Lauantaina Mehtimäellä nähtiin taitoa sekä kentän rajojen sisäpuolella että katsomoissa. JIPPO tahkoi runkosarjan kolmanneksi viimeisellä kierroksella suvereenin voiton vierasjoukkue NJS:sta, kun taas katsomoissa heiluivat lukuisat kutimet ja virkkuukoukut ottelukumppani Taito Pohjois-Karjalan johdolla. Kentällä JIPPOn joukkueen voittoon ohjasi kolme kertaa maalipuiden väliin osunut Yoshi.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Victor Matheus – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe – Vainikainen (65′ Kettunen) – Yoshi; Smith (76′ Tanninen) – Eerola (10′ Tahvanainen)– Partanen (76′ Yletyinen)

Penkki: Rissanen, Harju, Malinen

1. jakso

NJS hallitsee aivan hienokseltaan käsityö-teemaisen ottelun alkutahteja. Ottelun tärkeys näkyy kentällä, ja kotijoukkue vaikuttaa alkuun hieman jännittyneeltä. Tilannetta ei mitenkään helpota se, että viime pelissä hattutempulla TiPSiä kurittanut Anton Eerola loukkaa jalkaansa pallontavoittelutilanteessa viiden pelatun minuutin kohdalla. Viisi minuuttia myöhemmin Eerola joutuu pyytämään vaihtoa ja hänen paikkansa JIPPOn muodon kärjessä ottaa Toni Tahvanainen. Vaihdon yhteydessä kentällä olevan kineesioteipin määrä vähenee arviolta noin puolellatoista kilolla, sillä sen verta paksun teipin peittoon Eerolan jalka oli jo valmiiksi kiedottu.

– Alku oli tunnusteleva. Se oli sitä varmasti osin pelin panosten suhteen ja tietenkin sitten meille tulleen pienen takaiskun takia. Jouduimme vaihtamaan Antonin heti alussa pois, ja pelasimme hetken miesvajaalla ennen kuin saimme vaihdettua Toni Tahvanaisen sisään. Ei suunnitelmien mukainen ensimmäinen vartti, mutta näitä sattuu joskus. Onneksi meillä on vahva rosteri, päävalmentaja Mikko Hallikainen kuvailee avausjakson ensiminuutteja.

Maalipaikoilla ei ensimmäisellä puoliajalla juhlita. Ottelun 19. minuutilla JIPPO osoittaa elonmerkkejä. Terrence “Tiko” Smith kerää JIPPOn puolustuslinjasta leijaavan pitkän pallon haltuunsa ja pudottaa sen boksin tuntumaan tueksi nousseelle Eetu Viitaniemelle. Viitaniemi saa vasemman jalkansa vapaaksi, mutta keskisektorista ammuttu laukaus menee reilusti maalin yli.

Nykyjalkapallossa elää sitkeästi dogma, jonka mukaan kaukolaukauksia ei kannata yrittää, sillä ne johtavat vain harvoin maaliin ja samalla pallonhallinta luovutetaan vastustajalle. JIPPOn japanilaistaituri Yoshi ei kuulu selvästikään tämän koulukunnan edustajiin, sillä hän toteaa vedon hetken koittavan ottelun 22. minuutilla, vaikka matkaa vastustajan maalille on reilut 50 metriä. Vetohetki on otollinen, sillä nurmijärveläisten seikkailutuulella oleva maalivahti Rasmus Karvinen on vaeltanut rohkeasti oman alueensa ulkopuolelle. Hän ei enää ennätä ajoissa takaisin omalle maaliviivalleen torjumaan, kun Yoshin yli puolesta kentästä lähtenyt laukaus jo makaa maalin perukoilla. Maali on kertakaikkisesti täydellinen esimerkki Yoshin tilannetajusta!

Helpottavaa 1-0 maalia seuraa neljää minuuttia toinen helpottava hetki. Toinen maali on jälleen Yoshin käsityötä. Tällä kertaa japanilainen saa Victor Matheusin pitkän syötön haltuunsa boksissa, ohittaa vastaan tulevan Karvisen vasemmalta koukaten ja sijoittaa pallon matalalla laukauksella NJS:n maaliin. Viiden minuutin sisään Yoshi on tehnyt kauden seitsemännen ja kahdeksannen Kakkosen osumansa ja tuonut JIPPOn samalla lähemmäs Ykkösliigan nousun kannalta tärkeitä kolmea pistettä.

Sateenvarjoille tulee tarvetta ottelun 35. minuutilla, kun syksy muistuttaa toden teolla olemassaolostaan. Taivaalta sataa kaatamalla vettä koko ensimmäisen puoliajan loppuun saakka. Katsomon lipan alla on hyvä harjoittaa ristipistoa, mutta kentällä molempien joukkueiden pelaajilla ei ole suojaa tylyltä kaatosateelta.

Vielä ennen puoliajan koittamista Nuutti Tykkyläisellä on hyvä mahdollisuus lisätä JIPPOn johtoa yhdellä maalilla. Tykkyläisen 38. minuutilla vasemmalla laidalla onnistuneen seinäpelin päätteeksi suorittama murtautuminen tuottaa matalan keskityksen ja laukauksen välimuodon. Pallo sujahtaa Karvisen maalin vasemman tolpan ohi, eikä Miika Vainikainen aivan ylety tökkäämään sitä maaliin.

2. jakso

Toisen puoliajan alussa rankin sade on jo hellittänyt, mutta kotijoukkue päättää silti kaataa lisää vettä myllyyn. Heti puoliajan alkuun JIPPO-hyökkäys neuloo ottelun kolmannen onnistumisen. Toni Tahvanainen on laskeutunut alemmas oman puolustuksensa tueksi, ja hän ja Janne Partanen purkavat näppärästi NJS:n prässin. Terrence Smith ehtii NJS:n korkealla liihottavan puolustuslinjan taakse lähtevään pystysyöttöön ennen “Palokärkien” oikeaa laitapuolustajaa Aaro Tiihosta. Viimeistely on tuttua kylmäveristä “Tikoa”: pallo matalalla sijoituksella maalin takanurkkaan 20 metristä. Koko JIPPO-joukkue käy juhlimassa Smithin kauden seitsemättä maalia Rednecksien kannatuskatsomon edessä.

Ottelun 50. minuutilla “Tiko” on vuorostaan itselleen tutummalla oikealla laidalla. Hänen syöttönsä päätyy vastakkaiselta laidalta sisään kaventaneelle Janne Partaselle, joka yrittää nenäkkäästi nostaa pallon NJS:n maalivahti Karvisen yli. Aivan tarpeeksi korkea nosto ei ole, sillä poissaolevaa Otso Knuuttilaa sijaistava Karvinen onnistuu sormenpäillään tökkäämään pallon päätyrajan yli.

Seuraavalla minuutilla Toni Tahvanainen rikkoo NJS:n pelaajaa kortin arvoisesti. Pallo on reilussa 20 metrissä NJS:n oikealla laidalla. Vieraiden vapaapotkusta vastuuta kantaa tällä kertaa Lauri Pastinen. Hän käyttää saamansa tilaisuuden hyväkseen, sillä juuri ja juuri Pyry Piiraisen paikoilleen asetteleman muurin ylittävä vapaapotku onnistuu loistavasti. Piirainen havaitsee pallon liian myöhään ja NJS nousee vapaapotkuosumalla taas kahden maalin päähän isännistä.

JIPPO lainaa maalintekovastuuta vierailleen vain hetkiseksi. Ottelun 61. minuutilla Janne Partanen purjehtii urheasti yksin pallon kanssa neljän nurmijäveläisen keskeen. Juuri ratkaisevalla hetkellä hän pelaa seinän Yoshin kanssa. Partanen yrittää ratkaisua Yoshin paluupallosta, mutta NJS:n puolustaja onnistuu taklaamaan hänet irti kuulasta. Viheltämättä jäänyt rangaistuspotku ei lopulta jää harmittamaan, sillä Nuutti Tykkyläinen pamauttaa jatkotilanteesta pallon voimalla NJS-maalin nurkkaan. Viimeistään tämä Tykkyläisen kauden kolmas maali katkaisee vierailulla olevien “Palokärkien” lennon.

Toni Tahvanainen yrittää omaa ristipistostaan hetki Tykkyläisen osuman jälkeen. “Tahviksen” laukaus suuntautui kuitenkin suoraan maalivahti Karvisen käsiin.

Kolmen maalin luoma tukeva selkänoja mahdollistaa päävalmentaja Hallikaiselle vaihtoruletin pyörittämisen. Niin Sauli Kettunen, Aake Yletyinen kuin Eemil Tanninen tulevat vaihdosta kentälle hakemaan pelituntumaa loppukauden tärkeitä otteluita varten.

NJS:n maalipaikat ovat vähissä. Junnosuke Watanaben Ahmed Aetheen kohdistama rike 85. minuutilla JIPPOn boksin tuntumassa mahdollistaa “Palokärjille” jälleen yhden mahdollisuuden kaventaa tilanne tulostaululla suotuisammaksi. Tällä kertaa vapaapotku tärähtää Piiraisen edellistä kertaa täsmällisemmin asettamaan muuriin.

Yoshin ottelun kolmas (ja kauden yhdeksäs) maalin syöttö lähtee jälkeen Victor Matheusin tossusta. Pitkä syöttö putoaa suoraan boksiin juoksun tekevän Yoshin jalkaan. Japanilaisen pyörähdystä seuraa kiepsahdus, ja vihdoin tämän harhautuksen jatkeeksi Yoshi ampuu pallon varmasti maalin vasempaan alanurkkaan. Ilahduttavasti pelintekijän tahti tuntuu kiihtyvän sitä kovemmaksi, mitä vähemmän pelejä on enää jäljellä.

Lisäaikaa on pelattu jo jokunen hetki, kun Toni Tahvanainen pääsee kokeilemaan ottelun kuudennen JIPPO-maalin tekoa Eemil Tannisen syötöstä. NJS:n Karvinen venyy vedon eteen eikä ottelun 5-1 loppulukemiin tule enää muutosta.

Mehtimäen kamppailu päättyy jälleen kerran JIPPOn selvänumeroiseen voittoon. Yksilöistä ottelussa esiin nousee  tällä kertaa luonnollisesti hattutempun tehnyt Yoshi.

– Yoshi otti vastuuta tänään hienosti, upea peli häneltä, päävalmentaja Hallikainen kommentoi suojattinsa otteita.

– Itse pelistä on sanottava se, että NJS oli hyvin senkaltainen kuin osasimme odottaa. Vastustaja oli hyvä pallollisessa pelissä, mutta heillä on tiettyjä haasteita puolustamisessa, ja näihin haasteisiin me pääsimme kivasti iskemään. Sen lisäksi puolustimme tiiviisti ja täten vaaralliseksi tiedetty vastustajan Miro Salminen saatiin pidettyä hyvin aisoissa.

Kakkosen A-lohko on tämän ja samaan aikaan Algeco Areenalla pelatun PK-35:n ja TiPSin välisen ottelun jälkeen siinä tilanteessa, että JIPPO johtaa 12 joukkueen lohkoa 45 pisteellä. PK-35 otti myös kolme pistettä putoamaan tuomituista tikkurilalaisista puhtaalla 7-0 voitolla. Pihlisläiset ovat myös 45 pisteessä, mutta heille lohkeaa tällä pistemäärällä vain lohkon toinen sija JIPPOa huonomman maalieron vuoksi. Kaikki lohkon kärkijoukkueet kohtaavat vielä toisensa, ja ensi lauantaina on JIPPOn vuoro vierailla Klubi 04:n vieraana Bolt Areenalla. Sitä ennen sinivalkopaitojen on tänään pelattavassa rästiottelussaan hoidettava voitto FC Futurasta, sillä Klubi 04 on tällä hetkellä 44 pisteellään lohkon kolmantena.

JIPPOn ja Klubi 04:n kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Mehtimäellä kirvelevään 0-1 tappioon, kun ottelun lopun ulosajon takia yhden pelaajan verean vajaalla pelanneet vieraat nappasivat täydet kolme pistettä David Ezehin lisäajan rangaistuspotkumaalilla. Päävalmentaja Hallikainen aikoo tällä kertaa maksaa potut pottuina, vaikka samalla hän myöntääkin joukkueiden olevan varsin samantasoiset.

– Klubi 04 pelaa tosiaan vielä tänään oman pelinsä, mutta kyllä meidän tulee säilyttää fokus asioissa joihin itse voimme vaikuttaa. Keskitymme siis viikon päästä pelattavaan keskinäiseen peliimme. Minulla on vahva luotto siihen, että voimme hakea sieltä vierasvoiton, mutta se vaatii nappionnistumista. Varmasti tulossa laadukas peli, jossa pienet marginaalit taas ratkaisevat. Pyritään kääntämään ne tällä kertaa meidän puolelle, Hallikainen päättää.

Seuraava ottelu: HJK Klubi 04 – JIPPO  I la 30.9. klo 19:00  I  Helsinki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen