JIPPO matkusti lauantaina Järvenpäähän ainoana tavoitteenaan ottaa voitto, jotta se saisi kurottua umpeen takamatkaa Veikkausliigakarsijan paikalla olevaan pietarsaarelaiseen FF Jaroon. Mikko Hallikaisen joukot onnistuivat tavoitteessaan ja ottivat vakuuttavan 1-4 (0-2) voiton kuroen eron kakkospaikkaan kahteen pisteeseen ennen sarjan viimeistä ottelukierrosta. Maalinteossa onnistuivat Oskar Pihlaja kahdesti, Yoshiaki Kikuchi sekä ensimmäisen Ykkösliigamaalinsa tehnyt Eetu Viitaniemi.

Avaus: Piirainen; Huhtala – Matheus – Forsman (87′ Haataja); Viitaniemi (87′ Yusei) – Forss (61′ Tanninen) – Junnosuke – Eerola – Tykkyläinen; Yoshi; Pihlaja (77′ Kiuru)

Penkki: Linnas, Smith, Venäläinen

1. puoliaika

Ottelun avausjakso on vieraiden kontrolloitua hallintaa heti avausminuuteista lähtien. Se saa pallon pariin kertaan JäPS-alueelle ja rangaistusalueen tuntumaan toimitettua, joskin mitään vaaranpaikkoja ei vielä tässä vaiheessa Joona Tiaisen maalilla nähdä. Isännät saavat jakson parhaan paikkansa kahdeksan minuutin pelin jälkeen. Sinipaitainen kotijoukkue hyökkää keskeltä pelaten lopulta pallon Sakari Tukiaiselle JIPPO-puolustuslinjan taakse. Kova laukaus painuu kuitenkin ohi osuen maalin takana oleviin tukipuihin.

Tästä ei mene minuuttiakaan, kun JIPPO iskee ottelun avausmaalinsa. Se hyökkää vasemmalta, kun Yoshi levittää peliä Nuutti Tykkyläiselle laitaan. Määrämittainen keskityspallo tulee Oskar Pihlajan päähän maalin eteen, joka puskee pallon hallitusti maaliverkkoon ja JIPPOn johtoon. Muutaman minuutin päästä tästä JäPS:n Miska Rautiola hakee tasoitusmaalia suoralla yrityksellä vapaapotkusta noin 20 metristä. Pallo kuitenkin yli ja ohi Pyry Piiraisen vartioiman maalin, lisäksi Piirainen on hyvin mukana tässä yrityksessä.

Jakso etenee vieraiden hallinnassa, kun se pitää pelivälinettä hallussaan mutta ei toisaalta päästä myöskään JäPS:aa maalipaikkoihin niinä hetkinä, kun se pallon menettää. Puolustuspeli on tänäänkin JIPPOlla rautaa. Jakso on noin puolivälissä, kun Tykkyläinen keskittää jälleen vasemmalta. Pallo pomppaa Taavi Armisen purkuyrityksen jälkeen Anton Eerolalle maalin eteen, mutta Antsa ei saa puskuaan suunnattua maalia kohti.

Puolen tunnin pelin jälkeen JIPPO tuplaa johtonsa. Eerola ja Pasi Forsman rakentelevat JIPPOn hyökkäyksen ja viimeksi mainittu pelaa pallon jälleen vasempaan laitaan Tykkyläiselle. Tällä kertaa matala keskitys maalin eteen, jossa pallon on tökkäämässä maalin kymmenennen kerran tällä kaudella Yoshi. Hetkeä myöhemmin sama mies laittaa tällä kertaa oikealta laidalta matalan keskityksen rangaistusalueelle, mutta tällä kertaa jatkajia ei ole.

Isännät pääsevät hieman paremmin pelin päälle jakson viimeisen kympin aikana, mutta isompiin torjuntatöihin ei Piirainen maalillaan joudu.

2. puoliaika

Toiselle puoliajalle isännät tulevat eri asenteella ja saavat lyhyen ajan sisään pari laukausta. Näistä toinen menee kuitenkin ohi maalin ja toisen Piirainen koppaa helposti syleilyynsä.

Toista jaksoa on pelattu viisi minuuttia, kun JIPPO hyökkää vastaan. Anton Eerola syöttää pallon ylhäisessä yksinäisyydessä olevalle Pihlajalle, joka kiitää avonaiseen tilaan Tiaisen ollessa reilusti ulkona maaliltaan. Osku laukoo hakien ottelun toista maaliaan, mutta Tiainen saa hieman lapikastaan väliin. Pomppiva pallo olisi mennyt maaliin, mutta JäPS-puolustaja ehtii siivoamaan tämän. Paria minuuttia myöhemmin JIPPO saa vapaapotkun noin 20 metristä. Tykkyläisen vasemman jalan laukaus ei ole huono, mutta se menee kymmenisen senttiä yli maalin.

54:llä minuutilla tapahtuu jälleen JäPS-päädyssä. Lassi Forss pelaa ensin vapaapotkun lyhyenä keskialueella ja pallo kierrätetään puolustuksen kautta vasempaan laitaan. Siellä JIPPO jo kertaalleen hukkaa pallon, mutta Eerola riistää pallon takaisin ja vapauttaa pystyliikkeen tehneen Pihlajan. Tämä löytää hyvin mukana olleen Viitaniemen, joka saa viimeistellä uran avausmaalinsa Ykkösliigassa ja JIPPOn 0-3 johdon.

JäPS tulee hetken päästä peliin mukaan. Ensin Aleksi Ristola kokeilee rangaistusalueelta kaksi kertaa, mutta molemmat osuvat joensuulaisblokkiin. Jälkimmäinen irtopallo tulee Altti Hellemaalle, joka täräyttää pallon ohi pelaajamassan ja Piiraisen kaventaen pelin 1-3:een.

Isännät saavat maalista lisää puhtia luoden painetta JIPPO-maalille. Tämä kuitenkin katkeaa tylysti, kun tunti on täynnä. JäPS availee peliä syvältä omalta alueelta, kun maalivahti Tiainen syöttää pallon suoraan Eerolalle. Antsa tiputaa pallon alaspäin Pihlajalle, joka laukoo pallon rangaistusalueen rajalta yli Tiaisen ja JäPS-puolustajien. Yhdeksäs maali Oskulle Ykkösliigassa ja päivän toinen!

JäPS hakee kavennusmaaleja nostaen luonnollisesti pelaajapakkaa ylöspäin viimeisen puolituntisen aikana. JIPPO kuitenkin puolustaa erinomaisesti ja pääsee useammankin kerran hyökkäämään vastaan isoihin tiloihin. Paremmalla viimeistelyllä ja viimeisten syöttöjen laadulla olisivat numerot voineet olla vieläkin isommat, mutta tällä kertaa JäPS:n nujertamiseen riittää 1-4 lukemat.

– Peli oli kokonaisuutena aika solidi esitys, todella tyytyväinen voi olla. Kaikki tiesivät, mikä on pelin henki, ja vastasimme haasteeseen todella päättäväisellä ja energisellä toiminnalla. Avainasemassa voittoon oli se, kuinka hyviä olemme puolustaessa pallottomana sekä hyökätessä ja siinä onnistuimme, kuten myös peliin valmistautumisessa. Olimme mielestäni lähes koko pelin ajan vastustajaa askeleen edellä ja vaikka toki JäPS:lläkin pienet omat hetkensä ottelussa oli, pystyimme pitämään ne hetket tarpeeksi lyhyinä, Mikko Hallikainen kommentoi ottelua.

– Vastassa oli hyvässä vireessä oleva ja maalintekoon kykenevä joukkue, joten oli tärkeää että heidän “momentuminsa” olivat tarpeeksi lyhyitä. Ensimmäinen puoliaika oli varmasti yksi tämän kauden parhaista, varsinkin vieraskentällä. Sen lisäksi että pystyimme pitämään JäPSin suhteellisen vaarattomana läpi ottelun, oli oma hyökkäämisemme ajoittain oikein hyvää ja pääsimme etenemään haluttuihin tiloihin oikeastaan läpi ottelun ja olisimme kyllä voineet tehdä pari maalia lisääkin. Halusimme tarttua mahdollisuuteemme ja sen teimme, joten unelma elää! Hallikainen päättää.

Maajoukkuetauon vuoksi viimeinen ottelukierros pelataan siis kahden viikon päästä. JIPPOn ja kakkosena olevan Jaron erottaa kaksi pistettä. Mikäli JIPPO voittaa SJK Akatemian, on Jaron voitettava samaan aikaan SalPa. JIPPOn voittaessa ja Jaron pelatessa tasan, olisivat joukkueet tasapisteissä. Tämä riittäisi JIPPOlle, sillä sen maaliero on kolme napsua parempi, kuin Jarolla. Lauantaina 19.10. kaikki siis Mehtimäelle huipentamaan uskomaton Ykkösliiga-kausi ja jännittämään, jatkuuko JIPPOn syksy ensimmäistä kertaa koskaan Veikkausliigakarsinnoissa!

Seuraava ottelu: JIPPO – SJK Akatemia  I  lauantaina 19.10. klo 16:00  I  Mehtimäki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen