fbpx

Ykkösliigan kahdeksannen kierroksen ottelussa lämpimänä torstai-iltana JIPPO kohtasi viime kaudelta tutun kilpakumppaninsa PK-35:n. Pitkään näytti, että joukkueiden välisiin kohtaamisiin tulee jälleen yksi tasapeli lisää, mutta lopulta JIPPOn onnistui murtaa vieraiden puolustus Nuutti Tykkyläisen toimesta. Punapaidat pääsivät juhlimaan voittoa ja nousivat ainakin väliaikaisesti takaisin sarjan piikkipaikalle.

Avaus: Piirainen; Huhtala – Victor Matheus – Haataja (46′ Niemeläinen); Yusei – Junnosuke – Forss – Tykkyläinen; Yoshi (90+2′ Saarenkunnas) – Eerola – Smith (69′ Yletyinen)

Penkki: Vainikainen, Erguner, Malinen, Aho

 

1. puoliaika

 

Isännät aloittaa ottelun ryminällä. Heti avauspotkun jälkeen puolustuksesta laitetaan pitkä pallo kohti Terrence Smithiä. Tiko hankii joukkueelleen kulmapotkun päätyrajan läheisyydestä. Yoshiaki Kikuchin kulma tulee Victor Matheukselle, joka saa jalkaa väliin hankalasta asennosta, mutta pääsee laukomaan heti perään kohti maalia. Ville Viljala torjuu eteensä ja paluupalloon säntää Niklas Haataja. Niken laukaus muutamasta metristä karkaa kuitenkin joensuulaisten harmiksi yli maalin. Vierailijat pääsevät yrittämään muutaman minuutin päästä kulmapotkusta, mutta tämän yrityksen JIPPO-puolustus siivoaa ongelmitta muille maille.

Peli on tasaista ja molempiin suuntiin tarkkaa pelaamista. JIPPO pitää palloa hallussaan, kun vieraat luottavat enemmän vastahyökkäyksiin. Maalipaikat loistavat pitkään poissaolollaan, mutta jakson jälkimmäisellä puolikkaalla niitä alkaa siunaantumaan etenkin kotijoukkueelle.

26. minuutilla Tiko murtautuu oikealta laidalta keskityspaikkaan. Kova pallo menee maalin editse, mutta tähän ei ehdi kukaan JIPPO-pelaaja saamaan päätään väliin. Pallo ajautuu toiseen laitaan Lassi Forssille, joka kokeilee 20 metristä. Pallo on vähällä leijailla Viljalan selän taakse, mutta päätyy lopulta maalin katolle.

Vieraiden etsikkoaika avausjaksolla tulee puolen tunnin pelin kohdalla. Tornimaisen Eero Markkasen päänuppia haetaan useaan otteeseen keskityspalloilla. Pariin kertaan Laurin veli pääseekin puskemaan, mutta nämä ovat helppoja paloja Pyry Piiraiselle. Myös viime kauden nousukarsintapelin ratkaissut Shunta Uchiyama pääsee kokeilemaan laukauksensa purevuutta noin parista kymmenestä metristä. Laukaus on painava, mutta menee vasemmalta metrin ohi maalin.

Vajaa kymmenen minuuttia on avausjaksoa jäljellä, kun Forss pääsee Viljalan avaukseen väliin ja etenee röyhkeästi boksiin. Kun PK-puolustaja pääsee sen verran häiritsemään ettei laukominen ole vaihtoehto, hakee Forss syötöllä Tikoa takaviistosta. Herrat eivät kuitenkaan aivan ole samalla sivulla, joten tilanne kuivuu kokoon.

Muutamaa minuuttia ennen taukoa tapahtuu ottelun käännekohta. PK saa rajaheiton syvältä JIPPO-alueelta. Isännät voittavat pallon itselleen ja Yusei Ohashi roiskaisee korkean kukkupallon kohti Anton Eerolaa, joka jatkaa pallon keskialueella kohti tyhjään tilaan spurttaavaa Tikoa. Antsan jatko menee sen verran eteen, että vieraiden maalivahti Viljala tulee reilusti maaliltaan vastaan, mutta lanaa Smithin pallontavoittelutilanteessa alimpana miehenä kumoon. Ottelun erotuomari Kalle Mäkisellä on yksi ainoa vaihtoehto ja se on punalapun näyttäminen Viljalalle, joten JIPPO pääsee valmistautumaan koko toisen jakson kestävään miesylivoimaansa!

 

2. puoliaika

 

Ottelun toisen jakson pelillinen kuva on se, että JIPPO yrittää löytää avaimia PK:n puolustussumpun läpi pääsemiseen, ja vieraat pyrkivät iskemään vastaiskuin tai luomaan hyökkäysalueen erikoistilanteita. Jaksoa on pelattu muutama minuutti, kun Roope Huhtala tekee puolustajan paikalta nousun pallon kanssa PK:n alueelle. Pallo ajautuu lopulta Tikolle joka kokeilee 20 metristä laukaustaan, tämä menee kuitenkin hieman yli maalin.

Hieman ennen tunnin täyttymistä PK laittaa diagonaalipallon kohti Uchiyamaa, joka pääsee puikahtamaan häntä puolustaneen Tykkyläisen ohi ja keskittämään matalan pallon rangaistusalueelle. Pallo pyörii ilkeästi hetken aikaa boksissa, mutta lopulta JIPPO-puolustus saa tilanteen selvitettyä. Heti perään Tykkyläinen petaa toisessa päässä paikan Yoshille, joka harhauttaa itsensä rangaistusalueella laukaisupaikkaan. PK-puolustaja heittäytyy kuitenkin laadukkaan yrityksen tielle.

Hetken päästä tästä JIPPO tulee oikealta laidalta. Yusei löytää pystyjuoksun tehneen Eerolan, joka kokeilee rangaistusalueelta pienehköstä kulmasta. Vieraiden maalille vaihdettu Anwar Abdi torjuu eteensä ja saa lopulta pallon suljettua hyppysiinsä, vaikka kakkospalloon Yoshi meinaakin ehtiä ensin.

JIPPOn hyökkäyspään rummutus on läpi jakson voimakasta, mutta ruuti on tällä kertaa märkää. Laukauksia saadaan luotua useampia, mutta ne viuhuvat yksi toisensa jälkeen yli tai ohi maalin. Toisaalta PK varjelee rangaistusaluettaan leijonaemon lailla, joten monet joensuulaisten yritykset lähtevät boksin ulkopuolelta.

75. minuutilla vaihdosta kentälle tullut Aake Yletyinen tshippaa pallon hyvän liikkeen tehneelle Junnosuke Watanabelle rangaistusalueelle. Tämä tiputtaa pallon Yuseille, joka jatkaa vielä tauolla kentälle tulleelle Niko Niemeläiselle, mutta tämänkin laukaus painuu yli maalin. Muutamaa minuuttia myöhemmin on Niemeläisen vuoro keskittää oikealta boksiin. Keskitys tulee kohteeseensa eli Tykkyläisen vasempaan jalkaan. Yritys volleysta ei ole yhtään huonompi, mutta menee jälleen metrin yli maalin.

85. minuutilla lopultakin helähtää Anwarin selän takana. Lassi Forss katkaisee vieraiden vastahyökkäyksen ja Junnosuke löytää vasemmasta nousua tehneen Tykkyläisen. Nuutti etenee rangaistusalueelle ja laukoo pallon vasurillaan voimalla etukulmaan ohi Anwarin! Punapaidat saavat vihdoin palkintonsa lähes läpi koko toisen jakson jatkuneesta paineesta.

Vierailijat pääsevät vielä ennen ajan täyttymistä hakemaan tasoitusta. Uchiyaman kulmapotkun jälkeen pallo jää elämään syvälle JIPPO-alueelle. Jasper Pikkuhookana kokeilee rangaistusalueen rajalta korkealla laukauksella yllättää Piiraisen. Kauas ei yritys jää, pallo osuu ylärimaan. Tämän lähemmäs ei vieraat pääse, joten JIPPO pääsee juhlimaan kauden kuudetta voittoaan!

– Aloitettiin peli hyvin, ja pelissä oli rakenteen lisäksi hyviä toimintoja hyökkäyssuuntaan ja ns. aihioita oli paljon. Samaan aikaan PK:n vahvuudet pystyttiin pitämään kurissa. Meillä oli loistava paikka siirtyä johtoon jo toisella minuutilla, mutta tänään ei osunut. Pystyimme kontrolloimaan peliä pallon kanssa ja etenemään syöttöalueille ja muutaman kerran boksiinkiin, vaikka PK puolusti omaa boksiaan hyvin tiiviisti. Pelin käännekohta oli tietenkin punainen kortti, jonka jälkeen pelin luonne oli selvä. Meidän tulee pystyä murtamaan hyvin matala ja tiivis blokki ja PK kyttää jokaista mahdollisuutta isojen tilojen vastahyökkäyksiin ja tekee tilanteen varmasti jokaisesta puolittaisestakin erikoistilanteesta, päävalmentaja Mikko Hallikainen analysoi avausjaksoa.

– Puoliajalla viilasimme vain hiukan rakennetta, mutta ennen kaikkea korostimme kärsivällisyyttä ja henkistä vahvuutta peruspelaamisen laadun säilyttämisen lisäksi. Jos onnistuisimme edellisissä, niin paikat tehdä maali tulee kyllä. Sitten on kyse vain siitä, pistetäänkö pallo pussiin. Lopulta saimme onneksi mielestäni ansaitsemamme palkinnon. Tätä ennen oli pari hyvää paikkaa boksista, mutta tänään oli hieman hankalaa osua maalipuiden väliin. Peekoolle tunnustusta siitä, miten he alivoimalla taistelivat ja puolustivat suhteellisen kurinalaisesti. Nyt huilaamme neljä päivää, jonka jokainen tämän joukkueen pelaaja on ansainnut! Sen jälkeen palaamme sorvin ääreen ja aloitamme valmistautumisen SalPa-peliin, Hallikainen päättää.

JIPPO nousi siis voitolla takaisin sarjan kärkipaikalle. Toisaalta kaksi pistettä perässä oleva sarjakakkonen KTP ei ole vielä pelannut kahdeksannen kierroksen otteluaan. Tiivistahtisen kevään jälkeen JIPPOlle koittaa seuraavaksi hiukan yli viikon ottelutauko. Seuraava peli on edessä ensi viikon sunnuntaina, kun Mehtimäelle saapuu vieraaksi kauden avausottelun vastustaja SalPa. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 16.00, tervetuloa Mehtimäelle!

Seuraava ottelu: JIPPO – SalPa  I  sunnuntaina 2.6. klo 16.00  I  Mehtimäki

 

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen