Bolt Arenan lauantaiseen iltapeliin oli ladattu koko lippaan täydeltä panoksia. A-lohkoa johtanut JIPPO matkasi syyskuun viimeisenä päivänä Helsinkiin HJK Klubi 04:n vieraaksi otteluun, joka tulisi ratkaisemaan Kakkosen koko runkosarjan osalta useita asioita. Voitolla kotijoukkue Klubi 04 pystyisi pyyhkimään edellisen kierroksen epäonnistumisen mielestään, sillä helsinkiläiset olivat peluuttaneet edustuskelvotonta pelaajaa, ja joutuneet luopumaan FC Futuraa vastaan otetusta 0-4 vierasvoitosta. Kotivoitto nostaisi helsinkiläiset taas mukaan kamppailuun A-lohkon voitosta. Jos taas JIPPO ottaisi yhdenkin pisteen ennakolta vaikeaksi tiedetystä vieraspelistä, niin Kakkosen paras lohkokakkonen tulisi varmuudella A-lohkosta.

Punamustat olivat kuitenkin päättäneet, ettei yksi piste riitä mihinkään.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Victor Matheus – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe – Vainikainen (53′ Saarenkunnas) – Yoshi; Smith – Tahvanainen (67′ Yletyinen) – Partanen (80′ Niemeläinen)

Penkki: Rissanen, Harju, Malinen, Kettunen

1. jakso

Ottelun alku näkyy kentällä tunnustelevana pelinä. Kotijoukkueen pallonhallintavaiheet ovat pitempiä, mutta varsinaista vaaraa ei helsinkiläisten hallinnan johdosta synny. Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä tulee yhdeksännen minuutin kohdalla, kun Janne Partanen nappaa keskialueen kontaktin jälkeen itselleen varoituksen. Palloa ei tätä ennen ole viety yhdellekään kentän neljästä kulmalipulle.

Näennäinen Klubi 04:n hallinta jatkuu läpi ensimmäisen jakson. JIPPOn onnistuu ohjata peli laitoihin, eikä punamustien puolustuksen edessä olevalle kymppialueelle ole kotijoukkueella asiaa. Kotijoukkueen pelaajien boksiin toimittamien keskitysten ja häthätäisten syöttöjen laatu ei ole häävi, eikä JIPPOn maalivahti Pyry Piiraisella ole tämän takia juurikaan töitä.

Ottelun 28. minuutilla tapahtuu kummia kesken sinivalkoisessa pystyraitapaidassa pelaavan kotijoukkueen puolustuksen pallonkierrätyksen. Vasen Klubi-toppari Nils Svensson saa painetta vähän joka suunnasta Miika Vainikaisen, Yoshin ja Toni Tahvanaisen antamana. Tila ja aika on loppumassa, kun Svensson tekee virhearvion: pitkän purkupallon kenkäisyn sijaan hän hakee poikittaissyötöllä omaa oikeaa puolustajaansa Oscar Häggströmiä. Syöttö on laadultaan heikko ja Janne Partanen katkaisee sen helposti. Partanen purjehtii tarvittavat muutamat metrit boksin sisään ja sijoittaa pallon kylmänviileästi maalin alanurkkaan. Ottelun ensimmäinen JIPPOn paikka ja heti onnistuminen! Partanen kaunistelee tärkeällä johto-osumalla kauden maalimääränsä seitsemään Kakkosen kihaukseen. Entinen HJK:n juniori onnistui tänä keväänä myös kertaalleen Suomen Cupin ottelussa FC Lahtea vastaan.

Hetken päästä keskialueella kolisee taas, mutta tällä kertaa rikkovana pelaajana ei ole Partanen. Kotijoukkueen Otto Hannula taklaa voimalla JIPPOn omalta vasemman puolustajan pelipaikaltaan kentän keskustaan harhailleen Nuutti Tykkyläisen maihin. Tästä hyvästä Hannula saa varoituksen ja Tykkyläinen vuorostaan ottaa minuutin verran huilia tekonurmen pinnassa.

Ottelun 33. minuutilla japanilaistaituri Yoshi pääsee Tykkyläisen syötöstä yrittämään laukausta varsin vapaasti. Vedon takana on lupausta paremmasta, mutta Klubin puolustajan onnistuu blokata se kulmaksi. Tilannetta seuraavasta kulmapotkusta JIPPO saa alustavaa kalabaliikkia aikaan kotijoukkueen maalinedustalle, mutta maalia kohti lähteviksi laukauksiksi tämä tilanne ei enää muutu.

Ottelun tärkeys näkyykin alati kovenevissa otteissa. Pelikellon näyttäessä 37. minuuttia Junnosuke Watanabe nappaa varoituksen puolustuspään kamppailun jälkeen. Klubilaisten ei onnistu luoda vaaraa hyvältä paikalta saadusta sivuvapaapotkusta. Kolmea minuuttia myöhemmin Oscar Häggström nettoaa kiintiökorttinsa kovakouraisesta pelistä. Häggström ei ole ensimmäistä kertaa tekemässä tihutöitä, sillä heinäkuisessa joukkueiden kauden ensimmäisessä kohtaamisessa juuri hän otti punaisen kortin ruman Yoshiin kohdistuneen taklauksen takia.

JIPPO on lähellä kruunata ensimmäisen puoliajan esiintyminen heti Häggströmin rikkeen jälkeen. Yoshi saa pallon vasemmalla laidalla ja hän syöttää sen kohti oikealta boksiin leikannutta Terrence Smithiä. Klubi 04:n veteraanivahti Antonio Reguero venyttää käsipallomaalivahtien käsikirjasta tutun jalkatorjunnan “Tikon” matalaan laukaukseen. Paluupallo putoaa Smithille kuin tarjottimella, mutta nyt viimeistely ontuu. Pallopoika joutuu poistumaan Töölön stadionilta hakeakseen taivaan tuuliin lennähtäneen pelivälineen takaisin toista puoliaikaa varten.

Vihdoin lisäajalla myös Pyry Piiraisen torjuntavirettä koetellaan, kun kotijoukkueen Ville Vuorisen onnistuu vihdoin puristaa laukaus kohti vierailijoiden maalia. Piirainen napsii löysän laukauksen helposti lapasiinsa.

Ensimmäinen puoliaika menee joensuulaisittain suunnitelmien mukaisesti. Klubi 04 ehkä hallitsi palloa, mutta pelitilanteissa vaarallisempi oli lopulta punamusta JIPPO. Puoliajan tilanne 0-1 on kovalla koko joukkueen työllä ansaittu tulos.

2. jakso

Vaan vielä on töitä tehtävänä.

Toinen puoliaika ei pelin isoon kuvaan tuo juurikaan muutoksia. Palloa hallitsee Bolt Arenan isäntäjoukkue. Jos jotain muutosta hakemalla hakee, niin JIPPOn ryhmitys on laskenut ehkä hieman ensimmäistä puoliaikaa alemmas. Yksinäinen kärkimies Toni Tahvanainen ei enää ota klubilaisten hyökkäyksiä vastaan heidän kenttäpuoliskollaan, sillä hänkin on laskenut muun joukkueen kanssa alemmas.

Klubi 04 nousee tasoihin lyhyen tunnustelun jälkeen ottelun 52. minuutilla. Vasemmalta laidalta lähetetty keskitys ylittää koko JIPPO-puolustuksen ja omia auttamaan saapuneen Janne Partasen. Stanislav Baranov kuolettaa pallon ja siirtää sen toisella kosketuksellaan tällä kaudella Veikkausliigaa pelaavan edustusjoukkueen portteja kolkutelleelle Liam Möllerille. Boksin rajalla on sopivasti tilaa mieluisan vetopaikan etsimiseen ja Möller saa melko rauhassa upottaa vasemman jalan kierteisen laukauksen maalin takanurkkaan. Kotijoukkue nousee tällä maalilla mukaan taistoon A-lohkon tärkeistä pisteistä ja Ykkösliigan karsintapaikasta.

Viittä minuuttia myöhemmin “nollanelosella” on paikka siirtyä ottelussa johtoon. Esteeksi johto-osumalle nousee kuitenkin Pyry Piirainen. Hän nyrkkeilee boksin vasemmalta laidalta lähteneen Vuorisen tulisen vedon kulmapotkuksi.

Ottelun 64. minuutilla Klubi 04 katkaisee JIPPOn oikean laidan hyökkäyksen. Kotijoukkueen päävalmentaja Miika Nuutinen räyhää teknisellä alueella siihen malliin, että ottelun erotuomari Jonathan Mainz joutuu näyttämään korttia myös kentän ulkopuolelle. Lisää kotkotettavaa Nuutiselle tulee heti tilanteesta seuraavan vapaapotkun jälkeen. Juonikas Yoshi huijaa itsensä ja vasemman jalkansa vapaaksi erikoistilanteen jälkeen. Japanilaisen keskityksen kohde on tuttuakin tutumpi Victor Matheus. Brasilialaistoppari on yhä maalin edustalla erikoistilanteen jälkeen, ja hän nikkaa lähietäisyydeltä JIPPOn 1-2 vierasjohtoon. Maali on puolustuspään pelaajalle jo kunnioitettavasti kauden viides. Myös Victor on Partasen tapaan aiemmin urallaan pelannut HJK:n organisaatiossa, joten Töölön jo hyvän aikaa sitten pimenneeseen iltaan alkaa muodostua vahvaa omien koirien puremisen tematiikkaa.

Tappioasemaan jälleen luiskahtanut kotijoukkue vaikuttaa neuvottomalta. JIPPOn koko joukkue jaksaa yhä tehdä tarvittavat juoksut alaspäin. Klubin peli puuroutuu laitoihin ja ensimmäisen puoliajan tapaan JIPPO-boksiin toimitetut pallot ovat laadultaan heikohkoja.

Aina ei Yoshikaan onnistu. Japanilainen pääsee laukomaan varsin lupaavan oloisesti boksin rajamailta ottelun 79. minuutilla, mutta tällä kertaa veto epäonnistuu totaalisesti.

Kotijoukkueen Stanislav Baranov kokeilee omaa kaukolaukaustaan 87. minuutin kohdalla tuomitusta vapaapotkusta. Pallo on reilut 25 metriä Piiraisen maalista. Baranovin sinänsä mallikas yritys nousee lopulta metrin verran Piiraisen maalin pystypuun yli.

Sitten koittaakin jo ottelun jännittävä lisäaika. Ensin “Tiko” Smith meinaa karata puolesta kentästä yksinäiseen läpiajoon, mutta hän on liikahtanut hieman liian opportunistisesti linjan taakse ja tilanteesta liputetaan paitsio. Ottelu päättyy kollegoiden kohtaamiseen, kun vapaapotkutilanteessa oman joukkueensa hyökkäyksen tueksi noussut veräjänvartija Reguero laukoo David Ezehin hänelle nikkaaman pallon kohti Piiraisen maalia. Maalivahtien kohtaamisessa Piirainen vetää tällä kertaa pidemmän korren. Samaan voittavaan korteen tarttuu koko JIPPOnn joukkue, kun peli päättyy vain hetki Piiraisen torjunnasta!

Upealla vierasvoitolla saavutetaan kauden 2023 yksi tärkeä etappi, sillä 48 pisteeseen nouseva JIPPO on vähintään toinen omassa Kakkosen A-lohkossa. Samalla varmistuu myös se, että paras Kakkosen – Ykkösliigan karsinnassa pelejään runkosarjan jälkeen jatkava – lohkokakkonen tulee nimenomaan A-lohkosta. Lokakuussa pelattavassa Ykkösliigan karsinnassa JIPPO tulee varmuudella kohtaamaan joko B- tai C-lohkon voittavan joukkueen.

Samassa tällä voitolla varmistuu myös  uuden Ykkösen sarjapaikka kaudeksi 2024!

Lauantain huippuonnistumisen takana on varmasti monta tekijää. JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen kertoo kopissa painottaneensa joukkueelle ennen peliä muutamaa eri teemaa.

– Kyllä ne voiton kulmakivet olivat kova työmoraali teemalla “hard yards” sekä kliseisesti painottamani suht koht ehjä yli 90 minuutin esitys. Tietenkin pelillisesti tärkeää oli meidän vahva puolustuspelaaminen, mutta myös kyky aiheuttaa uhkaa ja realisoida se myös tulostaululle. Joukkue oli valmistautunut ja latautunut hyvin osoittaen ennen kaikkea henkistä vahvuutta, Hallikainen kertoo.

Varsinkin ensimmäinen puoliaika oli taitava suoritus koko JIPPOn joukkueelta. Klubi 04:n hyökkäyspelaaminen pystyttiin neutralisoimaan täydellisesti ja Janne Partanen onnistui useamman JIPPO-pelaajan suorittaman tilanneprässin jälkeen käyttämään hyväksi vastustajan erheen. Terrence Smithillä oli myös loistava paikka tehdä toinen maali nopeasti pelatun vapaapotkun jälkeen. Toisella puoliajalla kotijoukkueen onnistui tasoittaa peli hetkellisesti 1-1:een, kunnes tällä kaudella varsin tutuksi tullut Yoshin jalkapöytä – Victorin otsaluu -kombo toteutui jälleen prikulleen. Hallikaisen mukaan vaihtopenkillä pulssi pysyi tasaisena Liam Möllerin tasoitusmaalinkin jälkeen.

– Ei hiipinyt pelko puseroon siinä tasoitusmaalinkaan kohdalla. Luotin koko ajan siihen, että pystymme luomaan Klubia laadukkaammat paikat toisen maalin tekemiseen, Hallikainen myhäilee.

Vielä ei ole juhlan paikka, sillä edessä on runkosarjan päättävä kotiottelu Lahden Reipasta vastaan ja sen jälkeen eteen tuleva Ykkösliigan karsinta. Pitkällä kotimatkalla humalluttiin vain voiton tuomasta euforiasta, sillä kuohujuomat ja kaviaari oli vielä toistaiseksi jätetty Joensuuhun.

– Paluumatkalla nautittiin voitosta, syötiin kanaa ja riisiä sekä palauduttiin pelin rasituksista. Heti maanantaina arki jatkuu. Kaikki on mahdollista tällä kaudella, maha ei ole vielä täysi vaan matka jatkuu!

Tule sinäkin ensi lauantaina kannustamaan JIPPO lohkovoittoon Mehtimäellä pelattavassa ratkaisuottelussa!

Seuraava ottelu: JIPPO – Lahden Reipas  I la 7.10. klo 14:00  I  Mehtimäki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen