fbpx

Paljon enemmänkin tasattiin lauantai-illasta kuin vain pisteet, sillä pelin päättyessä JIPPO ja PK-35 olivat kummatkin tehneet yhden oman maalin ja onnistuneet rangaistuspotkussa 90 minuuttia kestäneen jännitysnäytelmän aikana. Eroa ei joukkueiden välille saatu kummassakaan Kakkosen kohtaamisessa. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Mehtimäen tekonurmella päättyi lukemiin 1-1. 

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Victor Matheus – Kela  – Tykkyläinen; Watanabe (83’ Harju) – Vainikainen (61′ Saarenkunnas) – Yoshi; Smith – Eerola – Partanen (76′ Yletyinen) 

Penkki: Oikarinen, Malinen, Tahvanainen, Kettunen 

 

1. Puoliaika

 

Kotijoukkue aloittaa ottelun syöttelemällä maltillisesti lyhyin syötöi. PK-35 rakentaa peliä alhaalta asti. JIPPO antaakin heti lähtötelineistä vahvaa prässiä aina kohti pallollista pelaajaa. Alusta asti on selvää, ettei Joensuusta ole saavuttu Algeco Areenalle vain ja ainoastaan puolustamaan vieraspistettä. 

Ottelun neljännellä minuutilla nähdään ottelun ensimmäinen (oma) maali. PK-35:n Valdrin Rashica keskittää vasemmalta laidalta vyötärönkorkuisen pallon, johon etutolppaa kohti juokseva Junnosuke Watanabe laittaa jalkansa väliin. Pallo ottaa kummallisen osuman japanilaisen jalasta ja pelivälineen lentorata muuttuu totaalisesti. Pyry Piirainen haroo yllättyneenä tyhjää, kun keskikenttäpelaajan jalasta kimmonnut pallo leijailee JIPPOn maalin takanurkkaan. Kotijoukkue on siirtynyt onnekkaasti 1-0 johtoon. 

JIPPOn ensimmäinen puolittainen tilaisuus tulee viittä minuuttia myöhemmin, kun Yoshi tuikkaa pallon Terrence Smithin jahdattavaksi puolustuslinjan taakse. PK-35:n maalivahti Joni Niemi on hereillä ja tulee oikea-aikaisesti vastaan sulkemaan pallon syliinsä. 

Minuuttia myöhemmin Smith yrittää edetä jääräpäisesti pallon kanssa oikealla laidalla. Hän hallitsee pallon kotijoukkueen puolustajan häirinnästä huolimatta. “Tikon” onnistuu löytää syötöllään tukea antamaan tullut oikea laitapuolustaja Eetu Viitaniemi. “Vinski” jatkaa pallon miltei heti omaa juoksuaan tekevälle Miika Vainikaiselle.  “Milky” on täysin vapaana oikealla laidalla. Hän nostaa päänsä ja lähettää pallon kohti maalin edustaa ja Anton Eerolaa. Ennen Eerolaa palloon ehtii kuitenkin PK-35:n jättimäinen keskuspuolustaja Alieu Ceesay, joka kotijoukkueen kannalta ikävästi sutii pallon oman maalinsa perukoille. Kaksi omaa maalia kymmeneen minuuttin ja peli on 1-1. Miika Vainikainen kiittää JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikaista kauden ensimmäisestä avauskokoonpanon paikastaan antamalla konstikkaan keskityksen Ceesaylle maaliin siirrettäväksi. 

Ottelun 14. minuutilla kotijoukkueen johtomaali on hyvin lähellä. Valdrin Rashica saa kuin varkain keskityspallon vasemmalle takatolpalle, ja hän potkaisee sen välittömästi toiselle takatolpalle kohti Niklas Jokiniemeä. Kulma on lopulta niin pieni, että Jokiniemi saa taivutettua vain sivuverkkoon suuntautuvan laukauksen. 

Muutamaa minuuttia myöhemmin kotikatsomo huutaa Junnosuke Watanabelle käsivirhettä, kun hän blokkaa PK-35:n pelaajan keskityksen kulmapotkuksi. Käsivirhettä tilanteessa ei ole, mutta kulmapotkusta pihlisläisten erikoistilannepelote Ceesay pääsee puskemaan palloa vaarallisesti takatolpalta. Hujopin pusku sujahtaa maalin ohi. 

JIPPOlla alkaa ottelun kuluessa olla myös omia pallollisia jaksoja, eikä prässääminen vuorostaan jatku enää niin aktiivisena. PK-35 hakee entistä selvemmin syöttöjä vasemman laidan Rashicalle ja oikean laidan Yassin Adamille, jotta nämä juonikkaat pelaajat pääsisivät haastamaan Eetu Viitaniemeä ja Nuutti Tykkyläistä tosissaan. 

Ensimmäinen puoliaika ei tarjoa enää suurempia maalipaikkoja. Viidesti kolmessa viimeisessä ottelussa maalannut Terrence Smith saa kokeilla maalintekoa kertaalleen, mutta laukaus on tällä kertaa heppoinen.  

 

2. Puoliaika

 

Toinen puoliaika käynnistyy. Pallollinen aloite on PK-35:n jaloissa, mutta merkittävää painetta kotijoukkue ei silti pysty luomaan. 

Toista puoliaikaa on pelattu reilu vartti, kun Smith rakentaa Yoshille paikan boksiin. Laukausyritys jää tilannetta peittämään tulleen Tomi Kurvisen jalkoihin. Seuraavasta PK-35:n hyökkäyksestä Rashica päättää yrittää maalintekoa hieman kauempaa noin 25 metristä. Laukaus kiertää lupaavasti kohti Piiraisen maalin takanurkkaa, mutta lopputulos on maalipotku. 

Vielä ennen tunnin peliajan täyttymistä JIPPOn keskikentän japanilainen lukko Junnosuke Watanabe rikkoo kotijoukkueen pelaajaa. Ottelun erotuomari Joona Manninen varoittaa Watanabea tilanteessa. Keltainen kortti on järjestyksessään neljäs “Junnolle” osoitettu varoitus, joten hänellä on edessään huilivuoro ensi lauantain Atlantis FC/Akatemiaa vastaan pelattavassa kotiottelussa. 

Ottelu on edennyt jo 71. peliminuutille. PK-35 tuo jälleen yhden hyökkäyksen vieraiden puolustusalueen tuntumaan. JIPPO-puolustus saa jalan väliin, ja Yoshi käynnistää nopean vastahyökkäyksen. Vasemman laidan Janne Partanen nappaa japanilaisen syötön haltuunsa, ja hän purjehtii liki koko kentän läpi. Pallo vaihtaa omistajaa vielä Partaselta Tykkyläiselle aivan PK-35:n boksin tuntumassa. Tykkyläinen puskee pallon kanssa maalivahdin alueen sisään: pallo tuntuu jo hieman karkaavan häneltä, mutta viime kaudella Pihlajamäessä pelannut Tykkyläinen kontrolloi lopulta tilanteen. Äkkiä jostain ilmestyy kotijoukkueen pelaajan jalka, ja Tykkyläinen kaatuu. Kaikki katseet suuntautuvat ottelun erotuomari Joona Manniseen, joka osoittaa pilli suupielessään rangaistuspistettä. Perinteisen torikokouksen jälkeen Anton Eerola asettuu rangaistuspisteelle, vetää syvään henkeä ja viimeistelee voimallisella laukauksella ottelun tilanteeksi 1-2! Maali on neljättä ottelua pelaavan hyökkäyksen kohdepelaajan kauden kolmas. 

Kymmenen minuuttia maalin jälkeen Eerola on taas parrasvaloissa, kun hän haistelee tilanteen oikein katkaistessaan Tommi Tainion heppoisen syötön. Eerola suojaa haltuun nappaamansa palloa 20 metrin päässä vastustajan maalista siten, että “Tico” Smith ehtii mukaan tukemaan hyökkäystä. Eerola tsippaa pallon komeasti boksiin. Peliväline on kuin tarjottimella, ja Smith laukoo sydämensä kyllyydestä. Joni Niemi saa venytettyä oivan torjunnan ja pallo viedään keskipisteen sijaan kulmalipulle. 

Jo hetken näyttää, että Algeco Areenalta olisi irtoamassa arvokas vierasvoitto. Näin ei kuitenkaan lopulta tapahdu, sillä 89. minuutilla annetun PK-35:n kulman jälkitilanteesta pallo viedään pilkulle. Pallo onnistutaan ensin puskemaan maalin edustalta pois, mutta irtopalloa tavoiteltaessa vaihdosta ottelun tohinaan sisään tullut Santeri Saarenkunnas tönäisee vastustajansa nurin. Kaatuminen on ehkä hieman teatraalinen, mutta erotuomari Manninen on silti vakuuttunut rangaistuspotkun tarpeellisuudesta. JIPPOn kapteeni ja maalivahti Pyry Piirainen ei ole, ja hänelle Manninen osoittaakin vielä keltaista korttia protestoinnista ennen rangaistuspotkua. Piirainen aavistaa PK-35:n rangaistuspotkuvastuuta kantavan Mustafa Beyain vedon väärin, ja lukemat tasoittuvat harmillisesti 2-2:een vain minuutti ennen täyttä aikaa. 

Tasapeli meinaa karata JIPPOlta vielä ottelun yliajan ensimmäisillä minuuteilla. Puolustuslinjaan oikeaksi puolustajaksi laskeutunut Yassin Adam lähettää pitkän pallon, joka leijailee koko JIPPO-puolustuksen yli vaihdosta kentälle tulleelle Kevin Ingolille asti. Victor Matheus ei enää tavoita Ingolia, mutta ei hänen tarvitsekaan: Piirainen torjuu nyt kotijoukkueen nopean hyökkääjän vedon kulmapotkuksi. 

Kakkosen huippuottelu päättyy lukemiin 2-2. Makea vierasvoitto oli lähellä, mutta vain hetki ennen täyden peliajan täyttymistä määrätystä rangaistuspotkusta kotijoukkueen tekemä tasoitus vähensi JIPPOn pistepussista kaksi pistettä. JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen ei ole täysin tyytyväinen – eikä myöskään tyytymätön – kärkiottelusta napattuun yksinäiseen pisteeseen. 

– Ehkä tämä yksi piste maistuu meille paremmalta kuin kotijoukkueelle. Mutta kyllä tästä hampaankoloon jäi. Tätä ottelua ei saanut hävitä ja ei tätä myöskään hävitty, joten siihen voi olla tyytyväinen. Seuraava steppi on sitten voittaa nämä pelit vieraissakin. Ne voitot kyllä tulee kyllä, jos jatketaan työntekoa ja kehittymistä päivä päivältä ja peli peliltä. Selkeästi on kehitytty. Mutta jos tällaiset, voisiko sanoa “Ykkösen tasoiset ottelut” haluaa voittaa, niin pitää olla vielä parempi, Hallikainen mutustelee. 

Ennen Atlantis FC/Akatemiaa vastaan pelattavaa ottelua on edessä paluu harjoituksiin ja taktiikkapalavereihin fläppitaulun äärelle. Mitään suuria muutoksia ei ottelusuunnitelmaan tarvitse tehdä, vaikka 1250 minuuttia tällä kaudella pelannut Junnosuke Watanabe istuukin karjalanpiirakka-katsomossa tulevana lauantaina. 

– Analysoidaan tämä peli ensin ja käännetään sitten maanantaina katseet kohti Atlantis Akatemia -peliä. Ei tämän pelin perusteella tarvitse pakkaa ylösalaisin kääntää. Meillä on laaja ja motivoitunut pelaajarinki. Lisäksi terveystilanne hyvä, joten lauantaina saadaan varmasti kilpailukykyinen joukkue jalkeille. 

Seuraava ottelu: JIPPO – Atlantis FC/Akatemia I la 26.8. klo 16:00  I  Joensuu  

 

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen