Lauantaina juhlitut Karjalaiset Futisfestarit huipentuivat alkuillasta Mehtimäellä pelattuun JIPPOn ja PPJ:n väliseen Kakkosen otteluun. Vierailijat aiheuttivat Mehtimäen isännille vaikeuksia ensimmäisellä puoliajalla, mutta toisella puoliajalla JIPPO painoi väkisin helsinkiläisten rinnalle ja lopulta myös ohitse.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Victor Matheus – Kela  – Tykkyläinen; Junnosuke – Saarenkunnas (58′ Vainikainen) – Yoshi (90′ Kettunen) ; Yletyinen (46′ Smith) – Tahvanainen (72′ Tanninen) – Niemeläinen (58′ Partanen)

Penkki: Ojaniemi, Malinen

1. Puoliaika

Ottelu alkaa JIPPOn hallitessa palloa. Punamustat pitävät koko kentän leveänä, ja PPJ vaipuu suosiolla tarkkailemaan puolustusasemiin.

Tasan ottelun kymmenennen minuutin kohdalla JIPPOn elohopeamainen japanilaisvahvistus Yoshi irtoaa oikealla laidalla vastustajaan. Hänen kierteinen keskityksensä löytää maalin eteen jälleen kerran nousseen Santeri Saarenkunnaksen, joka puskee kauden toisen maalinsa vastustamattomasti takanurkkaan. JIPPOn alkuminuuttien paine tuottaa ansaitun johtomaalin.

Viitisen minuuttia myöhemmin viime pelissä kauden maalitilinsä avannut Nuutti Tykkyläinen on noussut tapansa mukaisesti aina hyökkäyksen kärkeen asti. Tykkyläinen juoksee hänelle tuikatun läpisyötön kiinni, mutta hänen vetonsa pysähtyy PPJ:n vastaan tulevan veskari Kalle Kuisman elastiseen jalkatorjuntaan.

PPJ saa oikeastaan ensimmäisen kontrolloidun hyökkäyksensä ottelun 18. minuutilla. Helsinkiläisten suorittaminen JIPPOn kenttäpuoliskolla on kliinistä: liki seisovasta tilanteesta PPJ:n oikealta hyökkäyskaistalta lähtenyt keskitys putoaa Elias Kalliolle, joka laukoo vasurillaan suoraan ilmasta ottelun lukemat 1-1:een. Salamamaali tulee kesken kotijoukkueen hallinnan, mutta takaiskusta huolimatta JIPPO jatkaa hallitsemalla palloa vihellyksen jälkeen aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ottelun 25. minuutilla maalin tehneen Elias Kallion oikeanpuoleiselta kulmalipulta antama kulmapotku jää ikävästi pyörimään maalin edustalle. Vieraiden Aleksi Kilpeläinen on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja hänen onnistuu sutia palloa maaliin. PPJ käyttää ottelun toisen maalipaikkansa yhtä murhaavan tehokkaasti kuin mitä se käytti ensimmäisen tilanteen vain viitisen minuuttia aiemmin.

Peliä on pelattu reilut 35 minuuttia, kun Yoshin ja Tykkyläisen välinen syöttökombinaatio tuo keskityspaikan jälkimmäiselle. Valitettavasti kärkipelaaja Toni Tahvanainen ei aivan yllä päällään keskityspalloon.

Kuusi minuuttia ennen puoliajan mehutaukoa PPJ:lle tuomitaan vapaapotku oikealta laidalta. Veeti Määtän tarjoilu löytää maalinteosta taidetta tekevän Tuomas Mustosen pään, mutta Pyry Piirainen JIPPOn maalissa liimaa puskun varmasti syliinsä.

Enempää tapahtumia ensimmäisellä puoliajalla ei nähdäkään. JIPPO joutuu astelemaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella Kakkosen ottelussa pukukoppiin tappioasemassa. Puoliajalla JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen kertoo käyneensä joukkueen kanssa asiat rauhassa läpi. Vaikka vierasjoukkue hieman yllättäen johtaakin peliä, niin syytä suurempaan paniikkiin ei ole.

– Oikeastaan kopissa kyse oli vaan siitä, että me pystytään heti nollaamaan ensimmäinen puoliaika ja sen aiheuttama pettymys. Sen jälkeen käytiin läpi pelin henki. Nyt tätä joukkuetta oikeasti mitataan, sillä peliä dominoidaan mutta vastustaja johtaa. Aiemmin kaudella emme ole olleet tappiolla, eikä olla päästetty kahta maalia samassa pelissä. Me emme enää voi päästää yhtään maalia. Samanaikaisesti meillä on hyvin aikaa tehdä tarvittavat kaksi maalia.. maali kerrallaan ja kärsivällisesti. Eli isossa kuvassa kyse oli uskon säilyttämistä omaan tekemiseen, Hallikainen kertaa vartin pituisen tauon tapahtumia.

– Lopulta kyse on vain toimintojen laadusta jokaisessa tilanteessa. Tähän vaatimukseni oli jokaiselle pelaajalle nostaa oma vaatimustaso tappiin. Hienosäädöstä sanon vain sen verran, että halusin meidän pystyvän viemään hyökkäykset syvemmälle laitarotaatioiden kautta, liikuttamaan omassa blokissaan odottavaa vastustajaa leveyssuunnassa ennen etenemistä, käyttämään alataskua ja välikaistan alijuoksuja. Ennen kaikkea isoon tilaan päästessä meidän piti päästä haastamaan ja menemään sinne mistä maalit tehdään eli boksiin. Pallon liikuttamisen täytyi toisella puoliajalla olla nopeampaa, ja meidän piti päästä etenemään niin sanotusti syöttöalueille sekä boksiin.

2. Puoliaika

Toinen puoliaika alkaa samoilla raiteilla vyöryen mitä ensimmäinen jakso päättyi. JIPPO pitää palloa hallussa ja PPJ miehittyy puolustusmuotoon haaveilemaan kolmesta vieraspisteestä.

Päävalmentaja Hallikainen on käskyttänyt puoliajalla Terrence Smithin oikealle laidalle edellisessä pelissä JIPPOn maalinteon aloittaneen Aake Yletyisen tilalle. 51. minuutilla Smithille aukeaa oikealta laidalta väylä edetä boksiin. “Tikon” veto menee kuitenkin ohi ja yli Kuisman maalista.

Ottelun 2-2 tasoitusmaali tulee kahden perättäisen onnistuneen peliteon jälkeen ottelun 62. minuutilla. Ensin Yoshi huijaa  vastassa olevan PPJ:n pelaajan täysin kahville vasemmalla laidalla. Yoshin onnistuu vielä syöttää pallo hetkeä aiemmin Niko Niemeläisen tilalle vasemmaksi laitahyökkääjäksi tulleelle Janne Partaselle. Partanen peippaa pallon kahdesta helsinkiläisestä ohi, ja ohitukseen jälkeen itsekin pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Partanen laukoo pallon voimalla verkkoon. Edellinen Partasen maali nähtiin toukokuisessa vieraspelissä PKKU:a vastaan toukokuussa. Lisäksi Partanen teki JIPPOn ainoan maalin Suomen Cupin pelissä FC Lahtea vastaan. Yoshiaki Kikuchi vuorostaan tehoilee tilanteessa jo ottelun toisen maalisyöttönsä.

Heti maalin jälkeen vieraiden Shakur Boudali pääsee nokikkain toisessa päässä Piiraisen kanssa, mutta tilanne on onneksi paitsio.

JIPPOn japanilaispelurit yrittivät maalintekoa vuorotellen. Junnosuke Watanabe pääsee ottelun 64. minuutilla lataamaan voimalla vastapalloon noin 25 metristä, mutta veto osuu PPJ:n pelaajaan ja tuloksena on maalin sijaan kulmapotku. Ottelun 70. minuutilla Yoshi yrittää syöttämisen sijaan vuorostaan itse maalintekoa. Tasan kuudestatoista metristä lähetetty nenäkäs nosto leijaa kuitenkin hiukan yli maalin takanurkasta.

Ottelun 75. minuutilla kauden ensimmäistä maaliaan haikaileva Terrence Smith pääsee puskemaan vapaasti vasemmalta tulleeseen keskitykseen. Pukkaus painuu vain puoli metriä ohi. Viitisen minuuttia tästä ja “Tikon” onnistuu käännähtää karkuun ja spurtata boksiin pallon kanssa. Hän saa vielä jalkansa vapaaksi, mutta veto suuntautuu päin Kuismaa. Vielä hetkeä myöhemmin Yoshin syöttö löytää “Tikon” vuorostaan vasemmalta vapaana, mutta nyt hänen sijoituksensa menee PPJ:n pelaajan kautta kulmaksi.

Uuttera painostus ja voittomaalin hakeminen meinaa tuottaa tulosta seuraavan kerran ottelun 86. minuutilla. Aleksi Kilpeläinen lahjoittaa pallon keskuspuolustaja Victorille maalin edessä JIPPOn sivuvapaapotkun jälkimainingeissa, mutta veto liruu taas PPJ:n pelaajan kautta maalin ohi.

Voittomaali syntyy lopulta kahta minuuttia ennen varsinaisen otteluajan päättymistä. Vaihdosta aiemmin kentälle hypänneen Eemil Tannisen onnistuu murtautua oikealta boksiin. PPJ:n puolustus ei tätä katso hyvällä, vaan puolustaja ryntää Tannisesta nähden kello kahdeksasta estämään vetoa. Tanninen kaatuu ja ottelun erotuomari Amir Hajizadeh näkee virheen tapahtuneen. Nuutti Tykkyläisen kova rankkariveto suuntautuu kohti vasenta nurkkaa. Aivan alanurkkaan laukaus ei mene, ja maalivahti Kuisma saa näppejään väliin. Tykkyläisen vedossa on kuitenkin riittävä määrä voimaa. Aiemmin ottelussa maalinteossa onnistuneiden Saarenkunnaksen ja Partasen tapaan maali on Nuutille kauden toinen – mutta todennäköisesti ei viimeinen!

Kun JIPPOn puolustuksen vielä onnistuu lisäajalla purkaa pallo kulmapotkun jälkeen etutolpalta kauas pois, niin ottelu on erotuomari Hajizadehinkin mielestä valmis päättymään. Toisen puoliajan vimmattu takaa-ajo tuottaa 3-2 voiton, ja JIPPOn päävalmentaja Hallikainen on syystäkin mielissään tästä.

– Isoin asia oli se että jokainen joukkueen pelaaja uskoi siihen, että yhdessä me tämän vielä hoidamme. Ensimmäisen puoliajan lopulla oli hiukan tuskastumista havaittavissa joukkueessa, ja emme tehneet asioita yhdessä. Toki se oli luonnollista, sillä kyllähän vastustaja tarjosi “shokkihoitoa” meille. He tekivät käytännössä jokaisesta etenemisestään viimeiselle neljännekselle maalin. Usko ja luotto piti saada ensimmäiseksi kuntoon, jonka jälkeen pienillä hienosäädöillä on vasta merkitystä. Ja tottakai vaihtopelaajat onnistuivat hyvin, he toivat tarvittavaa lisäenergiaa ja tarvitsemaamme laatua sekä päättäväisyyttä yksittäisiin tilanteisiin,  joita pelissä halusimme. Mutta joukkueena ja yhdessä me homman hoidimme tänään. Olen ylpeä koko joukkueesta, Hallikainen iloitsee.

Seuraavana JIPPOlla on edessä kolmen viikon tauko Kakkosen peleistä. Pallo asetetaan keskiympyrään jälleen lauantaina 1. heinäkuuta, kun vuorossa on vieraspeli FC Kiffenin isännöimällä Pallokentällä Helsingissä. Seuraava kotipeli pelataan viikkoa myöhemmin Tikkurilan Palloseuraa vastaan. Kolmen viikon paussi ei Hallikaisen mukaan mene kokonaan lomilla lorvaillessa, vaikka sitäkin herkkua on ohjelmassa.

– Ensi viikolla harjoittelemme vielä neljä kertaa. Alkuun palauttelemme ja puramme eilisen pelin kuten normaalisti. Viikko päättyy joukkueen keskinäiseen peliin, jonka jälkeen joukkue jää ansaitulle lomalle/omatoimijaksolle. Tauko antaa meille hyvän sauman tietenkin palautua henkisesti ja fyysisesti, mutta se antaa myös tilaisuuden fyysisen harjoittelun ja lajiharjoittelun suhteen panostaa osa-alueisiin, jotka eivät ole mahdollisia normiaalissa rytmissä. Harjoituksiin palaamme välittömästi juhannuksen jälkeen.

Seuraava kotiottelu: JIPPO – TiPS  la 8.7. klo 16:00  I  Joensuu

Artikkelin kansikuva: Suvi Kervinen