– Pihlaja (58‘ Smith)

Penkki: Vainikainen (mv), Victor Matheus, Smith, Partanen, Aho, Nuutinen

1. jakso

Kotijoukkue aloittaa Hope Areenan tekonurmella pelattavan ottelun pirteästi. JIPPOn hyökkäykset kulkevat pääasiassa vasemmalta trion Nuutti Tykkyläinen Yoshiaki Kikuchi Oskar Pihlaja kautta. Ensimmäiseen kulmapotkuun ei kulu montaa minuuttia ja järvenpääläiset saavatkin juosta alkuminuutit lähestulkoon pelkästään kohti omaa päätyä.

Ensimmäinen todella vaarallinen tilanne lankeaa kuitenkin vierailijoille ottelun 10. minuutilla. Oikea laitapuolustaja Peetu Haikonen keskittää pallon takatolpalle, mutta Pyry Piirainen pelastaa kotijoukkueen torjumalla pukkauksen varmasti.

Ottelun 14. minuutilla Jyri Kiuru hyödyntää oman joukkueensa pallonriiston. Punamustien uusin hyökkäyspään sopimuspelaaja syöttää Aake Yletyisen läpi. Yletyisellä on aikaa ja tilaa kiertää maaliltaan vastaan syöksyvä Joona Tiainen, mutta pienestä kulmasta maalia kohti viritetty viimeistely-yritys ei päädy verkon perukoille.

Heti seuraavalla minuutilla puolustuslinjaan laskeutunut Lassi Forss hyödyntää JäPSin toppariparin Roope AutioJonathan Dunyin taakse jääneen ison tilan. Yusei Ohashi on yhtä aikaa jälleen vastaan tulevan Tiaisen kanssa pallossa. Näyttää hetken siltä, että Ohashi hankkii jo toisessa pelissä putkeen rangaistuspotkun joukkueelleen. Erotuomari Ville Nevalainen ei tilanteessa kuitenkaan virhettä näe, ja pallo ohjataankin vain kulmalipulle.

Puolen tunnin kohdalla Roope Autio syöttää Yletyinen tahattomasti läpi, mutta topparipari Dunyin ehtii paikkaamaan Aution hassin parahiksi. Heti seuraavassa tilanteessa JäPSin maalilla nähdään ikävä kolari, jossa ovat osallisena kotijoukkueen Yusei Ohashi ja vieraiden maalivahti Joona Tiainen. Ensin mainittu nousee kentän pinnasta pikaisesti, mutta Tiainen loukkaa itseään törmäyksessä sen verran vakavasti, että JäPS joutuu vaihtamaan maalivahtia. Ja koska varamaalivahti on jäänyt aamulla linja-auton kyydistä kotiin Järvenpäähän, joutuu Roope Autio vetämään hanskat käteensä ja kanavoimaan sisäisen Manuel Neuerinsa esille seuraavien 60 minuutin ajaksi.

Autio kirjauttaa ensimmäisen torjuntansa kymmentä minuuttia myöhemmin, kun hän venyy Oskar Pihlajan laukauksen eteen. Aution käsien kautta pallo menee kulmaksi, mutta tästä erikoistilanteesta ei kotijoukkueelle vielä maalia synny.

Minuutti ennen täyttä aikaa laitapuolustaja Ohashi ajaa oikealta sisään boksiin. Japanilaiselta pallo katoaa vauhdissa, mutta peliväline ponnahtaa tilanteessa mukana olevalle Aake Yletyiselle. Urhoollisesti maalilla Tiaista tuuraava Autio ei tällä kertaa veny kuin hyvään yritykseen. Pallo alanurkassa ja JIPPO johtaa 1-0. Maali on jo toinen Ykkösliigacupissa JIPPOn kärjessä viime kauden laitaroolin sijaan esiintyneelle Yletyiselle.

Vielä ehtii ensimmäisellä puoliajalla tapahtua Yletyisenkin maalin jälkeen. Hetkeä aiemmin verkkoja venyttänyt Yletyinen tuikkaa Oskar Pihlajan yksi vastaan yksi -tilanteeseen Jonathan Dunyinin kanssa. “Oskun” harhautus puree, ja hän painaa varman laukauksen maalin oikeaan ylänurkkaan. Roope Aution torjuntayritys on jälleen mainio, mutta Pihlajan laukaus on yksinkertaisesti liian tarkka. Maalin myötä Pihlaja avaa viime pelissä jo rangaistuspisteeltä avautumaisillaan olleen maalitilinsä. Taukojohto 2-0 lupaa hyvää Ykkösliigacupin jatkopaikan varmistumisen osalta.

2. jakso

JäPS palaa kentälle puoliajan taktiikkapalaverista virtaa täynnä. Kahden maalin takaa-ajo ja olosuhteiden pakosta johtuva ilman varsinaista veräjänvartijaa jatkuva peli ei tunnu vieraita haittaavan. JIPPOn ensimmäisen puoliajan hyvä ote on vain kaukainen muisto, kun järvenpääläiset kääntävät kaksinkamppailuvoitot vikkeliksi vastahyökkäyksiksi.

Vieraiden paineistus tuottaa pian tulosta, kun ottelun 53. minuutilla Ohashille sattuu harmillinen ja harvinainen hutipotku alimpana miehenä. Herkko Kuosa nappaa irtopallon itselleen ja kaventaa vaivatta tilanteeksi 2-1.

JäPS pelaa jo miltei brändiksi muodostunutta kovaotteista jalkapalloa läpi ottelun. JIPPOn pelaajista etenkin taiturimainen Yoshi kokee monesti kovia ottelun aikana. Päätuomari Nevalainen kuitenkin on tullut Joensuuhun sallimaan myös hieman kovemmat otteet. Toisen puoliajan lopun pääpallotilanteesta hän antaa kotijoukkueen Santeri Saarenkunnakselle kuitenkin varsin kevyen varoituksen. Järvenpääläisiä hän varoittaa kahteen otteeseen kortin arvoisesti.

Järvenpääläisten JIPPOon kohdistuva takiaismainen tarrautuminen tuo jälleen tulosta, kun toisen polven jalkapalloilija Noah Kaijasilta starttaa pujottelunsa jälleen yhden transition jälkeen. Kaijasillan askeleet vievät hänet ottelun 64. minuutilla oikealta laidalta aina JIPPOn maalinedustalle. Viimeistelyn varmuudessa on jotain samaa kuin maaleja aikanaan Veikkausliigassa liukuhihnalta tehtailleella Petteri-isällä. Isäntien turvalliselta vaikuttanut kahden maalin johto sulaa toisen puoliajan alun heikon 20 minuutin aikana tasapeliksi.

Punamustat havahtuvat heti maalin jälkeen taas mukaan pelin tapahtumiin. Vaihdosta hetkeä ennen maalia kentälle tullut Terrence Smith liikkuu keskialueen syöttöä vastaan. Hänen onnistuu kääntyä ja vipata pallon boksiin juoksua tekevälle Nuutti Tykkyläiselle. Roope Autio tekee kuitenkin ehkä elämänsä elastisimman jalkatorjunnan ja estää kotijoukkueen kolmannen maalin syntymisen.

Kotijoukkue vaihtaa kolme tuoretta jalkaparia kentälle, kun ottelua on pelaamatta enää 20 minuuttia. Varsinkin oikeaksi laitapuolustajaksi sisään vaihdettu Eetu Viitaniemi tuo rivakkaa pystysuunnan liikettä kentälle. Ensimmäisen puoliajan hyökkäysten painopiste siirtyykiin viimeiseksi vartiksi oikeaan laitaan.

Pyry Piirainen torjuu roopeautioimaisella ketteryydellä vaihtopelaaja Sebastian Kamaran 72. minuutilla laukoman vaarallisen laukauksen. Viisi minuuttia tästä tilanteesta ja kentän toisessa päässä JIPPOn testipuolustaja Roope Huhtala nousee korkeimmalle kulmatilanteessa. KäPassa viime kaudella pelanneen Huhtalan pusku suuntautuu reilusti maalin yli.

Viimeisen viiden minuutin aikana molemmilla joukkueilla on paikkansa. Kamara petaa ensiin 86. minuutin kohdalla paikan Irfan Sadikille, mutta Piirainen torjuu lähentelyt tällä kertaa jalallaan. JIPPOn paikka tulee vuorostaan tilanteesta, jossa Roope Huhtala puhkaisee järvenpääläisten linjan. Hänen syöttönsä onnistuu tarvoittamaan sisemmäs kaventaneen vaihtopelaaja Eemil Tannisen. Tanninen jatkaa pallon seinänä kolmannelle laitaan, josta Viitaniemi toimittaa sen vuorostaan maalinedustaa kohti painelevaa Smithiä. Viime ottelussa pelikieltoa kärsinyt “Tiko” ei kuitenkaan saa viimeisteltyä, vaan palloa painuu JäPS-puolustajan kautta kulmapotkuksi. Ottelun loppulukemat painuvat täten aikakirjoihin lukemin 2-2.

Oivallisen ensimmäisen puoliajan jälkeen JIPPO menetti otteen tyystin toisen puoliajan alussa. Päävalmentaja Mikko Hallikainen löytää ottelun jälkeen nopeasti syyt toisella puoliajalla näpeistä livenneeseen voittoon ja taululle jääneeseen tasatilanteeseen 2-2.

Toinen puoliaika alkoi huonolla n. 20 minuutin jaksolla. Pääsyy tähän on väsymys. Väsymyksen kautta meille tuli huolimattomuutta päätöksentekoon pallollisena sekä kykyyn kamppailla. Menetimme palloja sekä hävittiin ykkös- ja kakkospalloja, ja kaveri pääsi hyökkäämään suoraviivaisesti meidän huonoa kenttätasapainoa vastaan. Ja tietenkin annoimme hyvin epäonnisen kavennusmaalin vastustajalle. Tiedettiin, että seuraavan maalin merkitys on suuri ja nyt se tuli tuolla tapaa. Se maali käänsi pelin virtaa lisää meille epäsuotuisaksi.

Tietenkin ollaan pettyneitä tulokseen. Enemmän oli saatavilla, mutta mitään ei oteta JäPSiltä pois: he rankaisivat virheistä kuten tällä tasolla pitääkin ja me ei puolestaan onnistuttu enää lopussa tekemään tarvittavaa maalia, vaikka meillä ne pari paikkaa oli, Hallikainen aprikoi.

Ykkösliigacupin jatkon kohtalo ratkeaa tämän tasapelin myötä vasta ensi viikonloppuna, kun viime kauden viimeisessä ottelussa JIPPOn väliaikaisesti Ykköseen jättänyt PK-35 saapuu Joensuuhun ja Hope Areenalle. PK-35 johtaa JIPPOn lohkoa kuudella pisteellä. KTP on JIPPOn kanssa viidessä pisteessä, joten ensi sunnuntaina pelattu tasapeli riittää JIPPOn osalta jatkopaikkaan, sillä kotkalaiset ovat Ykkösliigacupin alkulohkon pelinsä jo pelanneet. Ottelun voittamalla JIPPO nappaisi lohkon piikkipaikan pois pihlisläisten käsistä.

Korjataan tämän pelin perusteella helpot virheet pois ja jatketaan prosessia suunnitellusti eteenpäin. Yksinkertaisesti jatketaan siitä, mitä ensimmäisellä jaksolla pystyttiin tuottamaan. Mutta aivan ensin meidän pitää palautua hyvin ja löytää vielä energiaa ensi viikkoon ja ennen kaikkea sunnuntaille, sillä kaikkihan on omissa käsissä. Tässä on todella pitkä ja intensiivinen pre-seasonin ensimmäinen jakso takana ja ensi sunnuntain jälkeen päästään sitten ansaitulle breikille ja sinne halutaan lähteä jatkopaikka takataskussa, Hallikainen summaa.

Tervetuloa taas viikon päästä Hope Areenalle kannustamaan JIPPO jatkoon Ykkösliigacupissa!

Seuraava ottelu: JIPPO – PK-35  I su 10.3. klo 14:00  I  Joensuu

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen