fbpx

Kausi 2023 peiteltiin talviteloilleen lauantaina 28.10.2023 huikean jännitysnäytelmän jälkeen. Ei edes neljäs JIPPOn ja PK-35:n kohtaaminen tuonut lopulta selvyyttä joukkueiden paremmuudesta varsinaisen peliajan jälkeen. Vasta vieraiden Yassin Adamin lisäajan loppuminuuteilla laukoma maali toi lopullisen eron joukkkueiden välille: Pihlajanmäessä pelataan ensi vuonna Ykkösliigaa, kun taas Mehtimäellä pelit jatkuvat Ykkösessä.  

Avaus: Rissanen; Viitaniemi (91‘ Saarenkunnas) – Haataja (46’ Smith) – Victor Matheus – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe – Niemeläinen (66‘ Vainikainen M)  – Yoshi; Eerola (112‘ Tahvanainen) – Partanen  

Penkki: Vainikainen V., Harju, Kettunen 

 

1. jakso

 

Tuikitärkeä peli starttaa JIPPOn Kakkosen tämän kauden 758 katsojan ennätysyleisön silmien edessä. Kim Raimin luotsaama PK-35 on tullut Joensuuhun asti nyt sellaisella kokoonpanolla, johon on saatu mukaan viime ottelusta puuttuneet runkopelaajat Mustafa Beyai, Xhevdet Gela ja ottelun penkin puolella aloittava Moshtagh Yaghoubi. Edellisen osaottelun alku oli “pihlisläisten” osalta JIPPOn uudenkarhean 5-3-2 muodon ihmettelyä, mutta nyt tilanne on tutumpi heti erotuomari Kalle Mäkisen pelin aloitusvihellyksestä lähtien. Perjantaina peliä varten valmistavissa harjoituksissa on JIPPOn osalta tapahtunut ikävä loukkaantuminen, jonka seurauksena joukkueen kapteeni ja maalipuiden välissä pääasiallista torjuntavastuuta koko kauden kantanut Pyry Piirainen ei ole enää tällä kaudella pelikykyinen. Hänen tilallaan nähdään tänään kauden kolmannessa ottelussaan esiintyvä , kesken kauden Ykkösen HIFK:sta lainattu Sami Rissanen. 

Viiden minuutin kohdalla pallo on Anton Eerolan hallussa PK-35:n alueella, kun hänet kampataan rajusti kentän pintaan. Erotuomari Mäkinen levittää käsiään yleisön mylviessä taustalla. 

Ahnaasti prässäävä PK-35 on pakottanut kotijoukkueen syvälle omalle alueelleen ottelun kuudennella minuutilla. Vieraiden juonikas oikea laituri Yassin Adam saa jalkansa vapaaksi, ja hän keskittää pallon kohti maalinedustaa. Normaalin laitapakin paikan sijaan nyt keskikentällä pelaava Shunta Uchiyama on jäänyt vaille vartijaa JIPPOn puolustuksen keskustassa. JIPPOn Yoshin ja Junnosuke Watanaben maanmies nousee lakikorkeuteensa ja puskee pallon kohti JIPPOn maalia. Maalia vartioiva Rissanen saa hanskoillaan kosketuksen palloon, mutta silti hän ei pysty estämään maalin syntymistä. PK-35 siirtyy aikaiseen 0-1 vierasjohtoon. 

Ottelun 14. minuutilla Eerola kaadetaan taas, mutta tällä kertaa pilli soi. Erikoistilannespesialisti Yoshi toimittaa pallon reilusta 25 metristä kohti maalia, ja vierasjoukkueen oma pelaaja jatkaa sen kohti oman maalin nurkkaa. Vierailijat säästyvät kuin säästyvätkin oman maalin häpeältä, sillä pallo pomppii lopulta niukasti päätyrajan yli. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta Victor Matheus puskee Yoshin hänelle toimittaman pallon suoraan Joni Niemen käsiin. 

Vieraiden Valdrin Rashican 21. minuutilla laukoma laukaus kimpoaa Niklas Haatajan kautta kulmapotkuksi. Kim Raimin luotsaama joukkue on käyttänyt koko kauden ajan kulmapotkuissa vaihtoehtoa, jossa joku kolmikosta Gela, Tommi Tainio tai Oskari Kekkonen on toimittanut pallon maalin edustalla odottelevien pitkien keskuspuolustajien päihin. Nyt Raimi kuitenkin yllättää JIPPOn täydellisesti, sillä Xhevdet Gela pelaa lyhyen kulmakuvion. Kulman jälkeen erikoistilanteen käynnistäjä Gela liikkuu itse vikkelästi JIPPO-maalin etutolpalle, ja siellä hän myös saa pallon takaisin jalkaansa Mustafa Beyailta. Gelan onnistuu uittaa laukaus etutolpan vierestä vastaan tulevan Rissasen ohi. Vahvasti ottelun aloittaneet vieraat siirtyvät jo pahaa enteilevään 0-2 johtoon.  

Mikko Hallikainen iskee takaa-ajovaihteen silmään JIPPOn penkin päässä. Tasoitusta lähdetään kentällä hakemaan siirtymällä hyökätessä kohti tutumpaa 4-3-3 muotoa. Niklas Haataja ottaa hyökkäysvaiheessa oikean laitapakin roolin, kun taas Eetu Viitaniemi nousee ylös aina vastustajan puolustuslinjaan saakka. 

Ottelun 26. minuutilla Viitaniemen nousu johtaa oikean laidan kulmapotkuun. Yoshin kulmapotku putoaa tälläkin kertaa täsämällisesti maalinedustalle, ja sieltä se palautetaan takaisin japanilaismaestron jalkaan. Yoshi nostaa katseensa ja toimittaa pallon takaisin luukulle, josta Anton Eerola puskee sen väkisin maalin perukoille. Tärkeä 1-2 kavennusmaali on Eerolan kauden yhdeksäs onnistuminen. Jo hetken JIPPOn ulottumattomiin karkaamassa ollut Ykkösliigan paikka palaa taas realistiseksi mahdollisuudeksi hujoppimaisen keskushyökkääjän tekemän maalin myötä! 

Ottelun 32. minuutilla Yoshi on toisen puolen kulmalipulla. Jälleen hänen antamansa kulmapotku saadaan palautettua takaisin., ja myös nyt jatkokeskityksen toisessa päässä on Eerola. Tällä kerralla “Antsa” taituroi jatkon “takavasarallaan”, mutta pallo putoaa vain maalin katolle. Hetki tästä ja Eerolan päällystakkina kylmässä lauantai-iltapäivässä roikkuva Eero Karjalainen nappaa varoituksen. Ottelun hallinta on siirtynyt lähes täydellisesti kotijoukkueen haltuun. 

Mutta on myös vierasjoukkueella omat paikkansa lisämaaleihin. Shunta Uchiyama kiemurtelee 40. peliminuutin kohdalla oikealta sisään. Hänen vihainen laukauksensa nousee kuitenkin Rissasen maalin yli. Seuraava hyökkäys päättyy Junnosuke Watanaben painavaan rintapotkuun, jonka vierailijoiden kapteeni Tomi Kurvinen blokkaa uhrautuvaisesti kasvoillaan. Pienen paikkailun jälkeen joensuulaistaustainen Kurvinen saa aplodit kotiyleisöltä ja peli voi taas jatkua. 

Ennen puoliaikaa Victorilla on taas mahdollisuus puskea Yoshin kulma verkon perukoille, mutta vahvaa ottelua pelaava Niemi ylettää nippa nappa nyrkkeilemään pallon kauemmas aivan Victorin maalin vainuavan nenän edestä. Myös Eerola pääsee yrittämään vielä tasoitusta, mutta Janne Partasen keskittämästä pallosta suoritettu viimeistely menee takakulman ohi. PK-35 päättää puoliajan vielä omaan tilanteeseensa. Xhevdet Gela laukoo Valdrin Rashican hankkiman vapaapotkun punamustaan muuriin. Näin ollen tauolle mennään 1-2 lukemissa.

 

2. jakso

 

Otteet ovat olleet kovat läpi ensimmäisen puoliajan. Pelin panosten kohotessa ne tuntuvat kovenevan vielä toiselle puoliajalle lähdettäessä. Päävalmentaja Hallikainen vaihtaa Niklas Haatajan tilalle Terrence Smithin heti toisen puoliajan alkuun. Nyt JIPPOn muoto on tuttuakin tutumpi “aamutohveli” eli numeraalisesti ilmaisten 4-3-3. Kakkosen A-lohkossa yhteensä 56 maalia tuottaneelta luotto-orilta tarvittaisiin kipeästi lisää onnistumisia seuraavan 45 minuutin aikana. 

JIPPO hakee tasoitusta sinnikkäästi. Nuutti Tykkyläisen 58. minuutin kulmapotkun jälkeen vetämä volley nousee harmittavan korkealle, eikä maalia täten synny. Vain minuuttia tai kahta myöhemmin Topi Kela syöttää tarkasti vieraiden puolustusmuodon sisään kaventaneelle Janne Partaselle, joka virittävää yllättävän pommin 25 metristä. PK-35:n maalilla Niemi saa vain vaivoin torjuttua vedon kulmapotkuksi. 

Puoliajalla sisään vaihdettu “Tiko” Smith tuo lisäsykettä JIPPOn hyökkäykseen. Ottelun 63. minuutilla hän harhauttelee itsensä vasemmalta vetopaikkaan. Laukaus nousee Niemen torjunnasta korkeana kumurana ilmaan. Eerola puskee paluupallon kohti takanurkkaa, mutta Niemi torjuu myös tämän jatkon! Viittä minuuttia myöhemmin Smith hakee taas hiukan vastaavaa läpijuoksua vasemmalta laidalta. Nyt Yoshi ei kuitenkaan toimita palloa hänelle, vaan hän pyöräyttää pallon keskustassa hieman vähemmälle huomiolle jääneelle Eerolalle. “Antsa” pyyhkäisee pallon vasemmalla jalkapohjallaan suoraan oikeaan jalkaansa. Laukaus kilpistyy jälleen Niemen loistotorjuntaan. 

Kentällä kiehuu entistä kuumempi keitos, kun Valdrin Rashicalle näytetään keltaista korttia 70. minuutilla Smithiin kohdistuneen rikkeen välittömänä jälkiseuraamuksena. Hetkeä myöhemmin vieraat ovat lähellä johtomaalin viimeistelyä, kun kulmapotkun jälkitilanteesta Xhevdet Gela saa pallon tyrkättyä Rissasen maalin tolppaan. Kotijoukkueen ja paikalle saapuneen yleisön onneksi maali jää syntymättä. 

JIPPO tasoittaa ottelun lukemat 2-2:een hienon kuvion päätteeksi ottelun 76. minuutilla. Yoshi tekee silmiä hivelevän Cruijff-käännöksen aivan vasemman sivurajan tuntumassa omalla kenttäpuoliskollaan. Hän äkkää Partasen juoksun ja pallo lähtee välittömästi pystyyn japanilaisen nappulakengästä. Viittä minuuttia aiemmin Eero Karjalaisen tilalle vaihdettu Alieu Ceesay näyttää jo saavan pallon itselleen, mutta Partanen horjuttaa gambialaistopparia juuri sopivasti ja tyhjentää tämän taskut. Partasen pää nousee ylös ja oikea jalka lähettää pallon kohti maalia. “Tiko” Smith puskee pallon maalin edestä vihdoin ja viimein toista kertaa Niemen ohi vieraiden maalin perukoille! Koko JIPPOn pelaajanippu iloitsee Smithin kavennusmaalia huikean tarjoilun maaliin antaneen Partasen luona. 

Vierailla on vielä paikat napata voitto ja Ykkösliigan sarjapaikka ottelun viiden viimeisen minuutin aikana. Kentälle vaihdettu Mostagh Yaghoubi tällää pallon maalia kohti, mutta Rissanen torjuu yrityksen. Minuutti ennen täyttä aikaa Brian Mansaray puskee pallon vain senttejä Rissasen maalin ohi. Rafael Lehtosen 90. minuutin Smithiin kohdentama rike olisi varsin hyvin johtaa toiseen varoitukseen ja ulosajoon, mutta tässä kiihkeässä nousukarsinnassa siitä tuomitaan vain vapaapotku. Varsinaisen peliajan maalit jäävät kuin jäävätkin neljään ja 30 minuutin jatko-otteluun mennään 2-2 tasalukemissa. 

 

Jatko-ottelu

 

Jatko-ottelun alkajaisiksi Brian Mansaray on karkaamassa JIPPOn puolustuslinjan taakse, mutta peliä hyvin lukeva Rissanen on paikalla parahiksi torjumassa palloa väljemmille vesille. Toisessa kentän päädyssä Yoshi koettaa uittaa pallon tsippimäisellä nostolla Niemen maalin takanurkkaan siinä kuitenkaan onnistumatta. 

Pelikellossa on tasan sata minuuttia. Eetu Viitaniemen oikeana puolustajana korvannut Santeri Saarenkunnas painii pallon Rafael Lehtoselta aivan kentän päädyssä. Eerola saa vain sivuosuman vasemmalla jalallaan Saarenkunnaksen maalille toimittamaan palloon. Jo hetken ilmassa roikkunut maali jää syntymättä suutariksi jääneen vedon vuoksi. 

Juuri ennen joukkueiden puolien vaihtoa Janne Partasen onnistuu toimittaa vielä pallo vaarallisesti maalin edustan halki, mutta yksikään JIPPO-pelaajan jalka ei yllä pallon liikeradalle. 

Jatko-ottelun toisella puoliajalla nähdään erikoinen tilanne, kun Anton Eerolan vaihto kuulutetaan jo tapahtuneeksi, mutta Eerola joutuu vielä viihtymään kentällä pitkälti toista minuuttia. Lopulta myös “Tahvis” päästetään irti. 

Ottelun 111. minuutilla Janne Partasella aukeaa “Tikon” laukauksen jatkotilanteesta oiva paikka viimeistellä johtomaali, mutta jonkun vierailijoiden pelaajan ruumiinosa blokkaa maalin syntymisen aivan maaliviivan tuntumasta! Toisessa päässä “Mosa” Yaghoubilla on heti seuraavassa tilanteessa huippapaikka tehdä maali, mutta Rissanen ja JIPPO-maalin tolppa kestävät paineen. 

Ykkösliigan nousun ratkaiseva maali nähdään ottelun 116. minuutilla, kun läpi ottelun ahkerasti häärännyt Yassin Adam on liikkunut vaihteeksi hyökkäyksen vasemmalle laidalle. Hänen onnistuu painia pallo itselleen punamustan puolustuksen keskellä. Adam kiepsahtaa ympäri ja lataa tarkan laukauksen aivan Rissasen maalin takanurkkaan.  

JIPPO valjastaa kaikki jäljellä olevat voimat takaa-ajoon ja 3-3 tasoituksen tekoon. “Tikon” 119. minuutin pukkaus ei tuo maalia. Paine viedään väkisin koko sydämellään puolustavan vierailijoiden päätyyn. Pelataan jo lisäaikaa, kun Toni Tahvanainen jatkaa pallon Partaselle. Kuin ihmeen kaupalla taas joku vierailijoiden pelaajista on vedon edessä! Tilannetta seuraa kauden viimeinen kulmapotkua, ja tätä erikoistilannetta kauden viimeinen blokattu veto. Haaveet Ykkösliigasta kaatuvat erotuomari Mäkisen vislatessa vihaisesti pilliinsä. Koko PK-35:n pelaajisto repeää juhlahumuun, kun taas pettyneet JIPPOn pelaajat vajoavat kentän pintaan.  

 

Jälkipelit

 

Noin vuorokauden verran on ehtinyt kulua aikaa ottelun päättymisestä, kun JIPPOn mediatiimi tavoittaa suihkun- ja saunanraikkaan päävalmentaja Mikko Hallikaisen. Huippujännittävien 120 pelatun minuutin läpikäynti on vielä suurimmalta osin edessäpäin, mutta joitain muistikuvia päävalmentajalla on vielä jäljellä eilisen armottoman tykityksen jäljiltä. 

– Eilinen peli oli aikamoinen näytelmä, ja mielestäni kumpi vain meistä olisi sen ansainnut voittaa. “Peekoo” oli parempi ensimmäisen 25 minuutin ajan, mutta sen jälkeen en enää niin voi sanoa ja tietenkin se tekee tappiosta vielä kiperämpää, Hallikainen mutustelee.

– Totta kai me hävisimme maalilla ja sen verran vastustaja oli parempi, siitä ei pääse mihinkään. Ja suuret onnittelut tietenkin Pihliksen suuntaan! Heillä on takana hieno kausi ja ikävä tulee meidän keskinäisiä kamppailuja! 

Jatko-otteluun venyneen pelin aikana ehdittiin kokea varsinainen tunteiden vuoristorata. Vierailijoiden aikainen johtomaali tuplaantui jo noin 20 minuutin kohdalla. Siinä vaiheessa runsaslukuinen katsomo kerkesi jo huokaamaan pettyneeseen sävyyn. Onneksi usko palasi pian Anton Eerolan puskeman maalin myötä. Kumpikin joukkue taisteli väsymättä voiton eteen. Toisella puoliajalla Smithin puskema tasoitusmaali oli ansaittu, ja peli olisi voinut ratketa vielä suuntaan tai toiseen vielä viimeisen vartin aikana. Jatko-ottelun aikana pallo pyöri useaan otteeseen vierasjoukkueen maalin edessä, mutta varmasti elämänsä ottelun pelannut Joni Niemi oli lopulta liian hankala ohitettava JIPPOn hyökkäykselle. Lopulta vieraiden Yassin Adamin tarkka laukaus päästi ilmat ulos kotijoukkueen Ykkösliigaan suuntaavaan JIPPO-mobiilin renkaista. 

– Ihan ensimmäinen fiilis ottelun jälkeen oli pettymys. Ja kuten jo totesin, niin mielestäni me olisimme myös ansainneet tästä pelistä voiton. Pelaajat olisivat sen ansainneet: se miten tuo ryhmä on työskennellyt läpi kauden ja millaista henkistä lujuutta he myös eilen osoittivat pelin aikana.. harmittaa heidän puolestaan erityisesti, pettynyt Hallikainen kuvailee. 

Elämä jatkuu. Samoin jatkuu JIPPOn kausi 2023 vielä hetken ajan. Tämänkin pelin data tullaan ajamaan valmennuksen läppäreiden exceleihin. Vaikka tuloksena oli tappio kauden viimeisestä pelistä, niin runkosarjan menestyksen hedelmänä Mehtimäelle kannettiin kuitenkin kaudeksi 2024 jo aikoja sitten varmistettu Ykkösen sarjapaikka. 

– Eilen meillä oli pelin jälkeen kauden päätöstapahtuma saunoineen. Nyt pelaajat jäävät ansaitulle lomalle. Ensi viikon aikana tulen henkilökohtaisesti vielä keskustelemaan jokaisen pelaajan kanssa menneestä ja tulevasta. Näiden keskusteluiden jälkeen sitten on varmasti hyvä, että me kaikki vedämme hieman happea futiksesta. Pienen breikin jälkeen on myös tarkemman analysoinnin aika, ja sen jälkeen pitääkin katseita suunnata jo ensi kautta kohti.

– Suuri kiitos kaikille JIPPO-mielisille roolista riippumatta, te kaikki olitte osa tämän kauden matkaa. Kiitos seurajohdolle siitä, että tällainen räkänokka sai mahdollisuuden valmentaa tätä upeaa seuran ylpeyttä. Erityiskiitos Redneckseille, Jalmarille ja Jarkolle sekä pelaajille! Ja lopuksi se suurin kiitos menee kotiin omalle perheelle, ilman heidän tukeaan tämä ei olisi mahdollista, Hallikainen sanoo samalla hieman kumartaen. 

Kausi 2023 on siis virallisesti ohi! Kiitos kaikille JIPPOn peleissä käyneille ja joukkuetta kauden aikana kannattaneille! Nähdään Ykkösen pelien katsomossa taas ensi kaudella! 

 

 

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen