Sunnuntaina Pietarsaaren Keskuskentän illassa nähtiin todellinen kuuden pisteen kamppailu. JIPPOlla oli tähtäimessään sarjataulukossa kaksi pistettä edellä olleen FF Jaron selkä. Valitettavasti sunnuntai-illan päätteeksi piste-ero Veikkausliigakarsintoihin oikeuttavaan kakkospaikkaan on viisi pistettä, kun Ykkösliigaa on kolme kierrosta jäljellä. Jaro oli vahvempi PIetarsaaressa lukemin 2-1 (0-0), JIPPOn maalista vastasi Anton Eerola.

Avaus: Piirainen; Forsman – Victor Matheus – Haataja; Tykkyläinen – Forss – Eerola – Viitaniemi (84′ Yusei); Yoshi – Pihlaja (84′ Tanninen); Smith (66′ Kiuru)

Penkki: Linnas, Kela, Saarenkunnas, Venäläinen

1. puoliaika

Seinäjoella lauantain ja sunnuntain välisen yön viettänyt JIPPO tulee otteluun erittäin raikkaalla jalalla. Taisteluilme on jokaisella avausyksitoistikon pelaajalla huippuluokkaa ja pelin vaateen tasolla.

Kuuden minuutin pelin jälkeen Nuutti Tykkyläinen hoitaa vieraille ottelun ensimmäisen kulmapotkun. Pasi Forsmanin kulmapotku tavoittaa Anton Eerolan pään, mutta pusku suuntautuu useamman metrin ohi maalin. Minuutti tästä, ja loistavan ottelun pelannut Lassi Forss vapauttaa liikkeen linjan taakse tehneen Oskar Pihlajan. Oskun jalat käyvät kuitenkin niin vikkelästi, että pallo jää matkasta aivan boksin rajalla. Ennen kymmenen minuutin täyttymistä Jarokin saa ensimmäisen kulmapotkunsa. Tässä on ensimmäisenä välissä JIPPO-puolustus ja kakkospallo 20 metristä kohoaa viitisen metriä yli JIPPO-maalin.

Ennen vartin täyttymistä JIPPO saa pari kulmapotkua lisää. Ensin Forssin kakkospallo kohoaa samaan tapaan reilusti yli maalin ja sen jälkeen Yoshin antama kulmapotku löytää Victor Matheuksen pään. Matalasta peliasennosta pusku jää vaisuksi ja kilpistyy lihamuuriin.

Ensimmäinen puolituntia ottelusta on hienokseltaan vieraiden hallintaa. 19. minuutilla JIPPO saa jakson parhaan maalipaikkansa. Tykkyläinen vapauttaa jälleen Pihlajan mainiolla siirrolla rangaistusalueelle. Osku näyttää jo ajautuvan turhan pieneen kulmaan, mutta saakin äkäisen laukauksen kohti etukulmaa, joka osuu ylärimaan.

Isännätkin pääsevät puolen tunnin kohdalla hiljalleen paremmin peliin mukaan myös maalipaikkojen muodossa. Ensin Sergei Eremenko pääsee kokeilemaan 25 metristä vapaapotkusta, mutta tämä menee viitisen metriä ohi. Heti perään vasemmalta tullut keskitys maalin eteen löytää Joni Remesahon pään, pusku pompun kautta kuitenkin JIPPOn onneksi yli maalin.

Vartti on jaksoa jäljellä, kun Terrence Smith saa hankittua vapaapotkun kulmalipun ja rangaistusalueen reunan välistä. Yoshin pallo tulee kohti Victorin kupolia, mutta Jaro-pakki pääsee katkomaan tämän. Viimeinen kymmenminuuttinen pelataan huomattavasti matalammalla intensiteetillä. Eremenko pääsee kertaalleen kokeilemaan laukaustaan, mutta tämä menee oikealta ohi Pyry Piiraisen maalin.

2. puoliaika

Kotijoukkue on askeleen edellä tauolta kentälle tultaessa. Muutama minuutti on pelattu, kun Jaron maalivahti Sergey Lazarev avaa pitkällä kohti hyökkääjiä. Pallo pomppii yli JIPPO-puolustuksen, Jim Myrevik säntää ensimmäisenä sen perään ja sijoittaa pallon alakulmaan.

Ottelu jatkuu Jaro-merkkisesti maalin jälkeenkin. Pallo ei meinaa totella JIPPO-pelaajia alkuunkaan hyökkäysten rakentelussa. 72. minuutilla Jaro tuplaa johtonsa kun pallo survotaan maaliin kulmapotkusta Adam Vidjeskogin toimesta.

JIPPO käynnistelee maalin jälkeen kiriään ja alkaa luomaan kovaa painetta Jaro-alueelle. Vapaa- ja kulmapotkuja saadaan useita, mutta Jaro puolustaa rangaistusaluettaan tiiviisti, niin kuin se on tehnyt koko jakson ajan. Viitisen minuuttia ennen loppua Tykkyläinen pääsee tälläämään 20 metristä vastapalloon erikoistilanteen jatkeeksi, mutta Lazarev saa venytettyä näppinsä laukauksen tielle.

Kavennuksen JIPPO saa lopulta nakattua minuutti ennen varsinaisen peliajan täyttymistä. Vaihdosta kentälle tullut Eemil Tanninen harhauttaa näppärästi päätyrajalla valelaukauksella Jaro-puolustajan ja keskittää maalin eteen suoraan Antsa Eerolan päähän, joka pukkaa pallon maaliin kauden toisella täysosumallaan.

Maalin jälkeen paine saadaan välittömästi takaisin Jaro-päätyyn. Tasoitusmaali on millien päässä, kun ylös nostettu toppari Niklas Haataja on saada jalan väliin rangaistusalueelle keskitettyyn palloon. Valitettavasti isäntien puolustaja ehtii tähän juuri ennen Nikkeä. Paine on valtaisa koko lisäajan Jaro-päädyssä, mutta tasoitusmaalia ei saada tällä kertaa tehtyä. Jaro voittaa 2-1.

–  Pienet marginaalit ratkaisivat, kuten yleensäkin tällaisissa kamppailuissa. Ja lopulta Jaro teki yhden maalin enemmän kuin me. Ensimmäinen maali oli todella valitettava kömmähdys ja niitä ei vaan saa tapahtua. Myös toinen erikoistilanteesta syntynyt maali olisi ollut paremmalla toiminnalla hoidettavissa, vaikka pallo hieman onnekkaasti Jaro pelaajalle sitten tippuikin tarjottimelle. Jaro rankaisi meitä kovalla kädellä lähes tulkoon jokaisesta paikastaan. Ja näin tietysti kuuluukin tällä tasolla tehdä, mutta ne ovat niitä pieniä marginaaleja jotka hävisimme tänäänpäävalmentaja Mikko Hallikainen perkasi maaleja.

– Totta kai voisi jossitella paria meidän hyvää paikkaa, hyökkäyskulmien määrää ja mielestäni selvää, viheltämättä jäänyttä pilkkua (Antsa sai osuman kasvoihin), mutta fakta on se, että puolustimme kaksi tilannetta huonosti ja meidän tapoihin ei kuulu jossitella, vaan tehdä asiat jatkossa paremmin. Noita tilanteita lukuunottamatta pelasimme mielestäni hyvän matsin hyvää joukkuetta vastaan vieraskentällä ja osoitimme jälleen kerran luonnetta ja sen, että JIPPO kuuluu pelaamaan tällaisia isoja pelejä yli 2600 katsojan edessä! Ylipäätään hieno futistapahtuma, jossa kotijoukkue oli tällä kertaa maalin verran parempi. Mutta me tulemme vielä! Ja me emme luovuta, kolme peliä on jäljellä ja peli kerrallaan mennään kuten tähänkin saakka ja sitten kolmen pelin päästä katsotaan missä ollaanHallikainen päättää.

Noista kolmesta ottelusta ensimmäinen on edessä lauantaina, kun sarjassa sijalla kuusi majaileva SalPa saapuu Mehtimäelle. Tervetuloa kannustamaan JIPPO voittoon!

Seuraava ottelu: JIPPO – SalPa  I  lauantaina 28.9. klo 15:00  I  Mehtimäki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen