fbpx

JIPPO pelasi lauantaina 8.8. klo 14 Kakkosen C-lohkon ottelun Jyväskylän JJK:ta vastaan, ottelu päättyi JIPPOn 2-0 (1-0) -kotivoittoon. Ottelu oli osa Karjalaiset Futisfestarit -tapahtumaa, jonka ideana oli koota jalkapalloileva Pohjois-Karjala yhteen JIPPOn ja FC Hertan kotiotteluiden, sekä muun oheistoiminnan muodossa. JIPPO seurana seisoo tapahtuman tavoitteen takana: ”Sanoma selväksi eli jalkapallo yhdistää ja se kuuluu meille kaikille sukupuolesta, rodusta tai mistään muusta riippumatta”. JIPPO tuomitsee kaiken rasismin ja on tehnyt sen eteen töitä mm. tämän jalkapallo kuuluu kaikille -henkisen tapahtuman muodossa. Olemme aina näyttäneet, ja tulemme myös jatkossakin aina näyttämään rasismille punaista korttia.

JIPPO – JJK ottelun jälkeen JJK-maalivahti Aati Riihimäki twiittasi kuulleensa ottelun aikana yleisöstä päätuomarille kohdistetun rasistisen huudon. Riihimäen kuulemaa tukevat myös JJK:n markkinointijohtaja Joni Vesalainen, osa JJK:n pelaajista ja kaksi henkilöä twitterissä. JIPPO aloitti asian selvittämisen välittömästi twiitin julkaisemisen jälkeen. Ottelusta kuvattua videotallennetta tutkittiin alan asiantuntijoiden johdolla. Ottelun tuomarit, tuomaritarkkailijat, ottelutapahtumatiimi, JIPPOn pelaajat sekä pääkatsomossa tai sen vieressä istuneet ihmiset eivät olleet kyseistä asiaa kuulleet.

Selvityksen pohjalta saatiin varmuus, että pelitilanteessa, jossa Riihimäen mukaan rasistinen kommentti olisi huudettu kuuluu yleisöstä huudahdus ”tiikeri”. Riihimäen mainitsemaa rasistista huudahdusta ei olla pystytty varmentamaan. Varmaa on luonnollisesti se asia, että JIPPO tuomitsee rasismin.

Asiassa on kysymys Riihimäen ja muutaman muun ihmisen väärinkuulemisesta/-käsityksestä. Tällä hetkellä nuorison keskuudessa käytetään paljon termiä ”tiikeri”, joka tulee eräästä internetissä levinneestä videosta, jossa Tiger Woodsille huudetaan katsomosta ”c´moon Tiikeri…”. Olemme tavoittaneet poikaporukan, joka oli katsomassa JJK-ottelua, ja jotka ovat myöntäneet huutaneensa sanaa tiikeri ottelun aikana useaan kertaan, erityisesti siinä kohdassa peliä missä Riihimäki luuli kuulleensa rasistisen sanan. Asiaa tutkittuamme pidämme ilmeisenä, että tummaihoisista ihmisistä käytetty rasistinen sana on sekoitettu tähän tiikeri-sanaan.

Jatkoa ajatellen JIPPO tulee lisäämään viestintää esimerkiksi ottelukuulutusten kautta kannustamalla ottelutapahtumaan osallistuvia ihmisiä olemaan aktiivisia. Jos kuulet tai näet ottelutapahtumissamme jotain sinne sopimatonta, niin kanna oma vastuusi ja kerro havainnoistasi ottelutapahtumamme järjestysmiehille tai muulle henkilökunnalle mahdollisimman nopeasti. Näin voimme yhdessä vaikuttaa siihen mitä hyväksymme, ja mitä emme hyväksy.

Palloliitto on aloittanut kurinpitomenettelyn JIPPO – JJK -ottelusta. JIPPOlla on viikko aikaa toimittaa oma vastineensa Palloliitolle.