Toukokuun alun kunniaksi JIPPO sai vihdoin isännöidä Kakkosen ottelua liki seitsemän kuukauden tauon jälkeen. Vastaan lauantain ottelussa asettui sen eteläisemmän Karjalan vanha kiistakumppani PEPO. Karjalan herruudesta päästiin jälleen vääntämään tosissaan. Lopulta herruus jäi kuin jäikin pohjoiseen, kun JIPPO vei voiton Niko Niemeläisen toisen puoliajan maalilla. Ottelun lopussa ylimääräisiä sydämentykytyksiä saatiin vielä kahden kotijoukkueen punaisen kortin myötä.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Victor Matheus – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe – Saarenkunnas (86‘ Kettunen) – Yoshi (90’ Piiparinen); Niemeläinen – Smith (63‘ Tahvanainen) – Partanen (46’ Yletyinen)

Penkki: Oikarinen, Malinen, Vainikainen

1. Puoliaika

Karjalan herruuden ensimmäinen osaottelu alkaa vierasjoukkue PEPOn prässätessä JIPPOa ylhäältä. Odotetun neljän linjan sijaan lappeenrantalaiset ovat miehittyneet puolustuksessa viiden pelaajan muotoon. Vierasjoukkueen taktinen konnankoukku johtaa siihen, että palloa saadaan pelattua ottelun alussa pelattua vasemmalla sivustalla villinä juoksentelevan ex-JIPPOlaisen Samu Suoraniemen jalkaan. Wingbackina pelaava Suoraniemi pääseekin antamaan useampia mainioita keskityksiä kotijoukkueen maalia kohti.

Kun ottelua on pelattu reilut kuusi minuuttia, JIPPOn puolustuksessa saattuu pelinrakenteluvaiheessa syöttöharha. Topi Kelan palautus maalivahti Pyry Piiraiselle jää vajavaiseksi, ja PEPOn kookas kärkipelaaja Pablo Stupiski pääsee katkaisemaan syötön. Piirainen saapuu kuitenkin vauhdilla vastaan, eikä PEPOn argentiinalaisvahvistus onnistu heiluttamaan kuin maalin sivuverkkoa. JIPPO selviää tästä alun paineesta kuivin jaloin.

Vartin pelin jälkeen myös JIPPOlle on avautua hyvä paikka maalintekoon. Suomen Cupin pelissä FC Lahtea vastaan maalannut Janne Partanen syöttää pallon korkeassa kaaressa ja Yoshiaki Kikuchi karkaa yksin läpi. Tuomarin paitsiovihellys katkaisee kuitenkin maalitilanteen kuin seinään. Jotakuinkin samalla hetkellä JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen säätää pelisuunnitelmaansa siten, että Partanen alkaa herkeämättä seuraamaan wingback Suoraniemeä lähietäisyydeltä. Tämä peliliike tappaa vierasjoukkueen hyvän peli-ilmeen lähes kokonaan.

JIPPOn kauden ensimmäinen Kakkosen kotipelien maali näkee päivänvalon ottelun 25. minuutilla. Terrence Smith on nopein ja hän juoksee pitkän avauksen kiinni kentän vasemmalla laidalla. “Tico” jatkaa juoksuaan sisään leikaten ja vetää voimalla kohti maalin oikeaa nurkkaa. PEPOn maalivahti Pienmunne torjuu pallon onnistuneesti, mutta joutuu nyrkkeilemään sen korkeassa kaaressa keskelle boksia. Tähän tilanteeseen reagoi nopeimmin Kikuchi, joka pääsee PEPOn katseella tilannetta seuraavien puolustajien keskeltä ponnistamaan korkealle ja puskemaan paluupallon takanurkkaan.

Pieni mutta pippurinen japanilainen on vielä reilua viittä minuuttia myöhemmin pääsemässä nokikkain Pienmunnen kanssa, mutta lappeenrantalaisvahti tulee ajoissa vastaan peittämään tilanteen. Sen merkittävämpiä tilanteita ei JIPPO enää pysty ensimmäisellä puoliajalla luomaan. Kun vierasjoukkuekaan ei saa mitään merkittävää aikaan viimeisen vartin aikana, niin puoliajalle mennään JIPPOn 1-0 kotijohdossa.

2. Puoliaika

Toisen puoliajan alku on lähestulkoon samanlainen kuin ensimmäisen puolikkaan ensiminuutit. PEPO hallitsee pelitapahtumia aivan ensimmäisten minuuttien ajan prässäten ahnaasti ylhäältä. Erona ensimmäiseen puoliajan alkuun on se, että Suomen kevät tarjoilee parhaita puoliaan. Vuodenaikaan nähden kylmää höystetään muutaman minuutin ajan kestävällä raekuurolla.

JIPPO saa vastahyökkäyksen, kun toista puoliaikaa on pelattu viitisen minuuttia. Tilanteessa sekä Niemeläinen että Tykkyläinen pääsevät kokeilemaan maalia kohti laukomista, mutta molempien vasemman laidan pelaajien vedot onnistutaan blokkaamaan PEPOn puolustajien toimesta. Viisi minuuttia tästä ja PEPOn onnistuu tasoittaa ottelu. KTP:sta lainalla oleva wingback Matias Paavola saa diagonaalisyötön haltuunsa, ja hän keskittää pallon oikealta laidalta boksiin. Piirainen onnistuu torjunassaan vain osin, sillä pallo jää pyörimään vapaana. Ensimmäisenä Piiraisen torjumassa paluupallossa on aivan kauden alla PEPOon palannut Aleksi Ikonen, joka siirtää pallon ensimmäistä kertaa tällä kaudella Piiraisen taakse. Derbyn tilanne muuttuu 1-1:een.

Keskikentän keskustassa oivasti vastustajan hyökkäyksiä vaimentanut Junnosuke Watanabe tekee jälleen yhden komean katkon ottelun 62. peliminuutilla. Pallo kulkeutuu japanilaisen jalasta vasempaan laitaan Niko Niemeläiselle, jonka keskitys kaartaa lähes välittömästi takatolpalle Santeri Saarenkunnaksen päähän. Saarekunnas puskee pallon maaliin, mutta ilo johtomaalista on ennenaikaista. Avustava erotuomari nostaa lipun pystyyn paitsion merkiksi eikä JIPPO pääse vielä juhlimaan ottelun toista maalia.

Kun ottelua on pelattu 70 minuuttia, ote pelitapahtumista alkaa yhä selvemmin siirtymään JIPPOlle. Vierasjoukkueen jalat alkavat tuntua painavammilta ja pelin painopiste tuntuu siirtyvän kohti PEPOn päätyä. Vaihdosta puoliajalla Partasen tilalle tullut Aake Yletyinen on PEPOn Suoraniemeä väkevämpi haastotilanteessa, kun varsinaista peliaikaa on jäljellä enää vartin verran. Aake ajaa lähestulkoon väkisin pallon kanssa Suoraniemestä ohi aivan päätyrajaa nuollen. Yletyisen syöttö takaviistoon löytää vasemmalta laidalta sisään ajaneen Niemeläisen, joka viimeistelee johtomaalin varmasti vetämällä vastapallon verkon perukoille.

Ottelun 84. minuutilla kotijoukkue saa lupaavan vastahyökkäyksen, kun keskuspuolustaja Victor Matheus katkaisee PEPOn hyökkäyksen syvältä  ja tuo pallon ylös pitkällä kuljetuksella. Yoshi jatkaa Victorin syöttämän pallon suoraan hetkeä aiemmin maalanneen Niemeläisen juoksulinjalle, mutta PEPOn maalivahti Pienmunne ehättää vastaan ja torjuu tilanteen.

Kotijoukkue meinaa tehdä ottelun lopusta itselleen lähes väkipakolla liian vaikean. PEPO pääsee peliin vielä mukaan, kun Yletyinen käskytetään toisen keltaisen kortin myötä takaisin pukukoppiin. Yletyisen ensimmäinen keltainen kortti tulee ajanpeluusta, ja toinen tulee keskialueen kaksinkamppailusta hänen rikottuaan vastahyökkäystä käynnistämässä ollutta PEPOn Francisco Torresia. Muutama minuutti tästä ja myös Eetu Viitaniemi on netonnut itselleen kaksi keltaista korttia, joista molemmat(!!!) ottelun erotuomari Miikka Haapakoski tuomitsee Viitaniemelle ajanpeluusta. PEPO pääsee siis hyökkäämään lisäajan lopun kahden miehen vajaalla pelaavaa JIPPOa vastaan, mutta keskityksin Piiraisen maalia lähenteleville lappeenrantalaisille jää lopulta vain luu käteen. JIPPO vie Karjalan herruuden nimiinsä lukemin 2-1.

Ensimmäistä Kakkosen kotiotteluaan valmentanut ja siitä voiton napannut JIPPOn valmentaja Mikko Hallikainen myhäilee ottelun jälkeen tyytyväisyyttään. Käteen ennakkoon yhtä lohkon kovimmaksi arvioitua joukkuetta vastaan pelatusta ottelusta jää arvokkaat kolme pistettä.

Kliseisesti hyvä joukkue voittaa huonommallakin pelillä ja se kuvaa tämän päivän peliä aika hyvin. PEPO teki meidän pelaamisesta vaikeaa omalla ryhmityksellään, johon jouduimme reagoimaan. PEPOlle jäi alun jälkeen hyökkäyskeinoiksi enää ristipallot ja keskitykset. Ne ovat meille vähemmän vaarallisia kuin meidän muodon sisään pelaaminen ja keskustan kautta kaistojen vaihdot. Puolustimme oman boksin pääosin hyvin. Maalissa sattui pieni nukahdus, sillä se ristipallo olisi pitänyt saada poikki, Hallikainen summaa.

Parantamiseen varaa jäi vielä ehdottomasti omaan peliin. Meidän pitää pystyä olemaan kurinalaisempia, jos katsotaan korttien määrää. Pakko sanoa, ettei tuomari ollut täysin pelissä sisällä. Tämä kaikki on hyvää oppimateriaalia jatkoa varten.

Seuraavaksi JIPPOn matka jatkuu viikon kuluttua Porvooseen. Brunbergin makeisten napostelun ja pittoreskiin puutalomiljööseen tutustumisen sijaan edessä on ottelu sarjanousija FC Futuraa vastaan.

Seuraava ottelu: FC Futura – JIPPO  I la 13.5. klo 16:00  I  Porvoo

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen