Ykkösliigan kärkikamppailu lainehti päädystä päätyyn ja maalisade toi viiden maalin verran mannaa tulostaululle. Lopulta Mehtimäen kumisaappaita vaatineesta lauantain alkuillasta voittajana maaliviivan yli liukui JIPPO. Voitto sarjaa hallitsevasta KTP:stä katkaisi kolmen pelin tappioputken.

Avaus: Piirainen; Huhtala – Victor Matheus – Forsman; Viitaniemi (Haataja 71’) – Yoshi (Saarenkunnas 90’) – Watanabe – Forss (Ohashi 71’) – Tykkyläinen; Smith (Kiuru 46’) – Pihlaja (Venäläinen 81’)
Penkki: Linnas (mv), Kela

1. puoliaika

Ensimmäisen puoliajan peliä hallitsi kentällä pelaavien joukkueiden sijaan säiden herra, sillä armotta alas piiskannut syksyn ensimmäinen rajuilma teki lyhytsyöttöpelin ajoittain todella vaikeaksi. Ottelun kulku olikin ensimmäisen puoliajan ajan melko kaoottista.

JIPPOn menee johtoon ottelun 18 minuutilla, kun Yoshi pelaa Terrence Smithin nokkelalla pallolla yksin kotkalaispuolustuksen taakse. KTP:n maalivahti Maksym Zhuk tulee vastaan ja “Tikon” tietokone etsii hetken sijoituspaikkaa pallolle. Mieluinen tila löytyy: Tikon kauden seitsemäs maali syntyy tarkalla takanurkkaan osoitetulla sijoituksella!

Heti puolen tunnin jälkeen KTP saa vapaapotkun vaarallliselta alueelta. Matkaa maaliin on reilut 20 metriä. Vasenjalkainen Mikko Sumusalo juoksee ensin hämäyksenä pallon yli, kun taas Anttoni Huttunen sijoittaa pallon kierteisellä vedolla aivan Pyry Piiraisen maalin alanurkkaan. Tilanne 1-1.

Ukkosta on ollut ilmassa, mutta 39. minuutilla salama rävähtää kuin kirkkaalta taivaalta. Lassi Forss syöttää pallon ensimmäisen maalin tehneelle Smithille. Nyt Tiko ei sijoita, vaan potkuun ladataan kaikki mahdollinen voima taakse! Yli 20 metristä lähtevä raju raketti kimpoaa yläriman kautta Zhukin maalin perukoille. 2-1 johtomaali ja Tikon kauden kahdeksas on varsinainen kaunokainen. Samalla Tiko saa krampin pohkeeseensa ja toisella puoliajalla maaliseppää ei enää kentällä nähdäkään.

Neljän maalin puoliaika täydentyy kotkalaisten pilkkumaalilla ottelun yliajalla. Kotkalaisten kulmapotkun ykköspallo hävitään vastustajille. Maalinedustalle syntyy täten hässäkkä, jonka päätteeksi Junnosuke Watanabe rikkoo kotkalaista pelaajaa rangaistuspotkun arvoisesti. Joni Mäkelä ei tutulta pisteeltä erehdy ja peli menee puoliajalle 2-2-lukemissa.

2. puoliaika

Toiselle puoliajalle kenttä saa kuivausavuksi auringon. Nyt onnistuu jo lyhyet syötöt, sillä arskan apuna toimivat Mehtimäen kaadot mahdollistavat sen, että ensimmäisen puoliajan aikana kentälle kehittyneet lätäköt poistuvat toisen puoliajan aikana lähes kokonaan. Kiitos insinööreille ja meteorologian laitokselle!
Puolen tunnin jälkeen Yoshi käynnistää JIPPOn vastahyökkäyksen vasemmalta sisemmäs kaventavalle Nuutti Tykkyläiselle. Tykkyläinen kantaa (jaloillaan) pallon boksin sisään vain ja ainoastaan kaatuakseen kotkalaispuolustajan kanssa kamppailutilanteessa. Ottelun erotuomari Kalle Mäkisen pilli vislaa jälleen rangaistuspotkua merkitsevän nuotin mukaan! JIPPOn rankkarispesialisti Yoshi on valmistellut Zhukia varten melkoisen yllätyksen, sillä hän huiputtaa ukrainalaisveskaria aina 1976 Euroopan mestaruuskisoista kaivetulla panenka-tsipillä. Pallo keskeltä sisään ja sitten takaisin keskiympyrään – JIPPO johtaa 3-2.

Voittoa eivät kotkalaiset juuri pysty uhkaamaan. Muutaman kerran KTP vie pallon vaarallisen näköisesti JIPPOn päätyyn saakka, mutta cutback-keskityksille ei löydy kunnon kohdetta. Runsaslukuisena Kotkasta Joensuuhun saapuneet kannattajat tekevät katsomossa parhaansa, mutta lopulta he joutuvat palaamaan takaisin Ala-Kymiin pettyneinä yhdessä kannustamansa joukkueen kanssa.

– Peli meni juuri kuten me meidän “pläänissä” haluttiin, ja ukot teki loistavasti hommia! Mentiin vastahyökkäyksistä nopeasti, mutta pystyttiin etenemään myös pallon kanssa laadukkaasti ja nopeasti tiloihin joihin haluttiin. Sitten puolustettiin tiiviisti ylempänä tai selkeästi alempana jokaisen pelaajan voimin – oikein hyvä. Erikoistilannepelaamisen osalta jatketaan harjoittelua, päävalmentaja Mikko Hallikainen ilakoi tuoreelta voiton ratkettua.

Kotkalaisia vastaan JIPPO katkaisi yhden kurimuksen, sillä vastustajaa ei tällä kertaa päästetty tekemään aina yhtä tärkeää ottelun avausmaalia. Erikoistilanteista oma reppu heilui kuitenkin taas kaksi kertaa. Komealle Anttoni Huttusen vapaapotkulle ei välttämättä ole tehtävissä mitään, mutta toiminta oman pään kulmapotkutilanteissa aiheuttaa yhä harmaampia ja harmaampia hiuksia Hallikaisen runsashiuksiseen kuontaloon.

– Vapari oli laadukas. Niitä hyvät pelaajat laittaa välillä sisään. Mutta tilannetta edelsi oma huono vapari ja sitä seurannut meidän rike. Pilkkuun johtaneessa kulmapotkussa hävittiin ykköspallo liian kevyesti jonka jälkeen flipperi tuotti pilkun. Ei siihen erikoistilanteiden puolustamisen parantamiseen ihmelääkettä ole – harjoitellaan lisää. Paljon se on myös sellaista vahvuutta ja mielenlujuutta voittaa se “oma mies” kun roolit ovat oikein, Hallikainen päättää ennen fläppitaululle palaamista.

Tauko kotipeleihin tulee nyt piirun verran kuukauden verran. Ykkösliigan nousukamppailua setvitään seuraavan kerran Turussa torstaina 12. syyskuuta. Sitten sunnuntaina 22. syyskuuta JIPPOn tie vie kohti Pietarsaarta ja FF Jaroa. Syyskuun 28. päivä pelataan jälleen Mehtimäellä, kun vieraaksi saapuu joutsenia Salosta.

Seuraava ottelu: JIPPO – TPS I to 12.9. klo 18:30 I Turku

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen