Joensuussa nähtiin sunnuntaina Ykkösliigan kärkikamppailu, kun tappiotta kautensa aloittaneet JIPPO ja pietarsaarelainen FF Jaro kohtasivat Mehtimäen tekonurmella. Taktisen, mutta paljon kaksinkamppailuita sisältäneen ottelun voittajaksi selviytyi lopulta kotijoukkue komealla 2-0 voitolla. Maalinteossa onnistuivat Nuutti Tykkyläinen vapaapotkusta sekä ottelun lisäajalla Yoshiaki Kikuchi.

Avaus: Piirainen (C); Forss – Haataja – Victor Matheus (57′ Saarenkunnas); Ohashi – Yoshi – Junnosuke – Tykkyläinen; Pihlaja (44′ Kiuru) – Eerola – Tanninen (85′ Smith)

Penkki: Vainikainen, Malinen, Aho, Nuutinen.

1. puoliaika

Vierasjoukkue saa ensimmäisen kulmapotkunsa viiden minuutin pelin jälkeen. Eremenkon futisperheen nuorin vesa, Sergei, laittaa vaarallisen näköisen pallon JIPPOn rangaistusalueelle. Kakkospallosta lähetetään laukaus kohti maalia, mutta tämä viuhuu ohi maalin. Avauskymppi mennään Jaron hienoisessa hallinnassa. Erikoistilannevastuuta nauttiva Sergei Eremenko pääsee kokeilemaan vapaapotkusta suoraa laukausta noin 25:stä metristä, mutta laukaus reilusti yli maalin.

JIPPO alkaa ottamaan pelivälineen hallintaa itselleen kymmenen minuutin pelin jälkeen. 17. minuutilla JIPPO riistää pallon keskialueella Yoshiaki Kikuchin toimesta. Viime kaudella Yoshi teki vastaavanlaisen riiston jälkeen upean maalin puolesta kentästä. Japanilainen hakee tällä kertaa samankaltaista ratkaisua hieman lähempää maalia, kun Sergey Lazarev on ulkona maaliltaan. Tällä kertaa laukaus kuitenkin suht reilusti yli maalin.

Pelin avausjakso on ylittänyt puolivälin, kun paine Jaron puolustusalueella lisääntyy. JIPPO saa ottelun ensimmäisen kulmapotkunsa 24:n minuutin jälkeen. Yoshin keskitys tulee hyvännäköisesti maalin eteen, mutta erotuomari Lassi Siukkola katsoo Anton Eerolan käyttäneen käsiään rikkeen arvoisesti.

Hetkeä myöhemmin Jaro-toppari Michael Ogungbaro katkaisee JIPPO-hyökkäyksen kädellään noin 20 metrin päässä maalista. Pallon taakse astelevat luonnollisesti Yoshi sekä Nuutti TykkyläinenViimeksi mainittu upottaa pallon vasemmalla jalallaan voimalla ohi Lazarevin ja punaiset siirtyvät ottelussa johtoon. Heti maalin jälkeen Tykkyläisellä on loistotilaisuus lisätä johtoa lähietäisyydeltä, mutta laukaus epäonnistuu ja Lazarev torjuu.

Vierasjoukkue FF Jaro saa jakson parhaan maalipaikkansa, kun laitapuolustaja Sami Sipola kokeilee tulista laukaustaan noin 17 metristä puolen tunnin pelin jälkeen. Laukaus on vaarallinen, mutta Pyry Piirainen torjuu komeasti.

Jakson lopulla molemmat saavat vielä tilaisuuden maalintekoon kertaalleen. Tykkyläinen on pahanteossa jälleen kerran Eemil Tannisen pienestä siirrosta rangaistusalueella, laukaus kuitenkin hyvästä paikasta ohi maalin. Lisäajalla vieraat saavat vapaapotkun 20 metristä, mutta tästä ei isompaa vaaraa JIPPO-maalille tullut. Jobinpostia kotijoukkueelle taukojohdosta huolimatta tuo Oskar Pihlajan loukkaantuminen jakson lopulla. Oskun kentällä korvaa Jyri Kiuru.

2. puoliaika

Toisella jaksolla ensimmäinen potentiaalinen maalipaikka avautuu JIPPOn brassitoppari Victor Matheukselle. Victor katkoo ensin Jaro-hyökkäyksen ja lähtee sitten määrätietoiseen tempokuljetukseen Jaro-alueelle. Vieraiden puolustus on jo saada katkaistua brasilialaisen menon, mutta tälle avautuukin uusi väylä ja maalipaikka. Matala laukaus jättää kuitenkin toivomisen varaa.

Jaro hallitsee pelivälinettä takaa-ajajan ominaisuudessa ja yrittää puhkoa tiivistä JIPPO-puolustusta. Kotijoukkueen taisteluasenne on kuitenkin tänään erinomaisella tasolla, eikä Jaro saa avoimesta pelistä kovinkaan montaa maalipaikkaa kovasta puskemisesta huolimatta. Yksi niistä tulee 53. minuutilla, kun Sergei Eremenko kokeilee kaukaa laukaustaan, mutta Piirainen torjuu tämän helposti.

69. minuutilla loistavan ottelun JIPPO-puolustuksessa pelannut Niklas Haataja rikkoo Jaro-pelaajaa 20 metrissä. Eremenko pamauttaa pallon Piiraisen sormien kautta ylärimaan ja JIPPO selviää säikähdyksellä. Paine jatkuu tämän jälkeenkin uhkaavana JIPPO-alueella, mutta punaiset kestävät. Reilu viisi minuuttia Haatajan rikkeestä Eremenko pääsee kokeilemaan uudestaan lähes samalta paikalta vapaapotkumaalia. Tällä kertaa laukaus painuu kuitenkin reiluhkosti JIPPO-maalin yli.

Jakson loppua kohden JIPPO pääsee rikkomaan Jaron hyökkäysten rakentelua ja iskemään muutaman kerran vastaan tyhjänä ammottavalle Jaro-alueelle. 90:n minuutin tultua täyteen yksi tällainen hyökkäys päättää vieraiden haaveet edes vieraspisteestä. Vaihdosta kentälle tullut Terrence Smith ohittaa laidallaan Jaro-puolustajan, keskittää maalin eteen vartioimatta jääneelle Yoshille, joka kumauttaa pallon yläriman kautta maaliin!

– Vastassa oli joukkue, joka oli edennyt voitosta voittoon niin Ykkösliigacupissa kuin sarjakauden kolmessa ensimmäisessä pelissä. Tiesimme haasteen olevan suuri, mutta samaan aikaan myös sen, että jokainen haaste on tehty voitettavaksi ja niin myös Jaro. Me todella halusimme jatkaa kotona siitä, mihin jäimme KTP pelin jälkeen, osoittaa ne arvot joita vaalimme ja olla se joukkue joka laittaa Jaron voittoputkelle stopin. Jätkät toteuttivat ottelusuunnitelmaa jälleen kurinalaisesti ja tekivät enemmän töitä, ja se palkittiin jälleen. Ylpeä olen jokaisesta joukkueemme pelaajasta ja helpottunut siitä, että otteluruuhka on ohi. Nyt nautitaan hetki ja sitten palataan taas sen nöyrän työnteon pariin, joka kantaa hedelmää. Samalla muistetaan se, että ensi lauantaina tämän päivän tuloksella ei ole taas mitään merkitystä!, päävalmentaja Mikko Hallikainen kommentoi joukkueensa esitystä.

Jaro-ottelu päätti siis JIPPOn 16 päivän tiukan ottelurupeaman, minkä aikana joukkue pelasi neljä Ykkösliigan ottelua ja yhden Suomen Cupin ottelun Veikkausliigajoukkue Hakaa vastaan – tästä ottelusta tuli ainoa tappio näistä viidestä pelistä. Ykkösliigassa JIPPO pitää siis neljän kierroksen jälkeen kärkipaikkaa hallussaan 10:llä pisteellä! Seuraava koitos on edessä lauantaina 4.5., kun SJK Akatemia saapuu Mehtimäelle. Tervetuloa kannustamaan JIPPO voittoon!

Seuraava ottelu: JIPPO – SJK Akatemia  I  la 4.5. klo 16:00  I  Mehtimäki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen