Avaus: Piirainen (82′ ua.); Viitaniemi – Victor Matheus – Kela (79′ Harju) – Tykkyläinen; Saarenkunnas (83. Oikarinen) – Vainikainen (46′ Kettunen) – Yoshi; Smith (73′ Yletyinen) – Eerola – Partanen (72′ Tanninen)

Penkki: Malinen, Tahvanainen, Kinnunen

1. Puoliaika

Ottelun aivan ensimmäiset minuutit menevät vailla maalipaikkoja. Lopulta kymmenennellä minuutilla verkon heiluminen on ensimmäistä kertaa lähellä. Normaalin maalinsuulle toimitetun keskityksen sijaan Yoshi antaa kulmapotkun lyhyenä Janne Partaselle. Anton Eerola pääsee hyvin puskemaan Partasen keskityksestä, mutta pusku viuhuu maalin ohi.

Peli on kokonaisuudessaan täysin JIPPOn kontrollissa. Ruuvi alkaa kiristyä kiristymistään ensimmäisen puoliajan kuluessa. Peliä on pelattu 23 minuuttia, kun Anton Eerola lataa laukauksen vain vähän vasemman tolpan ohi. Eerolalle paikan on alustanut Yoshi, joka suorastaan levitoi tilanteessa pallon kanssa kahden Atlantiksen pelaajan ohi.

Atlantis avaa peliä seuraavassa tilanteessa lepsusti, ja JIPPO katkaisee pelin kulun noin 25 metristä. Ensin Partanen ja heti perään myös Yoshi pääsevät molemmat vetopaikoille, mutta viimeistely takeltelee tällä kertaa molemmilla. Yoshi menee tilanteessa myös kentän pintaan, mutta ottelun erotuomari Hassan Soltani ei näe tilanteessa rikettä.

Vain muutamaa hetkeä myöhemmin Terrence Smith kaadetaan rangaistusalueen vasemman rajaviivan tuntumassa. Vapaapotkusta keskitys leijailee kaikkien yli takatolpalle. Sieltä Partanen keskittää pallon bumerangina suoraan Victor Matheusin päähän. Hän puskee palloa oikeaoppisesti kovaa ja alas. Atlantiksen maalivahti Noel Heib on piiskamaisen puskun edessä voimaton. Victorille maali on jo kauden neljäs rysä.

Tilanteiden kasaantuminen vieraiden maalille jatkuu. Kun 31 minuuttia on kellossa, Janne Partanen ajaa vasemmalta laidalta kenenkään estelemättä keskelle ja keskittää kierteisen pallon takatolpalle. Oikean laidan laiturikollega Smith vetää suoraan volleysta pallon vain hiukan maalin ohi. Seuraavalla minuutilla “Tiko” juokseekin jo hänelle suunnatun pystysyötön kiinni. Hänen nostonsa ylittää vastaan tulleen Heibin, mutta lopulta pallo ylittää päätyrajan suunnilleen samasta kohtaa kuin mistä hetkeä aiempi volley meni.

“Tiko” on 38. minuutilla omalla panoksellaan järjestelemässä 2-0 maaliin johtavaa tilannetta. Atlantiksen keskuspuolustaja saa Smithin oikeasta laidasta keskittämään palloon pään väliin, mutta Anton Eerola korjaa irtopallon haltuunsa. Eerolan takaviistoon suuntaama syöttö löytää Yoshin, jonka tarkka veto luikahtaa melkein maalin oikeaan ylänurkkaan. Japanilaismaestro on pitänyt luovaa taukoa maalinteosta miltei kahden kuukauden ajan, sillä viimeksi hän osui kaksi kertaa Tikkurilan Palloseuraa vastaan pelatussa kotiottelussa 8. heinäkuuta. Nyt maaliverkko heilui kauden viidennen kerran.

Ottelun 41. minuutin kohdalla Smith ja Partanen ovat vaihtaneet laitoja päittäin. “Tiko” hakee matalalla syötöllä boksista Eerolaa, joka yllättää kaikki päästämällä pallon jalkojensa välistä oikeasta laidasta nousevalle Partaselle. Heib saapuu kuitenkin tilanteeseen parahiksi, eikä Partasen viimeistely tuota maalia.

Atlantis Akatemia saa paikkansa aivan puoliajan päätteeksi. Vasemmalta laidalta lähtee ottelun 43. minuutilla diagonaalipallo, joka löytää armoitetun maalintekijä Demba Camaran. Ei hätää, sillä Pyry Piirainen tekee ehkä toistaiseksi koko kauden komeimman torjuntansa. Yhden käden refleksitorjunnan jälkeen pallo viedään kulmalipulle. Tämän erikoistilanteen Daniel Åkerlund puskee vain hiukan JIPPO-maalin yli. Tauko koittaa hetkeä myöhemmin kotijoukkueen johtaessa ottelua 2-0.

Peli kulki koko 45 minuutin ajan varmasti JIPPOn hyppysissä. JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen antaakin omilleen suitsutusta onnistuneesta rupeamasta.

– Ensimmäinen puoliaika oli hyvä, mutta parannettavaa sieltäkin löytyy. En sanoisi suoraan, että paras tähän saakka, jos kokonaisuutta tarkastellaan, mutta ihan hyvä puoliaika, Hallikainen sanoo.

2. Puoliaika

Toinen puoliaika koittaa eikä JIPPOn kotivoitto ole oikeastaan hetkeäkään uhattuna.

Terrence Smith pääsee yrittämään maalintekoa 55. minuutin molemmin puolin. Ensimmäisestä tilanteesta Heib torjuu oikealta maalin etunurkkaan suunnatun laukauksen varmasti. Jälkimmäinen laukaus lähtee huomattavasti lupaavammasta paikasta, aivan keskeltä maalivahdin aluetta. “Tikon” tähtäin on tällä kertaa liian oikealla.

Seuraava tilanne päätyykin sitten jo tulostaululle. Anton Eerola pääsee aivan vapaasti puskemaan ottelun lukemiksi 3-0 Eetu Viitaniemen keskityksestä. Eerolan maalitahti jatkuu todella kovana, sillä hän nousee maalillaan Victor Matheusin rinnalle neljään maaliin. Siinä missä brasilialainen puolustaja on tarvinnut maaleihinsa 1239 minuuttia, on Eerolalla pelattuja minuutteja vain 412. Tehokasta!

Vieraat hivottelevat taas Piiraisen maalia hetken päästä Eerolan maalista. Atte Karppinen pukkaa palloa oikean laidan Atlantis-keskityksen jatkoksi, mutta maali jää syntymättä.

Ottelua on pelattu 70 minuuttia, kun sekä jo maalin makuun päässyt Eerola että Santeri Saarenkunnas tuhrivat vuorollaan varman näköisen maalipaikan. Eerola kurottaa pitkän jalkansa takatolpalta keskitykseen, mutta ohjaus suuntautuu Heibin maalin pystypuuhun. Irtopallosta maalintekoa yrittää Saarenkunnas, joka saa sudittua pallon maalin sivuverkkoon.

Ottelun lopussa nähdään kaksi hienoa viimeistelyä tiiviisti Suomen U17-maajoukkueen mukana tämän kesän aikana viihtyneeltä Eemil Tanniselta. Vain muutaman minuutin kentällä ollut Tanninen pääsee ensi kertaa ottelupöytäkirjaan, kun peliä on pelattu 75 minuuttia. JIPPOn syöttösommitelma kulkee koreasti vasemmalta laidalta pelaajalta pelaajalle. Lopulta pallo saavuttaa boksin oikeassa laidassa Tannisen, joka tällää pallon varmasti maalin perukoille. Ottelun toisen (ja kauden kolmannen) maalinsa Tanninen tekee läpiajosta, johon hän karkaa puolen kentän tietämiltä ottelun 85. minuutilla.

– Eemil tuli loistavasti sisään. Kaksi upeasti viimeisteltyä maalia ja muutenkin kypsiä pelitekoja, ei hirveästi enempää voi toivoa vaihdosta sisään tulevalta nuorukaiselta, päävalmentaja Hallikainen suitsuttaa kaksi maalia tehnyttä Tannista.

Toisella puoliajalla tehtyjä kolmea maalia merkittävämpi tapahtuma on JIPPOn kannalta Tannisen kahden onnistumisen välissä Pyry Piiraisen saama punainen kortti. Ulosajoon johtanut tilanne lähtee 81. minuutilla keskialueelta potkaistusta läpisyötöstä. Atlantis-kärki Mohamed Lassoued haistaa tilanteen nopeiten. Toiseksi nopein tilanteessa on Piirainen, joka ryntää maalivahdin alueen ulkopuolelle pysäyttämään läpiajoa. Pallo ei Piiraisen jalkaan jää, mutta hän onnistuu tilanteessa kopauttamaan Lassouedia nilkkaan, ja erotuomari Soltani ei voi muuta kuin lähettää Piiraisen punaisen kortin kera suihkuun. Tämä ulosajo tarkoittaa sitä, että Erkka Oikarinen joutuu vetämään puutarhahanskat käteen. Hänen Kakkosen debyyttinsä sujuu lopulta mainiosti, sillä Oikarinen torjuu yliajalla Lassouedin alle kymmenestä metristä ampuman, miltei varmalta maalilta vaikuttaneen laukauksen kulmaksi. Tämä torjunta antaa varmasti itseluottamusta tulevaan, sillä Oikarisella on edessään ainakin 180 minuuttia käsittävä pelirupeama Piiraisen ulosajon takia.

– Pelaajat tekevät päätöksiä sekunnin murto-osissa, ja nyt päätös oli huono. Eihän kukaan tahallaan tuollaista tee, nyt vain valitettavasti sattui Pyrylle virhearvio. Punainen voi sattua kenelle tahansa. Tilanteesta tekee kipeämmän se, että tilanne haiskahti vielä paitsiolta sekä se, että peli oli jo käytännössä taputeltu. Näitä tilanteita sattuu urheilussa aina välillä, Hallikainen siunaa.

Erkka Oikarinen ja muu punamusta jengi ovat tulessa taas ensi viikonloppuna. Syyskuu alkaa ja Kakkonen jatkuu PPJ:n vieraana Helsingin Jätkäsaaressa.

Seuraava ottelu: PPJ – JIPPO  I la 2.9. klo 16:00  I  Helsinki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen