fbpx

Jalkapallopäivän kunniaksi JIPPO matkusti toista kertaa perättäin merenrantakaupunkiin. Tällä kertaa Ykkösliigan kärkiottelussa vastaan asettui kotkalainen KTP Arto Tolsa Areenalla. Ottelun loputtua digitaalit näyttivät isäntien 2-1 (2-0) voittoa. JIPPOn kavennuksen pukkasi kauden kolmannella täysosumallaan Terrence Smith ottelun lopussa.

Avaus: Piirainen; Tykkyläinen – Huhtala – Haataja (66′ Victor Matheus) – Yusei; Junnosuke – Forss (71′ Tanninen) – Yoshi; Yletyinen (46′ Viitaniemi) – Eerola – Kiuru (66′ Smith)

Penkki: Linnas, Saarenkunnas

 

1. Puoliaika

 

Ottelu alkaa tasaisena, jossa molemmat joukkueet pääsevät pitämään palloa. JIPPO saa hiljalleen hieman enemmän otetta pelistä, joka palkitaan kuuden minuutin pelin jälkeen vapaapotkulla vasemmalta laidalta. Yoshiaki Kikuchin antama pallo tulee hyvän näköisesti takatolpalle, mutta tuloksena ainoastaan maalipotku. Tämänkin jälkeen pieni paine jatkuu kotkalaisten päädyssä hetken aikaa, mutta rangaistusalueelle laitetut keskitykset eivät isommin uhkaa Maksym Zhukin vartioimaa maalia.

Kymmenen minuutin pelin jälkeen isännät alkavat saamaan enemmän otetta pelistä painaen JIPPOn puolustusmuotoa syvemmälle. 12 minuuttia on kellossa, kun Enoch Banzalle keskitetään pallo JIPPOn rangaistusalueelle. Tämän matala keskitys maalin edestä survotaan sisään Aleksi Tarvosen toimesta.

Maalin jälkeen KTP:n paine jatkuu. 18. minuutilla pallo pelataan syöttökuvion päätteeksi rangaistusalueen rajalle Tarvoselle, jonka tarkka laukaus painuu vastustamattomasti ohi Pyry Piiraisen. KTP:llä tässä vaiheessa kaksi maalipaikkaa ja kaksi maalia.

21. minuuttia on kellossa, kun pystyjuosseelle Nuutti Tykkyläiselle laitetaan JIPPO-puolustuksesta laadukas diagonaalipallo. Nuutti tiputtaa pallon viereen rangaistusalueelle Aake Yletyiselle, jonka terävä laukaus lähtee kohti etukulmaa, mutta Zhuk torjuu tämän kulmapotkuksi.

Jakson loppua kohden KTP jäädyttää peliä ja JIPPO pitää pelivälinettä hallussaan. Laadukkaat maalipaikat kuitenkin loistavat poissaolollaan, joten tauolle lähdetään isäntien 2-0 johdossa.

 

2. Puoliaika

 

JIPPO aloittaa toisen jakson huomattavasti avausnelivitosta paremmin. Yoshi pelaa Jyri Kiurulle huippupaikan heti avausminuutilla. Kiurulla siintää edessä zhukiton maali, mutta Tabi Manga estää päällään varman kavennusmaalin.

Kaikenkaikkiaan JIPPOn pelaaminen on laadukkaampaa toisella jaksolla. Se aiheuttaa jakson alussa isännille harmaita hiuksia prässipelaamisellaan ja pääsee kontrolloimaan peliä. Tykkyläinen pääsee kokeilemaan laukaustaan 25 metristä, kun vajaa tunti on pelattu. Vasempaa alakulmaa kohti suuntautunut laukaus ei ole yhtään huonompi, mutta Zhuk saa torjuttua tämän kulmapotkuksi.

Jakso etenee JIPPOn pallonhallinnalla, mutta huippuvaarallisten maalipaikkojen luominen on haastavaa. Isännät pääsevät varttia ennen loppua kokeilemaan maalintekoa pariin otteeseen. Luca Weckströmin ja Joni Mäkelän kaukolaukaukset pysähtyvät kuitenkin Piiraisen torjuntoihin.

JIPPO aloittaa viimeisen rypistyksensä, kun ottelua on jäljellä kymmenisen minuuttia. Tykkyläinen ja vaihdosta kentälle tullut Terrence Smith pelaavat hyvän syöttökombinaation laidalla, jonka päätteeksi viimeksi mainittu pinkaisee rangaistusalueelle. Tiko tavoittelee kovalla syötöllään Anton Eerolaa maalin edestä, mutta KTP puolustaa tämän kulmapotkuksi. Yoshin antama kulmapotku tulee takatolpalle Victor Matheuksen päähän, mutta pusku ohi maalin.

Hieman ennen täyttä aikaa Yoshi katkaisee Zhukin antaman avauksen keskialueella ja pelaa pallon nopeasti vaihdosta kentälle tulleelle Eemil Tanniselle. Tanninen taistelee pallon itselleen ja voittaa konkari Mikko Sumusalon kaksinkamppailussa. Keskitys lähes päätyrajalta löytää maalin edestä Tiko Smithin pään, joka kaventaa pelin 2-1:een.

Lisäajalla JIPPO saa pallon pariin kertaan isäntien rangaistusalueelle, mutta maalintekopaikoille pääsyn vihreäpaidat pystyvät eliminoimaan, joten ottelu päättyy KTP:n 2-1 voittoon.

– Aloitimme pelin itseasiassa hyvin, mutta maalin jälkeen olimme köysissä n.15-20 minuuttia, jonka aikana KTP sai myös toisen maalin. Harmittava oma maali ensimmäinen, mutta kyllähän tilanne lähtee huolimattomasta pallollisesta pelaamisesta, menetyksestä omalla alueella samoin kun valitettavasti toinenkin maali. Meillä oli kyllä aivan tarpeeksi pelaajia menetyksen jälkeen vielä alapuolella, mutta emme onnistuneet sitten puolustustoiminnoissakaan täysin omassa boksissamme. Kaksi paikkaa ja kaksi maalia, se on sarjan kärkijoukkueen merkki. Kyllä meidän tulee pystyä tekemään asiat vastustajille ns. vaikeammaksi. Tällä tarkoitan etenkin sitä, että miten he pääsevät meidän puolelle hyökkäämään. Erohan on ollut hyvin pieni kahdessa edellisessä pelissämme, mutta molemmissa olemme olleet pallon kanssa huolimattomia omalla alueella, joka on johtanut siihen, että vastustaja on päässyt hyökkäämään liian monta kertaa meidän puolelta ja monesti virheet ovat myös sitten kertautuneet. Se on luonnollista, kun puolustustoimintojen määrä kasvaa vastustajan päästessä yrittämään murtautumista useammin kuin kerran saman hyökkäyksen aikana. Vastavuoroisesti me emme ole pystyneet tekemään maaleja vastustajan antaessa meille vastaavia tilanteita eli menettänyt omalla puoliskolla pallon, emme Turussa emmekä eilen Kotkassa. Näissä peleissä niistä vaan täytyy rankaista ja itse niitä ei voi antaa, päävalmentaja Mikko Hallikainen ruoti omiensa avausjaksoa.

– Kun KTP oli päässyt momentuminsa aikaan kahden maalin johtoon, täytyi meidän pystyä vain ensin “jäädyttämään” heidän momentuminsa ja yritettävä päästä sitten asteittain mukaan peliin. Mielestämme tässä onnistuimme ensimmäisen jakson loppuun ja toisella sitten tulimme rohkeasti vain työnteon kautta peliin mukaan. Halusimme paineistaa ja olla suoraviivaisempia. Saimme mahdollisuuden tulla peliin mukaan jo heti toisen jakson alkuun, mutta KTP:n toppari siivosi pallon maaliviivalta. Sen jälkeen meillä oli vielä noin vartin hyvä jakso, minkä aikana oli pari tilannetta ja aihioita. Sen jälkeen KTP taas pystyi vähän jäädyttämään peliä, mutta kuitenkin mielestäni meidän kovan työnteon ansiosta pääsimme vielä kaventamaan -valitettavasti liian myöhään. Mielestäni toisella jaksolla pystyimme eliminoimaan KTP:n pelaamista ajoittain oikein hyvin. Tottakai tiesimme, että heille avautuu varmasti joitain tilanteita jos he pystyvät tulemaan paineen alta pois, mutta ei meillä ollut mitään hävittävää, Hallikainen jatkaa.

– Toisen jakson ilmeeseen olen todella tyytyväinen ja kuten aina, jokainen tämän joukkueen pelaaja jätti kaikkensa kentälle kuten täytyykin. Nyt meidän pitää oppia vain se vaatimustaso näissä peleissä. Virheet maksavat ja itse täytyy oppia myös rankaisemaan niistä, mutta ennen kaikkea välttämään niitä omalla puoliskolla kenttää. Isossa kuvassa kuitenkin myös kaksi edellistä peliä ovat kirkastaneet hyvin niitä asioita joissa olemme hyviä, jotka sopivat meille ja joita meidän täytyy vaan jumpata treenikentällä enemmän. Mikään ei ole niin sanotusti rikki isossa kuvassa, vaikka emme ole kahdesta pelistä saaneetkaan pisteen pistettä. Kyse on voittavista peliteoista pelien kontekstissa, asioista jotka ovat meille edullisia tai eivät ole. Seuraavassa pelissä meidän tulee näyttää parastamme ja olla myös edellä mainituissa asioissa parempia nöyrän työnteon kautta! Hallikainen päättää.

Illan lopputulosten myötä JIPPO tipahti sarjataulukossa toiselta sijalta kolmanneksi. Paluuta takaisin voittokantaan lähdetään tavoittelemaan kotipelissä viikon päästä keskiviikkona sarjassa ilman voittoa olevaa MP:tä vastaan. Tervetuloa Mehtimäelle!

Seuraava ottelu: JIPPO – MP  I  19.6. klo 18:30  I  Mehtimäki

 

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen