fbpx

Heinäkuuta ei kerennyt kulua kuin viisi päivää ja JIPPO teki välittömästi paluun voittojen viitoittamalle tielle. Pohjanmaan lakeuksilla nähtiin ajoittain erittäin häjyjä otteita, mutta lopulta taistelu palkittiin täyden pistepotin mukaisesti.

Avaus: Piirainen; Haataja – Huhtala – Victor Matheus; Yusei (Viitaniemi 73’) – Tanninen (Kiuru 73’) – Forss – Tykkyläinen; Pihlaja (Smith 54’) – Eerola – Yoshi

Penkki: Linnas (mv), Malinen, Nuutinen, Saarenkunnas

 

1. puoliaika

 

Tasaisesti alkavan ottelun yhdeksännellä minuutilla Anton Eerolan onnistuu käännähtää vapaaksi 25 metrissä. Hän passaa pallon vasemmalta sisään leikkaavalle, entisessä kotikaupungissaan esiintyvälle Oskar Pihlajalle paikan. “Oskun” veto ottaa osuman SJK-puolustajan säärestä ja painuu näin ollen kulmaksi.

Pelikellossa on 13 minuuttia, kun SJK Akatemian Artur Atarah keskittää pallon maalille, jonka Roope Huhtala purkaa sivurajan yli. Ensimmäistä peliään Suomessa pelaava, SJK:n edustusjoukkueen mukaan vasta tällä viikolla liittynyt skotlantilainen Lewis Strapp linkoaa pallon tarkasti aina maalin edustalle, josta pallo saadaan ohjattua Pyry Piiraisen taakse. Ottelun erotuomari Kalle Mäkisen mielestä skotin Ylämailta omaksutussa pallon heittotekniikassa on kuitenkin virheitä ja maali hylätään. Peli jatkuu JIPPOn rajaheitolla samalla, kun kotijoukkueen valmennusjohto ihmettelee kovaan ääneen tuomariston ammattitaitoa.

Ottelu jatkuu kovaotteisena kotijoukkueen hallitessa pelin kulkua vahvan prässin voimin. SJK Akatemia rikkoo ja menee kovalla jalalla kaksinkamppailuihin. Varsinkin leskikentän pelinrakentaja Yoshi on seinäjokisten papereissa merkattu mies.

Puolen tunnin kohdalla Akatemia luo painetta boksin tuntumaan, ja Yusei Ohashi joutuu rikkomaan Strappia vapaapotkun arvoisesti. Noin 19 metristä määrätystä erikoistilanteesta Artur Atarah laukoo ensin muurin, mutta sitten onneksi myös hieman maalin yli.

Kotijoukkueen hiillostus tuottaa tulosta, kun kentän oikean laidan SJK-keskityksen jälkeen JIPPO-verkossa helähtää ottelun 36. minuutilla. Onni Hänninen pukkaa voimalla maalia kohti, eikä Piirainen saa käsiään väliin FC Lahdesta täksi kaudeksi lakeuksille muuttaneen hyökkääjän nikkaukseen.

Akatemian toinen (pusku)maali on lähellä heti perään, mutta Oskari Väistö saa vain hipaistu hiuksillaan lupaavasti maalin edustalle kiertävää kulmapotkua.

Viisi minuuttia ennen ensimmäisen puoliajan loppua Yusei Ohashi saa pallon Eemil Tanniselta ja kiepsahtaa oikealta laidalta sisään boksiin. Laitapakki Strapp laittaa jalkansa japanilaisen juoksulinjalle, ja erotuomari Mäkinen viittoo kohti rangaistuspotkun antokohtaa. Miguel Rodriguez kuitenkin torjuu Anton Eerolan keskelle maalia voimalla laukoman pallon jalallaan, ja tasoitusmaali jää syntymättä.

Piirainen joutuu vielä kertaalleen torjumaan seinäjokisen kulmakarvojen välistä lähtöisin olevan puskun ennen kuin joukkueet poistuvat pukukoppiin juonimaan kuvioita ottelun toiselle puoliajalle. Kovia viime otteluissa kokenut ja tuloksellisesti heikompaa jaksoa pelaavan JIPPOn pitää parantaa toisella puoliajalla pelaamistaan, mikäli pitkälle kotimatkalle tahdotaan mukaan pisteitä.

 

2. puoliaika

 

Päävalmentaja Mikko Hallikainen komentaa yksitoistikkonsa muuttumattomana toiselle jaksolle. Pelaajaryhmitystä on kuitenkin hilattu hieman ylemmäs ja esimerkiksi vasemman laidan Pihlaja roikkuu viimeisessä linjassa asti. SJK Akatemia jatkaa kuitenkin toisen maalin metsästystä.

Kotijoukkueen toinen maali on lähellä ottelun 55. minuutilla, kun Onni Hänninen on aivan yksin keskellä JIPPOn boksia. Punamustien onneksi hän missaa muutamilla milleillä Gabriel Oksasen oikealta lähettämän mainion keskityksen.

Puolen tunnin kohdalla kotijoukkue alkaa tyytyä ottelun tilanteeseen. Musta-kultapaitaiset muuttuvat varovaisemmiksi ja vaipuvat alemmaksi kohti omaa maalia. Samalla JIPPO saa peliä paremmin hyppysiinsä.

Ottelun 64. minuutti tuo kaivatun tasoituksen, Roope Huhtala antaa hallitun linjoja rikkovan matalan syötön puolustuslinjasta. Välikaistalle syöttöä vastaan tuleva Eerola jatkaa pallon taitavasti ensimmäisellä kosketuksella pystyyn vaihdosta kymmenen minuuttia aiemmin kentälle kirmanneelle Terrence Smithille. “Tiko” kuljettaa pallon miltei boksiin aati, ja kotijoukkueen Väistön ja Oksasen häirinnästä huolimatta hän täräyttää pallon varmasti maalin vasempaan nurkkaan. Kauden neljäs maali on nostaa Smithin maalin päähän JIPPOn sisäistä maalitilastoa johtavasta Yoshista.

Tasoitusosuman myötä myös hetkeksi vain puolustamaan tyytyneet seinäjokiset painavat taas vaihteeksi kaasua. Kontrolli pelitapahtumien osalta pysyy siltikin JIPPOn hallussa.

Pelin 75. minuutin hieno JIPPO-hyökkäys on muuttua johtomaaliksi. Nuutti Tykkyläinen keskittää vasemmalta ja vaihtomiehet Jyri Kiuru ja Eetu Viitaniemi ovat maalin edessä tekemässä tihutöitä. Ensin mainittu pudottaa pallon jälkimmäiselle, mutta jostain ilmestyy seinäjokelaisjalka ja “Vinskin” Ykkösliiga-kauden ensimmäinen kihautus jää vielä odottamaan parempaa hetkeä.

Ottelun 79. minuutilla kotijoukkueen Rodriguez joutuu torjumaan Yoshin laukauksen kulmapotkuksi. Kulmapotku tulee maalin edustalle, mutta tämän lupaavan keskityksen SJK vielä purkaa. Lassi Forss on ensimmäisenä irtopallossa ja hän ei erehdy: napakka laukaus löytää tiensä pelaajamuuriin jääneestä raosta maalin perukoille. Forssin kauden ensimmäinen onnistuminen JIPPO-paidassa antaa punamustille kiinnityksen kauan odotettuun voittoon! Voittomaali lisäksi Forssin nimen kohdalle ottelupöytäkirjaan kirjataan kauden neljäs keltainen kortti, joka tarkoittaa hänen osaltaan pelikieltoa rokkiviikon JäPS-ottelussa. Yhteensä varoituksia pelissä jaetaan mojovat yhdeksän kappaletta.

Heti maalin perään SJK Akatemian pelaajien syöttökombinaatio vapauttaa Emmanuel Akansasen oikealta vetopaikkaan, mutta pienestä kulmasta lähetetty viimeistely menee lopulta aina vasemman sivurajan yli.

Kun JIPPOn puolustuspää kestää ottelun 88. minuutin sekä lisäajan alun SJK-hässäkät, voidaan Ykkösliigan sarjataulukkoon pitkästä aikaa kirjata voitto ja kolme pistettä punamustien sarakkeisiin! Ajoittain otteet äityivät puolin ja toisin melko roiseiksi, joten näitä kolmea pistettä voidaan hyvällä syyllä sanoa ankaralla taistelulla ansaituiksi kolmeksi pisteeksi. Etenkin ensimmäisellä puoliajalla vaikeuksia tuottivat seinäjokisten pitkät rajaheitot sekä keskitykset ja JIPPOn pelinavausta häirinnyt prässi. 

– Ensimmäinen 40 minuutin ajan oltiin todella huonoja, jatkuvasti jäljessä eikä myös pystytty vastaamaan kotijoukkueen luomaan pelin vaateeseen. Meidän toiminta ei ollut vain tarpeeksi intensiivistä, ja se johti sitten aivan liikaa peruspelaamisen virheisiin kuten syöttämisessä nähtiin. Vastustajan keskityksissä oli laatua, mutta maali oli meiltä myös todella huonosti puolustettu boksissa. Boksin puolustaminen keskitystilanteissa on saatava jatkossa paremmaksi, emme voi hukata pelaajia noin. Pallollista etenemistämme vaikeutti myös se, että emme venyttäneet vastustajan linjoja tarpeeksi uhkaamalla selustaa ja teimme heidän puolustamisen liian helpoksi, päävalmentaja Mikko Hallikainen puntaroi.

– Puoliajalla käytiin läpi pari taktista asiaa, kuten se, että meidän pitää mennä linjan taakse tai löytää linjan edestä pelaaja, jonka kautta saimme luotua ylivoiman kotijoukkueen keskikenttää vastaan. Samalla terävöitimme vastaliikkeiden merkitystä. Ennen kaikkea kävimme rehellisen keskustelun siitä, että ensimmäisen jakson 40 minuutin mukainen pelaaminen ei riitä. Se ei ole laisinkaan sitä mitä meidän treeneissä tapahtuu päivittäin. Kaivoimme voitontahdon ja ennen kaikkea paransimme toimintamme intensiivisyyttä, jonka myötä pääsimme pelin vaateeseen kiinni ja jopa sen päälle.

Seuraava kivi kengässä on Järvenpäästä saapuva JäPS heti ensi viikon keskiviikkona pelattavassa perinteisen rokkiviikon ottelussa. Hallikaisen mukaan tarkoitus onkin se, että Seinäjoella nähdyn mukainen svengaava rock’n’roll jatkuu myös tulevalla viikolla ennen viikonloppuna juhlittavaa Ilosaarirockia.

– Ensinnäkin meidän täytyy itse pyrkiä  määrittämään pelin vaade omalla jatkuvalla intensiivisellä toiminnalla ilman palloa ja pallon kanssa. Olemalla aktiivisia ja aggressiivisia pystymme varmasti tuottamaan hankaluuksia. Lisäksi meidän tulee puolustaa boksi huomattavasti paremmin, sillä JäPS on hyvä boksissa ja tykkää myös keskittää paljon.

Rokkipeliin liput verkkokaupastamme!

Seuraava ottelu: JIPPO – JäPS  I ke 10.7. klo 18:30  I  Mehtimäki, Joensuu

 

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen