Niin kai se sitten on, että JIPPO ja PK-35 ovat yhtä hyviä jalkapallojoukkueita. Molemmat keräsivät runkosarjassa 48 pistettä ja kauden kaikki kolme keskinäistä ottelua ovat päättyneet tasan. Ylivoimalla yli tunnin pelanneelle JIPPOlle oli tällä kertaa jaossa paljon enemmänkin, mutta hyville maalipaikoille pääseminen tuotti tuskaa.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Haataja – Victor Matheus – Kela – Tykkyläinen; Watanabe – Vainikainen (62’ Niemeläinen) – Yoshi; Smith (83’ Tahvanainen), Eerola (62’ Partanen)

Penkki: Rissanen, Harju, Kettunen, Saarenkunnas

1. jakso

JIPPO lähtee Ykkösliigan nousukarsinnan finaalin ensimmäiseen otteluun tällä kaudella harvemmin nähdyllä kolmen topparin linjalla. Elokuun lopun hankinta Niklas Haataja korvaa Janne Partasen ja nousee ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon.

Ensiminuuteilla joukkueen peli-ilme näyttää hyvältä. Yoshi kokeilee jo neljännellä minuutilla boksin rajalta, mutta kuti viuhuu ohi maalin. Ottelun alku muistuttaa paljon viikon takaista OLS-matsia, kun kumpikaan joukkue ei missään nimessä halua päästää nopeaa maalia. Pelin tempo on matala ja pallo pyörii lähinnä keskialueella.

Ensimmäinen pöytäkirjamerkintä saadaan 12. minuutilla, kun PK-35:n Ayuub Abdi repii Yoshin nurin keskialueella ja saa katsella keltaista korttia. Pari minuuttia myöhemmin saadaan lisää toimintaa, kun JIPPOn Terrence Smith on karata läpiajoon. PK-35:n Yassin Adam on kuitenkin nopeampi ja kotiyleisö selviää säikähdyksellä.

Eetu Viitaniemen oikea laita on avausjaksolla hyökkäyssuuntaan se vaarallisempi, ja 19. minuutin kohdalla sieltä melkein rakennetaan maali. Viitaniemi keskittää ja Smith pääsee yllättävän vapaasti puskemaan PK-35-maalin edestä, mutta yritys suuntautuu suoraan maalivahti Joni Niemen syliin. Minuuttia myöhemmin tapahtuu toisessa päässä. Yassin Adam pyörittelee JIPPO-puolustajia boksin oikealla laidalla ja saa jalan vapaaksi. Pyry Piirainen kuitenkin jatkaa siitä, mihin OLS-pelissä jäi ja torjuu vedon ohi maalin.

– Aloitettiin peli hyvin ja pystyttiin hallitsemaan pelivälinettä, ja näin ollen kääntämään pelin virta meille. Saimme myös hyvän paikan siirtyä johtoon, mutta tällä kertaa emme onnistuneet, JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen kertaa.

Jakson edetessä JIPPOn pelissä alkaa näkyä pieniä herpaantumisen merkkejä, ja joensuulaiset aiheuttavat itse kaaosta omassa päässä. 31. minuutin kohdalla Victor Matheus aiheuttaa vapaapotkun aivan rangaistusalueen rajalla, ja Ayuub Abdin putoava lehti leijuu vain niukasti vasemman tolpan ohi. Kaksi minuuttia myöhemmin Nuutti Tykkyläinen menettää pelivälineen omalla puoliskolla ja joutuu rikkomaan. Tällä kertaa pallon taakse astelee kymppi Valdrin Rashica, jonka kova laukaus pamahtaa oikeaan tolppaan. PK-35 sulloo kakkospallon maaliin, mutta se hylätään paitsiona. Päävalmentajan huudot vaihtopenkiltä vaativat JIPPOlta keskittymistä.

– Olimme pari kertaa huolimattomia pallon kanssa ja PK pääsi hyökkäämään vastaan. Näistä syntyi sitten etenkin muutama erikoistilanne, joissa tiesimme vastustajan olevan vaarallinen. Muuten saimme kontrolloitua peliä eikä PK päässyt oikein mihinkään, ja he tyytyivät puolustamaan suhteellisen passiivisesti, Hallikainen kommentoi.

Ottelun asetelmat muuttuvat peruuttamattomasti 38. minuutin pelin jälkeen. PK-35:n Ayuub Abdi liukuu keskialueella pahannäköisesti Yoshin jaloille, ja nappaa sillä itselleen pelin toisen keltaisen korttinsa. JIPPOn ylivoima ei kuitenkaan vielä ensimmäisen puoliajan lopulla juuri näy, hyökkäyspään ratkaisut näyttävät liian vaikeilta eikä paikoille päästä. Toiselle puoliajalle jää petrattavaa.

2. jakso

JIPPO saa toisen puoliajan alussa peliä selvästi enemmän haltuunsa ja PK-35 joutuu vetäytymään enemmän kuin takuulla ainakaan ennen ottelua suunnitteli. Valitettavasti hyökkäyspään ratkaisut ontuvat edelleen. Yoshi toimii viimeisen kolmanneksen kapellimestarina, mutta japanilaisen keskitykset eivät aivan tavoita omia. JIPPOn puoliajan ensimmäinen maalintekoyritys nähdään vasta 59. minuutin jälkeen, kun Anton Eerola laukoo kaukaa ohi.

Muutoksia tarvitaan. JIPPO ei koske peliryhmitykseen, mutta tunnin pelin jälkeen Niko Niemeläinen ja Janne Partanen hyppäävät kehiin. Partanen juonii melkein heti hyvän seinäpelin vasemmalla Tykkyläisen kanssa, mutta Tykkyläisen keskitys leijuu taivaan tuuliin.

– Mietimme erilaisia vaihtoehtoja punaisen jälkeen mutta ryhmityksen muuttaminen haudattiin kuitenkin hyvin nopeasti. Haasteet murtautumisvaiheessa eivät johtuneet ryhmityksestä vaan kenttää piti pystyä täyttämään siitä huolimatta halutulla tavalla, Hallikainen perustelee.

JIPPOn miesylivoima ei vieläkään merkittävästi näy, ja itse asiassa PK-35:n hyökkäykset tuntuvat paljon vaarallisemmilta. 65. minuutilla Valdrin Rashica ohittaa Viitaniemen, mutta Haataja blokkaa miehen laukauksen. Tilannetta seurannut kulmapotku aiheuttaa kaaosta JIPPOn maalilla, samoin kuin pari PK-35:n kulmapotkua vain vähän myöhemmin.

70.minuutin kohdalla Partanen syöttää Yoshin hyvään maalintekopaikkaan, mutta isäntien puolustus saa häirittyä laukausta tarpeeksi ja kuti suuntautuu ohi oikean tolpan. Ylipäätään kummankin maalivahdin iltapuhde on melko rauhallinen.

JIPPO hakee ottelun lopussa maalia entistä aggressiivisemmin. Partanen pyörii messimäisesti linjojen välissä ja on Yoshin ohella JIPPOn vaarallisimpia pelaajia, mutta ratkaisevat peliteot eivät tahdo onnistua. 83. minuutilla Toni Tahvanainen korvaa Smithin, mutta hänestäkään ei ole tällä kertaa ratkaisijaksi. Lisäajalla se on jälleen kerran PK-35, joka käy lähempänä. Vaihtomies Niklas Jokiniemi miltei puskee isännille edun, mutta JIPPO-puolustus ehtii viime hetkellä väliin. Vielä viimeisellä minuutilla Partanen leikkaa sisään ja pääsee vetämään, mutta tällä kertaa tiellä on oma mies; pallo lentää suoraan Niko Niemeläisen mahaan.

– Pelissä oli hyviä asioita, saimme eliminoitua vastustajan vahvuuksia kuten halusimme, mutta etenkin viimeisellä neljänneksellä jäi petrattavaa, Hallikainen pohtii.

– Moneen asiaan voi olla tyytyväinen, mutta samalla jaamme joukkueena sen pienen “kiukun” siitä, että tästä jäi hampaankoloon. Näin ollen nälkää on kyllä entistä enemmän hoitaa homma kotiin viikon päästä. Tiedämme että voimme voittaa kotona kenet tahansa, ja tämän päivän tulos antaa meille hyvät lähtökohdat finaaliin.

Ykkösliigapaikan kohtalo ratkeaa: JIPPO – PK-35, lauantaina 28.10. klo 14:00, Joensuu

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen