Turun Veritas Stadionilla käytiin eilen lauantaina tasainen vääntö JIPPOn ja TPS:n välillä. JIPPOlla oli tilaisuutensa ryöstää jopa kokonainen pistepotti Turusta, mutta ottelun käännyttyä kohti loppusuoraa isännät rokottivat kahdesti. JIPPOlle näin ollen kauden ensimmäinen tappio kymmenennestä sarjaottelusta.

Avaus: Piirainen; Tykkyläinen – Victor Matheus – Huhtala – Forss (70′ Yusei); Junnosuke (90+1′ Saarenkunnas) – Tanninen (84′ Haataja); Pihlaja (90+1′ Malinen) – Eerola – Yoshi – Kiuru (70′ Smith)

Penkki: Linnas

1. puoliaika

Ensimmäiset minuutit ottelusta on isäntien hallintaa. JIPPOn peleissä viime aikoina on ollut trendinä huippumaalipaikka heti avausminuuteilla, nyt sellainen nähdään Pyry Piiraisen maalilla. TPS-pelaajan maalintekoyritys osuu kuitenkin onneksi vain ylärimaan.

Pitkän matkan bussissa istuneet joensuulaiset eivät meinaa saada koneita käyntiin, kun TPS pitää pelivälinettä hallussaan ja pyrkii luomaan uhkaa JIPPOn maalille ottelun avausjaksolla. Ruudun lähetyksen selostajan mukaan vieraat ovat tulleet otteluun Seinäjoelta eivätkä Joensuusta asti. Mene ja tiedä, olisiko jalka ollut raikkaampi, jos bussimatka olisi ollut lähes puolet lyhyempi.

TPS kolisuttelee vielä toisenkin kerran maalipuita avausjaksolla. 23. minuuttia on kellossa, kun turkulaisten kokenut kehäkettu Riku Riski pamauttaa kaamean laukauksen ylärimaan. Joensuulaisten onneksi peliväline pomppaa maaliviivan oikealle puolelle, eikä maaliin. JIPPO alkaa heräilemään hiljalleen jakson edetessä, ja myös Matias Niemelän maalilla aletaan nähdä tilanteita.

Puolen tunnin pelin jälkeen Yoshiaki Kikuchi laukoo maalinedushässäkästä Oskar Pihlajan alustuksesta, mutta terävän oloinen laukaus osuu epäonnekkaasti omaan pelaajaan. Hetkeä myöhemmin JIPPO saa parikin kulmapotkua, joista jälkimmäinen tulee takatolpalle Victor Matheuksen päähän, pusku kuitenkin muutaman metrin ohi maalista. Yoshi pääsee vielä reilu viitisen minuuttia ennen taukoa laukomaan volleysta läheltä maalia, mutta tämäkin ohi maalin. JIPPO saa myös pari vapaapotkua hyvältä etäisyydeltä. Näihin molempiin ensimmäisenä väliin ehtii kuitenkin isäntien puolustus.

Karrikoiden voi sanoa, että jakson ensimmäinen puolikas on TPS:n ja jälkimmäinen JIPPOn hallintaa. Tauolle maalittomassa tasatilanteessa.

2. puoliaika

Toisella jaksolla peli on avonaisempaa ja aaltoilee enemmän päästä päähän. Ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin TPS:n Tuomas Pippola ja vieraiden Eemil Tanninen pääsevät kokeilemaan maalintekoa. Ensin mainitun laukaus boksin rajalta leijailee ohi maalin. Hetkeä myöhemmin JIPPO katkaisee Niemelän matalan avauksen. Tanninen pääsee kokeilemaan loistopaikasta, mutta rangaistusalueen sisältä lähtneyt laukaus menee sekin ohi maalin.

Jakso etenee tasaisena kamppailuna ilman huippupaikkoja kummassakaan päädyssä. Viimeisellä puolituntisella parhaimmat maalintekotilanteet tulevat vapaapotkuista. TPS pääsee yrittämään 18 metristä tunnin kohdalla, mutta laukaus reilusti yli Piiraisen maalin. Viisi minuuttia tästä, ja JIPPO saa vapaapotkun hyökkäyssuuntaan katsottuna hieman oikealta noin 17 metristä. Nuutti Tykkyläinen ja Yoshi asettuvat pallon taakse, ensin mainitun vasemman jalan yritys menee kuitenkin kimmokkeen kautta kulmapotkuksi.

Ottelua on pelaamatta varttitunti, kun isännät iskevät ottelun ensimmäisensä. Vapaapotkun verkon perukoille Piiraisen käsien ja JIPPOn muurin kautta upottaa Mehdi Hetemaj suunnilleen samoilta sijoilta, mistä TPS sai vapaapotkun varttia aiemmin. Maalin jälkeen JIPPO ei onnistu saamaan kunnon kiriä tappioasemassa. Muutama minuutti ennen täyttä aikaa Albijon Muzaci pääsee väliin Piiraisen avaukseen ja naulaa pelin 2-0:aan, joihin lukemiin ottelu päättyykin kuusi minuuttia myöhemmin.

– Tasainen kahden laadukkaan joukkueen hyvätasoinen futismatsi nähtiin eilen Turussa. Pelissä oli vaiheita, jolloin kumpikin oli ns. niskan päällä ja molemmat pystyivät tuottamaan omalla prässipelaamisellaan hankaluuksia toiselle. Mielestäni ensimmäisellä jaksolla pystyimme olemaan vaarallisia juuri niissä asioissa, missä pitikin ja avoimessa pelissä pystyimme luomaan vaarallisemmat paikat kuin TPS. Puolestaan TPS sai oman pelaamisensa tuottamana erikoistilanteita joissa he olivat vaarallisiapäävalmentaja Mikko Hallikainen analysoi avausjaksoa.

– Toisella jaksolla pelinkuva oli hyvin samanlainen kuin ensimmäisellä aina maaliin saakka. Tasaista vääntöä jossa kumpikaan ei päässyt juhlimaan maalipaikoilla. Me saimme loistavan mahdollisuuden yläprässimme kautta ja TPS taas hätyytteli erikoistilanteillaan. Lisäksi viimeisen reilun 20min aikana TPS pääsi hyökkäämään yhä useammin korkeammalta ja sai ikään kuin liikaa perättäistä mahdollisuuksia siihen meidän kenttäpuoliskollamme, se lisäsi painetta ja erikoistilanteiden määrä kasvoi. Me jäimme hiukan liikaa jumiin, emme enää olleet niin aktiivisia menemään selustaan ja myös ennen kaikkea viemään peliä sinne, minkä kautta olisimme vähintään päässeet puolustamaan jo korkeammalta kuin nyt kävi. Vähän mielestäni luovuimme siis asioista, jotka olivat nimenomaan meille edullisia. Miksi näin, on varmasti monen asian summa ja kyllähän se esimerkiksi vaatii pelaajilta jalkoja. On luonnollista, että sitten väsyneenä haluat mieluummin pallon jalkaan, kuin että joudut tekemään täyden spurtin selustaanHallikainen jatkaa.

– Peli ratkesi sitten lopulta erikoistilanteeseen, pieniin marginaaleihin, muurin läpi menneeseen vapariin. Se on selvä, että niin ei saa käydä enää jatkossa. Toinen maali oli sitten valitettava, mutta virheitä sattuu kaikille joskus eikä niitä jäädä vatvomaan enempää. Jos positiivisia asioita haetaan, niin mielestäni pystyimme osoittamaan täysin sen, että miksi pelaamme sarjan TOP 5 joukossa tällä hetkellä ja tappelemme sarjan kärkisijasta. Vastassa vieraskentällä oli laadukas joukkue, jolle panimme täysin kampoihin, mutta piirun verran TPS oli lopussa parempi ja vei tällä kertaa matsin. Nyt päästään nauttimaan toisesta “kärkipään” matsista heti keskiviikkona. Jos pystymme olemaan piirun verran parempia kuin tänään, niin olemme vahvoilla. Sitä kohti siis!, Coach Hallikainen päättää.

Keskiviikkona on siis edessä uusi haaste, kun JIPPO kohtaa Arto Tolsa Areenalla sarjan piikkipaikalla olevan KTP:n, joka pelasi eilen lauantaina vierastasapelin SalPaa vastaan. Eroa sarjassa toisena olevan JIPPOn ja KTP:n välillä on neljä pistettä, eli todellinen kuuden pisteen ottelu on luvassa! Mikäli et ole suuntaamassa Kotkaan, voit katsoa tuonkin ottelun Ruudusta. Ottelu alkaa klo 18:30.

Seuraava ottelu: KTP – JIPPO  I  keskiviikkona 12.6. klo 18.30  I  Kotka

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen