Ykkösliigakauteen valmistavat harjoitusottelut jatkuivat JIPPOn osalta lauantaina Oulussa Veikkausliigajoukkue AC Oulua vastaan. Kylmissä ja sateisissa olosuhteissa Oulun Heinäpäässä pelattu ottelu toi JIPPOlle hienon 2-2 (1-0) -tasapelin varsin mainion peliesityksen päätteeksi. Voittokaan ei kovin kaukana ollut nimekästä oululaisryhmää vastaan. JIPPOlta maalinteossa toisella jaksolla onnistuivat Aake Yletyinen ja rangaistuspotkusta Yoshiaki Kikuchi.

Avaus: Piirainen; Ohashi – Huhtala – Victor Matheus (78′ Kela) – Viitaniemi; Forss (46′ Niemeläinen) – Watanabe – Yoshi; Kiuru – Yletyinen – Tanninen (64′ Smith)

Penkki: V. Vainikainen, Aho, Nuutinen, M. Vainikainen (ei sop.), Saarenkunnas

1. jakso

Vaikka Heinäpään tekonurmella esiintyneistä joukkueista toinen on juuri noussut toiseksi korkeimmalle sarjatasolle ja toinen havittelee Veikkausliigassa ensi kaudella mitalisijoja, ei joukkueiden tasoero näy kovinkaan merkittävästi avausjaksolla. Isäntäjoukkue AC Oulu hallitsee palloa avausjaksolla piirun verran enemmän, mutta isompaan pesukoneeseen ei JIPPO joudu oikeastaan missään vaiheessa.

Parin minuutin pelin jälkeen isännät saavat puhkaistua ensimmäisen kerran JIPPOn puolustuslinjan tarkalla läpisyötöllä viime kaudella Veikkausliigassa 13 maalia sylkeneelle Ashley Coffeylle. Tilanne on kuitenkin JIPPOn onneksi paitsio. Hetken kuluttua tästä vieraat riistävät pallon keskialueella ja iskevät Aake Yletyisen johdolla terävästi vastahyökkäykseen. Yletyinen laukoo rangaistusalueen sisältä, mutta sinipaitainen puolustaja ehtii juuri väliin ja tilanteesta kulmapotku.

Edellä mainittu pallonriisto ei ole ainoa laatuaan JIPPOlta avausjaksolla. Vain hetki ehtii kulua edellisestä, kun Eemil Tanninen katkaisee Oulun pelinrakentelun keskialueella. Syöttö tavoittaa Yoshin, joka yrittää nostaa pallon melko kaukaa yli Calum Wardin. Laukaus jää kuitenkin hieman vajaaksi ja brittiveskari selvittää tilanteen.

Muutama minuutti tämän jälkeen nähdään ottelun avausmaali. Laivastonsiniset pääsevät oikealta laidalta murtautumaan maalintekopaikkaan, mutta Pyry Piirainen torjuu läheltä maalia tulleen laukauksen kulmapotkuksi. Pallo löytää kuitenkin tiensä JIPPO-rysään, kun HIFK:ssa ja SJK:ssa aiemmin meritoitunut ja täksi kaudeksi Ouluun siirtynyt Jake Dunwoody puskee AC Oulun kulmapotkusta johtoon.

JIPPOn jakson paras maalipaikka tulee noin 20 minuutin pelin jälkeen. Pallo ajautuu Yletyisen kautta vasempaan laitaan Yusei Ohashille. Matala keskitys löytää rangaistusalueelta Tannisen, jonka blokatun laukauksen jälkeen Yoshi pääsee huippupaikkaan Wardia vastaan. ACO-maalivahti venyttää kuitenkin torjunnan Yoshin laukaukseen. Yletyinen pääsee yrittämään vielä paluupallosta, mutta tämä laukaus kohoaa parkkipaikalle asti.

Jakson loppua kohden isännät saavat vielä pariin kertaan ikävän näköistä härdelliä JIPPOn rangaistusalueelle. Kulmapotkun jälkitilanteesta tolppaan kolahtanutta yritystä lähemmäs oululaiset eivät kuitenkaan onneksi pääse, joten tauon viettoon lähdetään tilanteessa 1-0.

2. jakso

Toisella jaksolla pelinkuva on selkeämpi: pallonhallinta on isännillä ja JIPPO iskee vastahyökkäyksin. Ja tehokkaasti iskeekin, sillä nämä tuottavat kaksi maalia. 54 minuutin pelin jälkeen Eetu Viitaniemi haastaa ACO-puolustajaa, joka repii Vinskin nurin. Yoshi asettuu laukomaan vapaapotkua aivan rangaistusalueen rajalta. Tällä kertaa ratkaisuna on keskityspallo, mutta tämä menee aavistuksen liian eteen eikä JIPPO-pelaajat pääse laittamaan päätä tai jalkaa väliin.

Isännät hallitsevat toisella jaksolla palloa, mutta kovin työllistetyksi kapteeni Piirainen ei kuitenkaan maalillaan joudu. JIPPO puolustaa uhrautuvasti kapteeninsa edessä. 62. minuutilla pallo nostetaan korkeana JIPPO-puolustuksesta kohti Yletyistä. Tämä juoksee palloon kilpaa yhdessä ACO-puolustajan kanssa, joka tiputtaa pelivälineen alaspäin maalivahdille. Tämän avaussyöttö tulee kuitenkin suoraan Yletyisen jalkaan. Aake kiertää maalivahdin ja laukoo pallon varmasti maaliin, 1-1.

Tasoitusmaalista ei mene kuin viitisen minuuttia ja Yletyinen on jälleen läpiajossa. Tällä kertaa ACO-puolustaja antaa kyynärpäällään Yletyisen selkään sen verran vauhtia, että rangaistuspotku on ainoa oikea tuomio. Yoshi asettuu pallon taakse ja laukoo sen Wardin käsien kautta maaliin, 1-2.

Isännät kampeavat itsensä kuitenkin vielä tasoihin noin reilu kymmenen minuuttia ennen loppua. Pallo pelataan oikeaan laitaan, josta edetään JIPPO-boksiin sisään. Lähes päätyrajalta lähtenyt keskitys löytää rangaistusalueelta Otto Salmensuun, joka tasoittaa ottelun loppulukemiksi 2-2. Viimeisellä kymmenminuuttisella ei kummassakaan päädyssä nähdä henkeä salpaavia maalitilanteita, vaikka molemmat joukkueet saavat mahdollisuuden maalintekoon muunmuassa kulmapotkusta. Ottelu päättyy tasapeliin räntäsateisissa tunnelmissa.

– Tavoitteena oli lähteä haastamaan liigajoukkuetta oman identiteetin ja arvojen kautta. Tiesimme, että etenkin pallottomat toimintomme joutuvat varmasti kovaan testiin. Avainasemassa oli kuitenkin myös se, että pystyisimme hallitsemaan pelivälinettä ja näin pakottamaan Oulun olemaan ilman palloa. Onnistuaksemme työmoraalin ja sitoutumisen omaan tekemiseen täytyisi olla huipussaan. Jos tavoitteita miettii, niin onnistuimme pääosin oikein hyvin, ja jätkille suuri kiitos siitä, miten he ottelusuunnitelmaan sitoutuivat, heittäytyivät peliin ja olivat oikein energisiä. Alku oli vähän nihkeä, ensimmäinen ottelu ulkona vähään aikaan loi varmasti pienen lisähaasteen etenkin tuulen takia. Sen lisäksi mielestäni kunnioitimme nimivahvaa vastustajaa myös hiukan liikaa, mikä näkyi pienenä viiveenä pelin ihan alkuminuuteilla. Lisäksi suoraan maastoleiriltä saapunut Vinski heitettiin suoraan syvään päätyyn, kun päädyimme varotoimena jättämään Nuutti Tykkyläisen pois avauksesta, päävalmentaja Mikko Hallikainen kommentoi ottelua.

– Erikoistilannemaali oli sellainen, että ne täytyy meidän kitkeä pois. Samalla meidän pitää muistaa, että emme ole vielä kyseisiin tilanteisiin käyttäneet erityisesti aikaa treenikentällä. Uskon, että erikoistilannepelaamisessa meillä on vielä paljon potentiaalia myös hyökkäyssuuntaan, ja niiden kimppuun pääsemme tässä ennen kauden alkua varmasti, koska pelin selkäranka alkaa olla pääosin ok, vaikka tietenkin sinne mahtuu myös jatkuvasti kehitettäviä asioita. Tähän saakka olemme pre-seasonilla olleet todella vahvoja ensimmäisellä jaksolla ja tehneet myös esimerkiksi Ykkösliigacupissa kaikki maalimme ensimmäisellä jaksolla. Nyt tulimme maalin takaa-ajoasemasta toisella puoliajalla rinnalle ja ohi, mutta menetimme johtoasemamme ja siihen emme ole tyytyväisiä, sillä halusimme voittaa. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kohti vajaan kolmen viikon päästä alkavaa sarjakautta. Ilo on nähdä jätkien sitoutuminen ja siirtymä treenikentältä peleihin askel askeleelta paremmin, mutta sen täytyy luonnollisesti jatkua, Hallikainen päättää.

Maailman pisin pre-season alkaa olla siis melkein selätetty ja Ykkösliigakausi 2024 häämöttää enää parin viikonlopun päässä! Sitä ennen JIPPO pelaa vielä kertaalleen harjoitusottelun, kun ensi viikon perjantaina matkustetaan Lappeenrantaan kohtaamaan toista kertaa tällä harjoituskaudella Kakkosessa ensi kaudella pelaava PEPO.

Seuraava ottelu: PEPO – JIPPO  I  pe 29.3. klo 13:00  I  Lappeenranta

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen