JIPPO koetti sunnuntaina palata takaisin voittojen tielle, kun se vieraili KäPan luona Helsingissä. Joensuulaiset joutuivat kuitenkin pettymään ja lähtemään kotimatkalle kolmas perättäinen tappio niskassaan, kun KäPa otti voiton numeroin 2-1 (1-0). JIPPOn maalista vastasi kauden kahdeksannella täysosumallaan Yoshiaki Kikuchi.

Avaus: Piirainen; Forss (86′ Yletyinen) – Haataja – Huhtala; Ohashi – Junnosuke – Eerola (62′ Viitaniemi) – Tykkyläinen; Yoshi; Tanninen (46′ Smith) – Pihlaja (78′ Venäläinen)

Penkki: Linnas, Kela, Saarenkunnas

1. puoliaika

Ottelu alkaa isäntien parilla maalintekoyrityksellä, joista ensimmäinen tulee kahden minuutin pelin jälkeen. Koko ottelun harmaita hiuksia JIPPO-puolustukselle aiheuttanut Miika Kauppila pääsee lyhyen ajan sisään kaksi kertaa yrittämään oikealta laidaltaan maalintekoa. Ensimmäinen yritys lähtee hankalasta asennosta pienestä kulmasta, ja painuu ohi maalin. Toisessa yrityksessä Kauppilalla on enemmän aikaa ja parempi kulma, mutta laukaus jälleen ohi takatolpan.

Pikkuhiljaa JIPPO alkaa ottamaan pelin- ja pallonhallintaa itselleen ja se saa luotua painetta Aleksi Piispan maalille. Junnosuke Watanabe ja Nuutti Tykkyläinen pelaavat hienosti yhteen vasemmalla laidalla ja lopulta viimeksi mainittu vapauttaa hyvän liikkeen tehneen Eemil Tannisen nokikkain Piispan kanssa. Kulma ei Eemilillä ole paras mahdollinen, joten viimeistely-yritys painuu ohi maalin.

Isännät pääsevät iskemään kuin varkain kesken JIPPO-painostuksen, kun ottelua on tahkottu noin vartti. Kulmapotku tulee suoraan 17-vuotiaan laitapuolustaja Niko Nurmen päähän takatolpalle ja KäPa 1-0 johtoon.

Avausjakson toisen hyvän maalipaikkansa JIPPO luo oikealta laidalta, kun pelikello lähenee 20. minuuttia. Tanninen pääsee kokeilemaan maalintekoa boksista, mutta laukaus kilpistyy KäPa-puolustajiin. Kakkospalloon pääsee yrittämään Junnosuke Watanabe, mutta tämä laukaus menee KäPa-puolustajista päädystä yli.

KäPa pääsee paremmin peliin mukaan ja hallitsee hienokseltaan jakson jälkimmäistä puolikasta. Kovinkaan vaarallisiin maalipaikkoihin se ei kuitenkaan pääse, kuin vasta jakson lopulla. Kauppila pääsee oikealta laidalta yrittämään maalintekoa, mutta Pyry Piiraisen loistava jalkatorjunta estää isäntien siirtymisen 2-0 johtoon. JIPPOlle jää parannettavaa toiselle jaksolle.

2. puoliaika

JIPPOn valmennusjohto tekee taktisia peliliikkeitä tauon aikana nostaen Lassi Forssin puolustuslinjasta keskikentälle. Tämä tuottaa tulosta ja JIPPO on ottelusta selvästi kuskin paikalla. Ansaittu tasoitusmaali tulee, kun ottelua on pelattu 52. minuuttia. Vaihdosta kentälle tullut Terrence Smith vääntää pallosta oikealla laidalla päätyrajan tuntumassa. Lopulta pallo ajautuu Yoshille rangaistusalueelle. Japanilaistaituri käännähtää ja laukoo pelivälineen kimmokkeen kautta maaliin.

Maalin jälkeen JIPPO jatkaa hallintaansa. Paremmalla onnella pallo pomppisi maaliin asti, mutta ei tänään. Tunnin kohdalla JIPPO saa kolmen kulmapotkun potpurin lyhyen ajan sisään. Maali on lähimpänä näistä ensimmäisestä. Yoshin antama kulmapotku jatkaa eloaan jatkotilanteesta KäPan boksissa. Roope Huhtala saa suunnattua yrityksensä kohti edessä ammottavaa maalia, mutta KäPa-puolustaja ehtii eteen. Myös Tiko Smith pääsee yrittämään jatkopallosta, mutta tämä laukaus menee puolustajan kautta kulmapotkuksi. Seuraava kulmapotku jatkaa matkaansa Piispan käsien kautta yli päätyrajan. Viimeisen yrityksen Anton Eerola meinaa saada ohjattua maaliin, mutta tämä ei aivan yletä palloon.

Mutta kun et itse tee, kaveri tekee. KäPa siirtyy ottelussa johtoon hieman reilun tunnin pelin jälkeen. Samuel Tammivuoren kuudentoista rajalta lähtenyt laukaus painuu ohi Piiraisen ottaen matkalla osumaa sitä blokkaamaan menneisiin JIPPO-pelaajiin.

JIPPO löytää vielä uuden taisteluilmeen viimeiselle parillekymmenelle minuutille. Keltapaidat alkavat liikuttamaan nopeammin palloa, voittavat enemmän kaksinkamppailuita ja painavat pelin painopistettä KäPan puolustusalueelle. Etenkin pitkillä palloilla saadaan useamman kerran löydettyä tilaa KäPa-selustasta, mutta maalin edustalla viimeistely jää kerta toisensa jälkeen vajavaiseksi. Kauempaa lähteneet yritykset kohoavat valitettavan usein yli maalin.

Ottelun seitsemän minuutin lisäajasta isäntäjoukkue saa kulutettua yli puolet JIPPOn kenttäpäädyssä kulmapotkuja hankkien ja palloa suojaten. Lisäajan viimeisillä minuuteilla JIPPOkin saa vielä kulmapotkun ja kertaalleen Nuutti Tykkyläinen on erittäin lähellä päästä läpiajoon, mutta Piispa ehtii tähän palloon päällään väliin. Näin ollen JIPPOn kohtalona on lähteä kotimatkalle ilman pisteitä.

– Fyysinen suorituskyky jäi tänään piippuun, ei onnistuttu saamaan tarvittavaa suorituskykyä ja minä kannan siitä täyden vastuun. Valitettavasti sellainen teho puuttui. Se sitten näkyi meidän pelaamisessa varsinkin ensimmäisellä puoliajalla todella karusti. Emme pystyneet toteuttamaan pelisuunnitelmaa koska tehoja ei ollut tarpeeksi. Olimme jatkuvasti myöhässä niin sanotusti välissä ja ongelmat kertaantuivat koko ajan. Meidän pelitapa vaatii todella isoja juoksumääriä ja sitten, kun siihen ei kyetä, niin se näyttää tuolta mitä ensimmäinen puoliaika oli. Sen vuoksi meidän oli pakko reagoida ja muuttaa ryhmistystä, jolla sitten vähän pääsimmekin peliin mukaan, mutta emme tarpeeksi. Identiteettiimme kuuluu juosta ja kun emme tee sitä yhdessä, emme ole se JIPPO joka haluamme olla. Alkulämmöissä näytti vielä todella hyvältä ja lataus oli myös kohdallaan, mutta tänään se ei lähtenyt siinä tärkeimmässä eli pelissä, päävalmentaja Mikko Hallikainen jutteli pelin jälkeen.

– Vähän samoja oireita oli kesäkuun lopussa, jotka sitten onnistuttiin taklaamaan. Luotto on kova, että tekemällä taas pieniä viilauksia saamme suorituskyvyn kyllä seuraavaan peliin jälleen kohdalleen. Huolimatta siitä, että meno treeneissä on ollut kauden parasta, tarvitsemme vain nyt selkeästi extraa palautumiseen ja pieniä viilauksia harjoitteluun, peli on kuitenkin se tärkein mittari. Vaikka moni pelaaja on pelannut todella suuria minuutteja on tilanne sen suhteen hyvä että pelaajat ovat terveitä ja kunnossa joten yritetään vain maksimoida suorituskyky seuraavaan otteluun, Hallikainen jatkaa.

– Pidimme myös hyvän palaverin joukkueen kesken pelin jälkeen. Maha ei ole joukkueella täynnä, vaan haluamme taistella kynsin ja hampain TOP2-sijoituksesta ja mitään ei ole vielä menetetty, vaan päinvastoin!, Hallikainen päättää luoden uskoa tulevaan.

Seuraava ottelu: JIPPO – KTP  I  lauantaina 31.8. klo 16:00  I  Mehtimäki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen