Kakkosen A-lohkon päätöskierros pelattiin loppuun lokakuisena lauantaina. Edes lahtelaisvieraiden kahden maalin voitto tai taivaan täydeltä satanut räntä ei lopulta estänyt JIPPOn lohkovoittoa.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Victor Matheus (86’ Harju) – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe – Niemeläinen (58’ Vainikainen) – Yoshi (86’ Kettunen) ; Smith (70’ Tanninen) – Tahvanainen– Yletyinen (58’ Partanen)

Penkki: Rissanen, Malinen

1. jakso

Joensuuhun saapuneet lahtelaisvieraat ovat ennen ottelua vielä epävarmoja siitä, jatkuuko heidän kautensa Mehtimäen ottelun jälkeen. Kakkosen lohkotilanne ennen viimeistä ottelukierrosta on sen verran kiharainen, että lahtelaiset tarvitsevat ottelusta vähintään pisteen ollakseen varmoja kauden jatkumisesta Ykkösen karsintapeleissä. JIPPOn runkosarjan voitto on lähes sinettiä vaille varma, sillä punamustien maaliero on niin paljon parempi ainoaan uhkaajaan PK-35:een verrattuna. Tämä kaikki näkyy pelin otteissa, sillä lahtelaiset tulevat kentälle täynnä tulta ja tappuraa.

Ottelun alku on täynnänsä lahtelaisten reipasta prässiä korkealla JIPPOn alueella. Kuudennella minuutilla Reipas saa ensimmäisen maalipaikan, kun vieraiden vasen laitahyökkääjä Vilho Huovila ennättää juosta pallon kiinni aivan päätyrajalta. Hänen takaviistoon toimittamastaan syötöstä Asaad Babikerin onnistuu puristaa laukaus maalia kohti, mutta Pyry Piirainen torjuu vedon.

JIPPO riutuu kovan lahtelaisprässin alla liki koko ensimmäisen puoliajan ajan. Ottelu 26. minuutilla Lassi Forssilla on takatolpalla mainio paikka viedä lahtelaiset kaivattuun johtoasemaan, mutta hän astuu laukausta yrittäessään pallon päälle. Lisäksi tilanteesta liputetaan vielä paitsio. Kymmenen minuuttia myöhemmin Reippaan Ville Jokela nousee kulmapotkussa korkeimmalle. Hänen puskunsa menee noin metrin verran etutolpan ohi.

Viisi minuuttia ennen puoliajan päättymistä JIPPO saa vihdoin oman mahdollisuutensa maalintekoon. Victor Matheus lähettää pitkän pallon puolustuslinjasta ja Toni Tahvanainen nikkaa sen päällään suoraan Yoshille. Reippaan maalivahti Lauri Inkeroinen tulee vastaan maaliltaan, mutta Yoshi on ensimmäisenä irtopallossa. Japanilainen nostaa pallon taitavasti maalivahdin yli, mutta pallo ei löydä tietään maaliviivan ylitse. Maalipotkun ja viiden vihmovassa räntäsateessa pelatun minuutin jälkeen ensimmäinen puoliaika päättyy maalittomassa tasatilanteessa.

2. jakso

Toinen puoliaika ei tuo JIPPOn peliin merkittävää ryhtiliikettä. Lahtelaisten tilanne on edelleen sama. Voitolla he voivat olla varmoja kauden jatkumisesta Ykkösen karsintapeleissä. Nälkäisempi Reipas viekin kaksinkamppailut nimiinsä myös toisella jaksolla.

Yoshilla on mahdollisuus tehdä kauden kymmenes maalinsa ottelun 58. minuutilla, kun hän pääsee vetämään rangaistusalueen rajan tuntumasta Nuutti Tykkyläisen pitkän juoksun ja syötön jälkeen. Veto karkaa kuitenkin taivaisiin.

Ottelun 70. minuutin tietämillä Junnosuke Watanabe venyttää räntäsateen liukasaman liukutaklauksensa aivan vapaaksi JIPPOn alueella puikkelehtineen Asaad Babikerin laukauksen eteen. Lahtelaiset menevät väkisin johtoon tätä blokkia seuranneesta kulmapotkusta, kun Topias Inkinen siirtää pallon verkkoihin aivan lähietäisyydeltä.

Viittä minuuttia myöhemmin ensimmäisellä puoliajalla palloon kompastunut Lassi Forss on jälleen lähellä maalintekoa kulmapotkusta. Ottelun toista maalia joudutaan kuitenkin odottamaan lisäajalle saakka. Vilho Huovila ajaa sisään vasemmalta laidaltaan. Hänen onnistuu ensin harhauttaa Eetu Viitaniemi ja sitten sijoittaa pallo varmasti takanurkkaan ohi JIPPOn Pyry Piiraisen. Maali on kosmetiikkaa, sillä lohkon muiden pelien tilanteiden perusteella JIPPO on jo varmistanut lohkovoiton. Myös tästä runkosarjan ottelusta 0-2 vierasvoiton nappaavien lahtelaisten pelit jatkuvat Ykkösen karsinnoissa ilman Huovilan tekemää maaliakin.

– Suuri kiitos kaikille, jotka meitä tulivat kannustamaan sääoloista huolimatta, ja pahoittelut, ettei esityksemme ollut paras mahdollinen. Palaamme varmasti tasollemme seuraavassa pelissä, räntäsateessa itsekin koko ottelun ajan värjötellyt JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen vakuuttaa.

– Ottelun lähtöasetelma näkyi konkreettisesti sellaisena odotteluna, ja sillä tavalla pelaamalla tällaisista peleistä otteluista ei saa mitään. Se odottelu konkretisoitui kaikkialle: hävisimme kaksinkamppailut ja olimme passiivisia. Emme saaneet pelistä sitä mitä haimme, ja se on pettymys. Mutta kyllä se pettymys jää taka-alalle juuri sen suhteen, mitä kaudella yhdessä saavutimme ja mitä lähdemme vielä kauden lopuista peleistä tavoittelemaan.

Ensimmäistä kauttaan aikuisten joukkuetta valmentava ja heti Kakkosen lohkon joukkueensa kanssa voittanut Hallikainen myöntää lahtelaisten ansainneen voiton lauantaina ottelusta. JIPPOn peliesitys ei vastannut koko kauden kuvaa kuluneen kevään, kesän ja syksyn osalta.

– Me ansaitsimme lohkovoiton sekä pääsyn Ykkösliigan karsintoihin. Olemme pelanneet hienon runkosarjan, mutta jokainen tiedostaa sen, että tämän päivän esityksellä ei jatkopeleissä saa mitään. Meidän täytyy palata siihen draiviin, joka meidät on tähän asemaan tuonut, Hallikainen toteaa.

– Nyt lähdetään tavoittelemaan kauden parasta viikkoa, eletään kauden parasta aikaa kun panokset ovat kovimmillaan. Väsy ja kolhut ei saa painaa vaan pyritään kiihdyttämään tahtia! Ja olen täysin luottavainen siihen että viikon päästä nähdään erilainen JIPPO kuin mitä tänään nähtiin.

Kakkosen viimeinen kierros varmisti sen, että JIPPO kohtaa ensi lauantaina Ykkösliigan karsinnassa joko B-lohkon voittaneen Espoon Palloseuran tai C-lohkon nimiinsä vieneen oululaisen OLS:n. Neljäs Ykkösliigan karsintaan jatkava joukkue on A-lohkossa toiseksi sijoittunut PK-35. JIPPO ei voi kohdata A-lohkon toiseksi sijoittunutta joukkuetta vielä välierässä. Karsinnassa on seuraavaksi edessä yksiosainen välierä, jonka jälkeen pelataan koti- ja vierasottelun käsittävä kaksiosainen finaalin. Tämän Ykkösliigan karsinnan finaalin voittanut joukkue etenee Ykkösliigaan kaudeksi 2024.

Valmentajavelho Hallikainen vastaa verrattain kryptisesti, kun häneltä kysytään mieluisinta vastustajaa tulevaan Ykkösliigan välierään.

– Me tahdotaan kotipeli, Hallikainen toteaa kierosti hymyillen.

Ykkösliigan välierävastustaja ja pelipaikka selviää maanantaina 9.10. suoritettavassa arvonnassa.

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen