Lauantain tasoltaan kovan ja odotusarvoiltaan sähköisen Kakkosen kamppailun lopullinen kuva oli hyvin kaksijakoinen. JIPPO vei ottelua ensimmäisen 45 minuutin ajan, ja puoliajalla näyttikin jo siltä, että A-lohkon nousijasuosikki PK-35 joutuu lähtemään tyhjin käsin kotimatkalle. Vartin pituinen puoliaika toi kuitenkin täysin uutta puhtia vieraiden esityksiin, ja lopulta kotijoukkue saa olla jopa tyytyväinen tasapelistä saalistettuun yhteen pisteeseen.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Victor Matheus – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe – Saarenkunnas – Kikuchi; Yletyinen (Tanninen 84’) – Tahvanainen (Piiparinen 84’) – Partanen (Niemeläinen 67′)

Penkki: Ojaniemi (mv), Malinen, Vainikainen, Kettunen

1. Puoliaika

Vierasjoukkue PK-35 aloittaa ottelun rohkeasti ylhäältä prässäten. Molemmilla osapuolilla on alkuun omat pallolliset tunnusteluvaiheensa. JIPPO saa ottelussa ensimmäisen varsinaisen painostusjakson, kun kahdeksannella minuutilla kotijoukkueelle vihelletään ottelun ensimmäiset kaksi kulmapotkua. Jälkimmäisen erikoistilanteen jälkimainingeista Toni Tahvanainen pääsee vapaasti tälläämään volley-vedon, joka leijailee harmittomasti taivaisiin.

JIPPOn paidassa vielä vuonna 2021 keskikentän moottorina peliä pyörittänyt Tommi Tainio vetää oman kaukolaukauksensa vartin kohdalla maalin ohi. Tainio ja Xhevdet Gela eivät kovin kauaa pallon kanssa keskellä kenttää viihdy, vaan he jakavat sen nopeasti laitoihin. PK-35:n keskitykset ovat kuitenkin helppoja nakkeja JIPPO:n keskuspuolustuksen Victor Matheukselle ja Topi Kelalle.

Myös kotijoukkue hyödyntää laitoja hyökkäyksissään. Oikealla nelistävä Aake Yletyinen on useasti haastamassa PK-35:n vasenta puolustajaa Samuel Vuohtoniemeä. Yletyisen onnistuu ensimmäisen puoliajan aikana kahdesti kaventaa laidaltaan keskeen laukomisetäisyydelle. Ensimmäisen tilanteen laukauksen vieraiden veskari Felix Ferahyan torjuu mainiosti aivan oikeasta alanurkasta. Jälkimmäisen Yletyisen veto menee vuorostaan vain hiukan vasemman tolpan ohi.

PK-35:n 23. minuutin kulmapotkun jälkitilanteesta syntyy vaarallinen tilanne, kun Yassin Adamin onnistuu puristaa laukaus Pyry Piiraisen ohi. Pienestä kulmasta lähtenyt laukaus ei onneksi suuntaudu kohti maalia. Viimeistään takatolpalle kulman jälkeen vahtimaan jäänyt JIPPO:n Junnosuke Watanabe olisi siivonnut laukauksen rajoista yli, mutta nyt hänen peliin puuttumistaan ei edes tarvita.

Ottelua ehtii vierähtää tästä tilanteesta noin vartti, kun vihdoin PK-35:n päässä tapahtuu. Janne Partanen saa jalan vapaaksi vasemmalla laidalla keskitystä varten. Partasen nappikeskitys tipahtaa boksiin juosseen Santeri Saarenkunnaksen päähän, ja hänen onnistuu jatkaa pallo päällään maalin takanurkkaan. Saarenkunnas puski jo kertaalleen pallon pussiin toukokuun alun PEPO-kotipelissä, mutta tuolloin avustava erotuomari liputti maalin paitsioksi. Nyt “Santtu” ei ole lähelläkään paitsiota ja kauden maalisaldo on hänen osaltaan korkattu.

Kokonaisuudessaan ensimmäisen puoliajan hallinnasta vastaa kotijoukkue. PK-35 ei ole huono, mutta joukkueen pallollinen peli ei tunnu loksahtavan täysin jengoilleen. Ottelun alun korkea prässi hellittää melkein heti maalin jälkeen, ja vieraat jäävät tiiviimpään muotoon odottamaan puoliaikaa. Aivan puoliajan lopun hässäkkä JIPPO:n hyökkäyspäässä ei tuo ottelun toista maalia, joten puoliajalle mennään lukemissa 1-0.

2. Puoliaika

Mehtimäen tekonurmi viettää ilmeisesti kentän toiseen päähän, sillä niin paljon parempi PK-35 saapuu ottelun toiselle jaksolle. Joukkueen pelitavalle ominainen lyhytsyöttöpeli alkaa soljua kuin nappia painamalla. Paine alkaa hiljalleen siirtyä JIPPO:n päätyyn.

Kellossa on 53. minuuttia, kun Nuutti Tykkyläinen yrittää vasurillaan purkaa keskityspalloa kauemmas omasta maalistaan. Purku pamahtaa valitettavasti keskelle boksia kertyneeseen puna- ja valkopaitojen lihamuuriin. PK-35:n pelaajan onnistuu ensiin sohaista pallo kohti maalia, mutta JIPPO:n onneksi Pyry Piiraisen refleksit riittävät torjuntaan. Piirainen on vielä maissa, kun Junnosuke Watanaben ja Yoshi Kikuchin maanmies Shunta Uchiyama niittaa paluupallon maalin perukoille. Peli tasoittuu 1-1:een.

Tommi Tainion man bun on jälleen pallon takana ottelun 68. minuutilla. Vasemmalta laidalta vapaapotkusta potkaistu keskitys löytää takatolpalta liki kerrostalon kokoisen ja erikoistilanteissa vahvan Alieu Ceesayn, mutta pallo liitää hänen ulottumattomiin maalipotkuksi.

JIPPO:n tilanteet ovat toisella puoliajalla vähissä. Kun ottelun varsinaista peliaikaa on jäljellä jotakuinkin tasan 20 minuuttia, vasempaan laitaan seikkaillut Yoshi etenee pallon kanssa. Japanilaisen keskitys takatolpalle tipahtaa Toni Tahvanaiselle, mutta pienestä kulmasta ohjattu pallo liruu maalin ohi.

Lopulta JIPPO voi olla hyvillä mielin, etteivät koko toisen puoliajan painostaneet vieraat mene lopussa ohitse. 85. peliminuutin kohdalla PK-35:n onnistuu murtautua vasemmalta laidalta maalintekotilanteeseen, mutta pihlisläisen veto menee Piiraisen maalin vasemman tolpan kautta päätyviivan yli. Toshiki Makimoto on lähellä siirtää vieraat johtoon, kun hän nousee lisäajalla puskemaan PK-35:n erikoistilanteen vain hiukan maalin ohi. Hetkeä myöhemmin ottelun erotuomari Akseli Ropponen viheltää pilliin ja kaksijakoinen ottelu päättyy loppulukemiin 1-1.

Piste osaltaan nousukamppailua viitoittavasta ottelusta maistuu molempien joukkueiden suussa varmasti samaan aikaan sekä makealta että karvaalta. Iloa tuottaa toisaalta se, että kovalle kiistakumppanille ei tullut tappiota. Toisaalta tämänkaltaisista tiukkojen marginaalien peleistä päävastustajia vastaan olisi makea ottaa täydet kolme pistettä. JIPPO:n päävalmentaja Mikko Hallikainen myötäilee näitä tuntemuksia ottelun jälkeen.

– Kyllä minun mielestä 1-1 on oikeutettu tulos. Me olimme parempia ekalla puoliajalla ja PK toisella. Kyllä pisteeseen voi olla tyytyväinen mutta menetetyt kaksi pistettä kotona harmittaa aina. Vastustajalle kuitenkin myös kunniaa. Tänään Joensuussa nähtiin mielestäni kovatasoinen Kakkosen peli, Hallikainen puntaroi.

Toisen puoliajan otteen lievään lipeämiseen löytyy Hallikaisen mukaan selvät syyt.

– Isossa kuvassa meidän olisi pitänyt säilyttää meidän hyvä pallokontrolli myös toisella puoliajalla. Miksi ei siihen pystytty on varmasti useamman asian summa, ja ne syyt pitää tarkemmin analysoida. Pallokontrolli on varmasti myös asia, jota meidän pitää pystyä kehittämään jatkoa ajatellen. Kykyä kontrolloida peliä pallon kanssa meiltä kyllä löytyy ja siihen pitää vain luottaa ja uskoa.

Hyvä uutinen on joka tapauksessa se, että JIPPO jatkaa tämänkin ottelun jälkeen viiden Kakkosen ottelun tappiottomassa putkessa.

Kyyti jatkuu kovana myös kesäkuussa. Seuraavaksi lauantaina 4.6. JIPPO matkaa Atlantis Akatemian vieraaksi Helsinkiin. Viikkoa myöhemmin on edessä kotiottelu toista ison kirkon jengiä, PPJ:a vastaan.

Seuraava kotiottelu: JIPPO – PPJ  I la 10.6. klo 16:00  I  Joensuu

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen