Jos viime viikonloppuna marginaali JIPPOn ja FC Futuran välillä oli leveä, niin lauantaina 12. elokuuta Pallokerho Keski-Uusimaata vastaan pelatussa ottelussa maalia saatiin odottaa aivan ottelun loppuminuuteille saakka. Terrence Smithin kauden kuudes maali varmisti lopulta kuitenkin sen, että vierasjoukkue lähti kotimatkalle tyhjin käsin.

Tyhjin käsin ottelusta ei lähtenyt kuitenkaan moni juniori. JIPPOn ottelussa lanseeraama junnuvallankumous antoi monelle juniorille mahdollisuuden tutustua seuran vapaaehtoisena toimimiseen. Innokkaita junioreita nähtiin ja kuultiin niin kuuluttajan, kahviotyöntekijän kuin huoltajan roolissa.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Harju – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe – Niemeläinen (73’ Saarenkunnas) – Kikuchi; Smith – Eerola (84’ Tahvanainen) – Partanen (66’ Yletyinen)

Penkki: Oikarinen, Malinen, Vainikainen, Kettunen

1.Puoliaika

Ottelun ensimmäinen tilanne syntyy Yoshin oikealta kulmalipulta antamasta kulmapotkusta. “Tiko” Smith puskee kulmaposkun lupauksia herättävästi kohti takakulmaa, mutta PKKU:n Aleksi Piispa torjuu ottelun ensimmäisen maalipaikan.

Reilun vartin jälkeen Niko Niemeläinen pääsee kokeilemaan maalintekoa vasurillaan viidestätoista metristä, kun Yoshi on ensin kuskannut pallon boksiin ja tarjonnut hänelle cutback-syötöllä vetopaikan. Niemeläinen laittaa kuitenkin liian paljon ilmaa vedon alle, ja yksi pallopojista joutuu suuntaamaan askeleensa kohti Mehtimäkeä ympäröivää metsää.

JIPPO hallitsee palloa ja määrittää pelin tahdin miten tahtoo. PKKU pysyy hyvin muodossa ja kyttää lähinnä vastaiskun paikkaa.

Kotijoukkueella on noin viiden minuutin jakson sisään useita maalipaikkoja, kun ottelua on pelattu puolisen tuntia. Ensimmäisessä huippupaikassa Terrence Smith pääsee vapaasti laukomaan maalivahdin alueen ulkopuolelta. Piispa sukeltaa vedon mukana, mutta hän haroo käsillään tyhjää. Veto nasahtaa kuitenkin vain pystypuuhun. Hetki tästä ja vuorostaan Yoshi pakottaa Piispan torjuntatöihin. Japanilaisen kova veto ottaa juuri riittävän kosketuksen keravalaisten maalivahdin sormenpäistä, ja PKKU:n maali säilyy koskemattomana. Tätä tilannetta seuraava kulmapotku jättää vierasjoukkueen maalinedustalle melkoisen härdellin. Sekä Niko Niemeläinen ja Eetu Viitaniemi saavat puristettua vedot mieheen kohti PKKU:n maalia. Ensimmäinen laukaus kilpistyy vierasjoukkueen maaliviivalla päivystävään puolustajaan, kun taas toisen eteen ehtii erinomaisen ottelun pelannut Aleksi Piispa.

Päävammat ovat jo jonkun aikaa olleet puheenaihe jalkapallossa. Lisää materiaalia keskusteluun tulee ottelun 35. minuutilla, kun Junnosuke Watanabe ja vieraiden Ajack Aling Deng törmäävät päät kolisten keskellä kenttää. Molempien joukkueiden huoltojoukot juoksevat kentälle. Pikaisten laskutoimitusten jälkeen kummallakin pelaajilla todetaan olevan oikea määrä omia hampaita suun sisällä ja peli voi taas jatkua.

Viisi minuuttia ennen puoliaikaa nähdään simppeli kuvio, joka johtaa vaaralliseen maalipaikkaan. Pitkänhuiskea Anton Eerola on laskeutunut vieraiden maalipotkussa tukemaan omaa keskikenttäänsä. Hän nousee suvereenisti korkeimmalle puskemaan maalipotkua takaisin kohti sen tulosuuntaa, ja uusimman JIPPO-pelaajan pusku käynnistää välittömän vastahyökkäyksen. Terrence Smithin onnistuu kuljettaa pallo aivan maalivahdin alueen rajalle, mutta sitten jostain ilmestyy PKKU-pelaajan raaja ja “Tiko” kampataan kentän pintaan. Puoliajalle mennään kuitenkin 0-0 tilanteessa, sillä Yoshin voimakas vaparipommi pamahtaa vain ylärimaan.

2. Puoliaika

Voimasuhteet eivät puoliajalla pyörähdä ympäri. JIPPO jatkaa ensimmäiseltä puoliajalta tuttua pallon hallitsemista heti erotuomari Ayhan Dagin ensimmäisestä pillin vislauksesta asti.

JIPPO saa kulmapotkun ottelun 54. minuutilla. Anton Eerola nousee jälleen korkeimmalle. Hän nikkaa pallon alaviistoon, mutta se suuntautuu maalin sijaan vierasjoukkueen puolustajan selkään. Kauden kolmatta otteluaan pelaava ja toista kertaa putkeen aloituskokoonpanossa esiintyvä Jens Harju siirtää paluupallon maaliin, mutta avustava erotuomari liputtaa tilanteen paitsioksi.

Muutamaa hetkeä myöhemmin Yoshi kaadetaan kesken slalomaisen pujottelun. Tästä kaadosta seuraa vapaapotku noin kahdestakymmenestä metristä, aivan keskeltä Piispan maalista katsoen. Paikka on ideaali japanilaiselle vapariekspertille. Yoshin sihti on kuitenkin vielä napsun verran huonompi kuin ensimmäisen puoliajan loppuminuuttien vapaapotkussa, sillä pallo leijailee noin metrin verran Piispan maalin yli.

PKKU saa vasta ottelun 64. minuutilla ensimmäinen laukauksen vaaralliseksi laskettavasta maalintekosektorista, kun Peetu Haikonen pääsee yrittämään Pyry Piiraisen ohittamista matalalla laukauksella. Piirainen nappaa tilanteesta helpon torjunnan nimiinsä.

Miltei 80 minuuttia on pelikellossa, kun Eetu Viitaniemen korkea keskitys oikealta laitakaistalta putoaa vaihdosta kentälle tulleelle Aake Yletyiselle. Yletyinen varoo laittamasta liikaa voimaa vetonsa taakse, joten Piispalle jää helpohko työ kaatua kyljelleen ja sulkea pallo syliinsä maalinsa takanurkalla.

JIPPOn vyörytys tuo lopulta helpottavan maalin. Ottelun 85. minuutin tilanne starttaa jälleen kulmalipulta. Varsinainen kulmapotku kilpistyy PKKU-pelaajan otsaan, mutta kimmoke ajautuu boksin ulkopuolella odottelevan Junnosuke Watanaben nappulakenkään. Lyhyen asettelun jälkeen japanilaisen lapikkaasta lähtevä laukaus mäjähtää keravalaisten lihamuuriin. Paluupallo jää pomppimaan isännättä boksiin. Toni Tahvanainen on ensimmäisenä paikalla ja hän siirtää kuulan vielä Terrence Smithille. “Tikon” laukaus vapauttaa sitten koko ottelun kestäneen paineen: alanurkkaan voimalla napsahtava laukaus muuttaa numerot 1-0:aan. Junnuvallankumouksen keskellä vellova Mehtimäki huutaa ja taputtaa riemuissaan kolmannessa perättäisessä ottelussa onnistuneelle Smithille.

Heti maalin jälkeen Santeri Saarenkunnaksen onnistuu tuoreilla jaloillaan prässätä pallo pois PKKU:n David Weissilta. Saarenkunnas on lipumassa kohti Piispan kanssa miteltävää yksi vastaan yksi -tilannetta, mutta keskikenttäpelaaja Weiss ojentaa kaatuessaan kätensä ja läppää pallon pois Saarenkunnaksen jaloista. Erotuomari Dag varoittaa Weissia ja Yoshilla on taas paikka niitata maali vapaapotkusta. Tämä japanilaisen ottelun viimeinen yritys on kaikista kolmesta ottelun vapaapotkusta se korkein ja siten epätarkin.

Vierasjoukkue aktivoituu vihdoin ottelun lopussa hakemaan maalia, mutta tulosta he eivät enää vähiin käyvän ajan puitteissa saa aikaan. Lisäajalla vaihdosta hyökkäykseen voimaa tuomaan tullut Idrissa Camara saa paikan. Hän joutuu kuitenkin suorittamaan potkunsa varsin epäergonomisesta asennosta, ja Piirainen kerää pomppivan pallon parempaan talteen.

Maalin voitto on lopulta yhtä arvokas kuin viime viikonlopun viiden maalin tukkapölly. JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen ei epäillyt hetkeäkään sitä, etteikö joku hänen suojateistaan osuisi lukuisista hyvistä maalipaikoista.

– Totta kai aika tiimalasissa väheni koko ajan, ja ehkä ihan pieniä turhautumisen merkkejä oli ilmassa. Sitä aiheutti varmasti etenkin mielestäni hyvin kyseenalaisen tuomarityöskentely, jota en viitsi enempää kommentoida. Mielestäni pystyimme etenemään kohtuullisesti syöttöalueille sekä myös boksiin ja saamaan vähintään erikoistilanteita ja siten kaaosta ykkös-ja kakkospallojen kautta. Kyse oli vain siitä, pystymmekö lopulta naulaamaan maalin niistä paikoista, joita tulemme saamaan, Hallikainen mutustelee.

Keravalta saapuneet vastustajat olivat valinneet Joensuun pelireissun teemakseen hyvin tiiviin oman maalin puolustamisen ja varovaisen vastahyökkäämisen. Kauniita syöttökombinaatioita ei vieraiden toimesta juurikaan nähty. Uuttera oman maalin varjelu toi miltei tulosta, mutta lopulta keravalaisen kamelin selkä katkesi viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

– Jokainen joukkue pelaa pisteistä ja voitosta – tapoja on monia. PKKU:n lähestyminen peliin oli tänään nähdyn kaltainen, ja kyllähän he matalalla viiden linjan blokillaan lopulta tekivät meidän iltapuhteesta pitkän. Varsinkin kun emme ensimmäisen puoliajan tonteista onnistuneet palloa laittamaan reppuun. Lisäksi heillä on uhkaa hyökkäyspäässä, ja meidän täytyi ottaa se huomioon koko ajan.

Yhden maalin voitto maistuu hyvältä ja pitää JIPPOn hyvissä asetelmissa Kakkosen A-lohkon sarjataulukossa. Punamustat ovat napsineet 32 pistettä 14 pelatusta ottelusta. Vain HJK Klubi 04 on on JIPPOn edellä. Eroa joukkueiden välillä on vaivaiset kaksi pistettä. Pääkaupunkilaiset ovat pelanneet ottelun JIPPOa enemmän. Seuraavaksi JIPPO matkustaa Helsinkiin toisen pääkaupunkiseudun joukkueen, PK-35n vieraaksi. Hallikaisen mukaan luvassa on taas aivan uudenlainen kamppailu. Parannettavaakin oman joukkueen pelaamisesta löytyy.

– PK-35 -pelin kuva on todennäköisesti hieman erilainen. Kyllä meidän pitää pystyä olemaan tehokkaampia viimeistelyssä. Lisäksi voimme parantaa myös puolustuspelissämme tiettyinä hetkinä pallollisen pelaajan paineistamista, Hallikainen pohtii.

Seuraava ottelu: PK-35 – JIPPO  I la 6.5. klo 18:30  I  Helsinki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen