JIPPO kohtasi Ykkösliigakauden seitsemännen kierroksen ottelussaan KäPan, joka oli edellisellä viikolla ottanut kauden ensimmäisen voittonsa tämän kauden Ykkösliigassa. Punapaidat ottivat aurinkoisen lauantain kunniaksi toisen perättäisen voittonsa helsinkiläisvieraiden kustannuksella kahdella toisen jakson maalilla. Maalinteosta pääsivät nauttimaan Yoshiaki Kikuchi kauden viidennellä täysosumallaan ja Terrence Smith, jolle maali oli kauden toinen.

Avaus: Piirainen; Forss (79′ Kela) – Huhtala – Haataja; Yusei – Junnosuke – Tanninen (66′ Smith) – Tykkyläinen; Yletyinen (46′ Kiuru) – Eerola – Yoshi

Penkki: Vainikainen, Viitaniemi, Saarenkunnas, Niemeläinen

1. puoliaika

Startti ottelulle on molemmilta joukkueilta huolimaton ja epävarma. Etenkin isäntäjoukkueella on pelivälineen hallinnassa isoja haasteita. JIPPOn puolustusmuoto on kuitenkin tuttuun tapaan niin kiperä palapeli vastustajalle ratkaistavaksi, että kovin paljoa uhkaa vieraat eivät saa luotua Pyry Piiraisen maalille. Yksi tällainen tilanne tulee yhdeksän minuutin pelin jälkeen. Pitkä pallo tavoittaa Miika Kauppilan, joka laukoo lähietäisyydeltä etualakulmaan suuntautuneen laukauksen kohti maalia. Piirainen torjuu kuitenkin tämän yrityksen.

Viiden minuutin kuluttua tästä JIPPO saa melko lupaavalta paikalta sivuvapaapotkun noin 30 metristä. Yoshin pallo on korkeudeltaan hyvä, mutta suuntautuu liiaksi eteenpäin ja menee suoraan maalivahti Otto Hautamolle.

Seuraavat minuutit mennään pitkälti vieraiden hallitessa palloa. KäPan korkea prässi aiheuttaa harmaita hiuksia isäntien pelin avaamiselle. Toisaalta vaaralliset maalipaikat ovat kortilla myös Piiraisen maalilla. Vaarallinen tilanne kuitenkin tulee reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Sivuvapaapotku jää pyörimään flipperinä Piiraisen maalin eteen, mutta lopulta kapteeni itse saa torjuttua lähietäisyydeltä tulleen maalintekoyrityksen.

JIPPOn ensimmäisen jakson paras maalipaikka tulee hetkeä myöhemmin. Rajaheiton jälkeen pallo keskitetään rangaistusalueelle, jota KäPa-puolustus ei saa siivottua kunnolla pois. Ensin pääsee kokeilemaan loukkaantumisen jälkeen paluun tehnyt Aake Yletyinen ja sen jälkeen Anton Eerola. Vieraiden puolustus kuitenkin blokkaa uhrautuvasti molempien laadukkaan oloiset laukaukset.

Jakson viimeisellä kymmenminuuttisella pelin virta aaltoilee päästä päähän, mutta kovinkaan dramaattisia tilanteita ei kummassakaan päädyssä nähdä.

2. puoliaika

Jos JIPPO jätti viime sunnuntaina maalinteon toiselle jaksolle, niin saman se tekee myös tänään. Joukkueen kollektiivinen peli-ilme on heti jakson ensimmäisestä minuutista alkaen rohkeampi ja raikkaampi, kuin avausjaksolla.

Ottelua on pelattu 53 minuuttia, kun JIPPO iskee. Tauolla vaihdosta kentälle tullut Jyri KiuruYusei Ohashi ja tämän maamies Junnosuke Watanabe pelaavat syöttökombinaation oikean laidan läheisyydessä KäPa-alueella. Lopulta Junnosuke etenee rangaistusalueelle sisään ja löytää takaviistoon suuntautuneella syötöllään rangaistusalueen rajalta Yoshin. Japanilainen hämää pienellä liikkeellä puolustajan ja laukoo vasemmalla jalallaan pallon aivan boksin rajalta vastustamattomasti ohi Hautamon!

Pian maalin jälkeen Junnosuke kokee kovia, kun hänen silmäkulmansa aukeaa pallon tavoittelutilanteessa. Junnoa paikkaillaan kentän laidalla useamman minuutin ajan, ja miesvajaalla pelatessa pelin suunta kääntyy taas JIPPO-maalia kohti. Nyt vieraatkin saavat potentiaalisempia maalipaikkoja pallonhallintansa ja hetkellisen ylivoimansa myötä. Samuel Tammivuoren ohjaus maalin edestä menee hieman yli maalin ja Aleksi Wahlmanin laukaus osuu viime hetkellä vieraiden paidassa homecomingin tehneeseen Miro Turuseen ja menee yli päätyrajan.

71. minuuttia on kellossa, kun juuri kentälle tullut Tiko Smith saa vastustajan nappulakengästä otsaansa ja JIPPO vapaapotkun noin 25 metristä. Nuutti Tykkyläinen ja Yoshi asettuvat pallon taakse. Tykkyläinen tiputtaa pallon Yoshille, jonka laukaus osuu KäPa-puolustajiin ja menee tästä Hautamolle asti. Hetkeä myöhemmin Anton Eerola vapauttaa keskiympyrästä Smithin täyteen vauhtiin. Tiko jallittaa puolustajalupaus Niko Nurmen ja laukoo maanuoliaisen, joka kolahtaa vasempaan tolppaan.

Vieraat jahtaavat tasoitusmaalia viimeisen vartin aikana aktiivisesti ja ajoittain JIPPO-puolustus on kohtalaisessa lämmössä paitsi sään, myös KäPan painostuksen kanssa. 85. minuutilla Tiko aiheuttaa rikkeellään vieraille vapaapotkun noin 20 metristä. Wahlmanin potku on laadukas ja menee vain hiukan ohi vasemman tolpan.

Välittömästi tämän tilanteen jälkeen nähdään ottelun ratkaisu. Piirainen avaa pitkällä pallolla kohti JIPPO-hyökkääjiä. Pallo tulee isäntien kannalta onnekkaasti Maximo Tolosen päästä Tikolle, joka karkaa KäPa-puolustajilta. Smith ohittaa myös Hautamon ja saa tökätä pallon tyhjään maaliin. Toisessa perättäisessä ottelussa maali vaihdosta kentälle tulleelle Tikolle.

Vieraiden kavennusmaali ei ole kaukana viimeisten minuuttien ja lisäajan aikana, mutta JIPPO-puolustus kapteeni Piirainen viimeisenä lukkonaan kestää! Kauden viides voitto on tosiasia ja kakkospaikka sarjassa KTP:n takana vankistuu.

– Tulos hyvä, mutta esitys heikohko etenkin hyökkäyssuuntaan. Ensimmäisen jakson puolituntinen oli jopa hermostunut. Peruspelaamisemme oli ajoittain heikkoa emmekä saaneet liikutettua palloa tarpeeksi laadukkaasti ja päätöksenteko pallon kanssa oli hidasta, jonka vuoksi teimme vääriä valintoja. Viimeinen vartti olikin jo parempaa ja olimme todella lähellä saada heti palkinnon. Toisen puoliajan ensimmäinen vartti oli parasta antia hyökkäyssuuntaan eilen ja palkinnoksi saimmekin heti hienon maalin. Pelin virta kääntyi kuitenkin KäPalle kun pelasimme monia minuutteja vajaalla, kun Junnoa paikkailtiin. Tämän jälkeen emme päässeet enää pelin päälle ja samanaikaisesti kun KäPa nosti prässiään, olimme välillä ahtaalla. Toki samanaikaisesti pystyimme suoraviivaisesti haavoittamaan KäPaa ja olimme lähellä tehdä 2-0 maalin jo aiemmin. Lopulta sen saimme myös tällaisesta tilanteesta, päävalmentaja Mikko Hallikainen kommentoi ottelua.

– Välillä on päiviä, jolloin oma peli ei lähde kulkemaan pallon kanssa ja eilen oli selkeästi sellainen. Siitä huolimatta on löydettävä keinot voittaa ja se vaatii henkisesti ja pallottomana yleensä todella paljon. Sen joukkue osoitti eilen, se pystyy huonollakin pelillä voittamaan tässä sarjassa. Pitämällä vastustaja poissa maalipaikoilta on mahdollisuus aina voittaa. Olen ylpeä siitä, että osoitimme henkisen vahvuutemme ja jälleen sen työmoraalin, mitä joukkueesta löytyy jokaiselle Mehtimäen katsojalle. Samaan aikaan tiedämme, missä meidän pitää parantaa ja sehän tämän homman tietysti suola onkin, Hallikainen päättää.

Ykkösliigaa on nyt pelattu seitsemän kierrosta, JIPPO on sarjan ainoa tappioton joukkue viidellä voitolla ja kahdella tasapelillä. Maalierokin on varsin mainio: 14-2. Tehtyjä maaleja on toisiksi eniten KTP:n jälkeen, päästettyjä maaleja on vähiten koko sarjassa. Seuraavaksi tappiotonta putkea lähdetään venyttämään ensi viikon torstaina, kun Mehtimäelle saapuu viime vuoden rakas kilpakumppani PK-35. Liput tuohon otteluun nappaat kätevimmin tästä. Tervetuloa kannustamaan JIPPO jälleen voittoon!

Seuraava ottelu: JIPPO – PK-35  I  torstaina 23.5. klo 18:30  I  Mehtimäki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen