fbpx

Ei mitään uutta itärintamalta. Torstaina alkuillasta oteltiin kauden toinen eräpallo Karjalan Herruudesta. JIPPOn oli onnistunut ottaa toukokuun alussa jo 2-1 voitto PEPOsta omalla kotoisalla Mehtimäen kotinurmella. Kakkosen A-lohkon otteluparin toinen keskinäinen kohtaaminen ei tuonut muutosta joukkueiden voimasuhteisiin. Eron joukkueiden välille teki tällä kertaa JIPPOn Terrence Smith, joka onnistui kolme kertaa maalinteossa.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Victor Matheus (69′ Harju) – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe – Niemeläinen (69′ Saarenkunnas) – Yoshi ; Smith (85′ Kettunen) – Eerola (74′ Yletyinen) – Partanen (74′ Tahvanainen)

Penkki: Oikarinen, Vainikainen

1. Puoliaika

Ottelun ensimmäinen tilanne tulee PEPOlle ja keskuspuolustaja Valtteri Maijaselle, joka puskee Aleksi Ikosen oikealta tarjoileman ottelun ensimmäisen kulmapotkun reilun metrin Pyry Piiraisen maalin ohi.

Pian tämän jälkeen alkaa tapahtua. Ottelun 12. minuutilla JIPPO järjestää hienon hyökkäyksen vasemmalta. Victor Matheus lähettää puolustuslinjasta pitkän pallon, jonka perään säntäävä Yoshi voittaa juoksukilpailussa PEPOn toppari Mélé Temguian. Pallo pelataan sen jälkeen taustalta nousua tekevälle Nuutti Tykkyläiselle, jonka matala keskitys löytää Terrence Smithin ylhäisessä yksinäisyydessään takatolpalta. “Tikon” on helppo viimeistellä neljä kautta JIPPOn maalia vartioineen Jirko Sorsan ohi ottelun avausmaali 0-1.

Lisää mannaa sataa lähes välittömästi JIPPO-taivaalta. Aiemmasta laitaroolistaan tähän otteluun keskemmälle siirtynyt Niko Niemeläinen syöttää tarkasti “Tikolle” boksiin. Smith lataa iskurin taakse ja iskee pallon varmasti vasempaan alanurkkaan. Isännät eivät ole vielä toipuneet edes ensimmäisestä takaiskusta, kun Smith iskee ottelun lukemat jo 0-2:en.

Toinen maali tuntuu vihdoin herättävän lilapaidat taisteluun. PEPOn kookas targetkärki Pablo Stupiski kaventaa ottelun vain muutama hetki Smithin toisen maalin jälkeen lukemiin 1-2. Arttu Kotanen keskittää ensin vasemmalta matalan pallon Smithin jalkoihin. Purkupallo kimpoilee Ikoselle, joka nostaa pallon Topi Kelan niskaan hyppäävän Stupiskin päähän. Piiraiselle ei jää realistisia torjumismahdollisuuksia argentiinalaiskolossin puskun edessä.

Minuuttia myöhemmin verkon heiluminen on jälleen lähellä. Janne Partanen puskee Eetu Viitaniemen keskityksen takatolpalta etutolpalle, jonne Niko Niemeläinen on saapunut juuri sopivasti. Niemeläinen pääsee vetämään volleysta sydämensä kyllyydestä, mutta PEPOn maalissa Sorsa onnistuu estämään varman maalin synnyn jollakin tuurin ja taidon sekoituksella.

Kuusitoista minuuttia, kolme maalia ja hyviä tilanteita. Ja lisää on tulossa.

PEPOn oikea laitapuolustaja Patrik Pesonen ei saa Tykkyläistä millään kuriin. Tykkyläinen lähettää vain tavaramerkkiä vailla olevan matalan keskityksensä ja Anton Eerola kurottaa jalkansa matalaan palloon. Pallo lipuu etunurkasta sisään, ja tilanteessa aseettomaksi jäävä Sorsa sättii omaa puolustuslinjaa äänekkäästi. Kotkalaislähtöiseltä Eerolalta kestää vain 21. minuuttia avata maalitilinsä JIPPOn paidassa!

Lukemissa 1-3 ottelun tempo hiljenee hetkeksi. 27. minuutilla JIPPOn pelin moottori Yoshi lähettää vasemmalta laitakaistalta komean diagonaalipallon ylimpään linjaan nousseelle Eetu Viitaniemelle. Viitaniemen viuhuva volleyveto menee kuitenkin useita metrejä maalin yli.

33. minuutilla vielä Stupiskiakin pidempi Eerola voittaa keskityksen Sorsan nenän edestä. Sorsa ehtii vaivoin eteen, kun Niemeläinen pääsee tinttaamaan Eerolan jatkopallosta. Tilannetta seuraava JIPPOn kulmapotku ei tuota tulosta.

Viittä minuuttia ennen puoliaikaa kotijoukkueen Stupiskilla on hyvä sauma kaventaa, mutta uhrautuvasti pelaava Tykkyläinen heittäytyy vedon eteen. Kova laukauksen eteen heittäytyminen ei Tykkyläisen tuuletuksista päätellen tunnu missään.

JIPPO vie ensimmäisen jakson lopulta helposti lukemin 1-3. Kotijoukkue tuntui heräävän peliin mukaan vasta tilanteen ollessa 0-2. JIPPO on sen sijaan tullut kentälle alusta asti voitto mielessä.

2. Puoliaika

Toisen puoliajan ensimmäinen vartti on pohdiskelevampaa jalkapalloa. JIPPO laskeutuu syvemmäs puolustusmuotoon, ja PEPO saa enemmän pelivälinettä haltuun. Mitään merkittäviä tilanteita lappeenrantalaiset eivät kuitenkaan kykene luomaan.

61. minuutin korkea keskityspallo aiheuttaa hieman sydämentykytystä, kun maalivahti Piirainen vaipuu muutamaksi minuutiksi kentän pintaan PEPOn pelaajan kanssa sattuneen törmäyksen jälkeen. Anton Eerolasta kotkalaista seuraa joukkueen pukukoppiin saanut kapteeni saadaan onneksi pian takaisin pelikuntoon. Peliä lähdetään käynnistämään hetken päästä uudelleen Victorin ja Piiraisen voimin, mutta jostain syystä pallon peliin palauttaminen kestää. Ottelun erotuomari Kalle Nummela näkee Victorin viivyttelevän tahallaan pallon pelaamista. Brasialaistoppari nettoaa tilanteesta kauden neljännen varoituksensa ja näin ollen hän on pelikiellossa seuraavan kierroksen ottelussa FC Futuraa vastaan.

Hattutemppua jahtaava “Tiko” on 67. minuutin kohdalla liki yksin läpi. Knalli jää vielä lunastamatta, sillä liukas hyökkäjä nostaa pallon hiuksenhienosti takakulman ohi.

PEPOn tilanteet ovat harvassa. Ottelun 73. minuutin kohdalla Aleksi Ikosen onnistuu ajaa oikealta keskustaan ja syöttää vaarallisesti. Ikosen tarjoilu lipuu ohi sekä Samu Suoraniemen että Markus Koistisen jalkojen.

Nokkela seinäsyöttöjen kuvio vapauttaa vaihdosta vasempaan laitaan tulleen Aake Yletyisen täysin vapaaksi laidallaan. Aaken syöttö löytää jälleen maali mielessään kohti PEPOn maalia etenevän Smithin. “Tikon” ohjaus lipuu taas vain hiukan ohi takanurkasta. Hattutempun kolmas maali antaa vielä odottaa itseään..

… kunnes ottelun 82. peliminuutti vihdoin koittaa. Tilanteen alustaa taas Yletyinen, sillä hän on jälleen syöttämässä palloa boksiin vasemmalta laidaltaan. Tällä kertaa syötön kohteena on Yoshi. Japanilainen yrittää asetella palloa vetoa varten, mutta paikkaa ei tunnu löytyvän. Sopiva sauma löytyy kuitenkin viereen nousseen “Tikon” jalasta. Smith pääsee tälläämään Yoshin tiiauksesta voimakkaan vedon, joka painuu väkisin maalin alanurkkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että “Tiko” nostaa kauden maalimääränsä näillä kolmella onnistumisella yhteensä neljään maaliin.

Viittä minuuttia ennen täyttä aikaa PEPOn Francisco Torres tiputtaa Ikosen keskityksen Antti-Pekka Kesoselle, jonka veto lävähtää päin Topi Kelaa. Lappeenrantalaiset protestoivat ja vaativat oletetun käsivirheen takia rangaistuspotkua. Sellaista ei kotijoukkueelle tilanteesta kuitenkaan myönnetä.

Varsinainen peliaika on melkein täysi, kun Toni Tahvanainen pääsee vielä koettamaan maalintekoa Viitaniemen keskityksestä. “Tahviksen” tuikkaus ei löydä tietään maaliin, vaan PEPO pääsee jatkamaan ottelua maalipotkulla.

Päätösvihellyksen halkoessa ilmaa ei ole epäselvyyttä siitä, kumpi joukkue on tällä kertaa Karjalan herra. JIPPO vie ensimmäisen puoliajan ajan peliä ja kontrolloi toista puoliaikaa siten, että ottelun loppulukemat 1-4 eivät jätä jossiteltavaa paremmasta joukkueesta.

JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen toteaa ottelun olleen joukkueelta hyvä tasonnosto kahden tappiollisen pelin jälkeen.

– Odotin pelaajilta, että he haluavat näyttää pystyvänsä pelaamaan paremmin kuin Lahdessa. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä hyvä. Ja toisella puoliajalla saimme myös suht kypsän esityksen ihan alkua lukuun ottamatta. Saimme PEPOn transitiot puolustettua hyvin pois koko ottelun ajan ja pelasimme omien arvojen mukaisesti, JIPPO-sydämellä ja -asenteella, Hallikainen sanoo.

Smithin kolmen maalin iltaan päävalmentaja on luonnollisesti hyvin tyytyväinen. Iloinen hän voi olla myös Anton Eerolan debyyttiottelussaan viimeistelemästä JIPPO-uran avausmaalista ja peliesityksestä.

– Eerola tuli hyvin sisään peliin. Me saimme häneltä juuri sitä, mitä odotimme saavamme. Antonilla ei ole kovin monia treenejä alla, joten siihenkin nähden hyvä esiintyminen. Hän oli pelin eri vaiheissa hyvin mukana. Ja totta kai tehty maali on hyvä alku ja siitä on hyvä jatkaa.

Lisää maaleja joudutaan odottamaan reilun viikon ajan. Elokuun ensimmäisenä lauantaina Joensuuhun saapuu vieraita Porvoosta. Alkukauden FC Futuraa vastaan pelattu 0-0 tasapeli yritetään tuolloin kääntää voitoksi. Ennen Kakkosen peliä Mehtimäellä pelataan Timo Tahvanaisen viime kauteen päättynyttä pelaajauraa juhlistava testimonial-ottelu, jossa yhteen iskevät JIPPOn legendat ja “Tinken” pitkän uran pelikavereista koostettu joukkue. Testimonial-peli käynnistyy kahta tuntia ennen Futura-peliä, joten Mehtimäelle kannattaa tulla jo kello 14:00 aikaan iltapäivästä!

Seuraava ottelu: JIPPO – FC Futura  I La 5.8. klo 16:00  I  Joensuu

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen