Vuoden 2023 pelit päätettiin toiseksi viimeistä adventtia edeltävänä lauantai-iltana pelatun PEPO-harjoituspelin myötä. Joulukalenterin kuudennestatoista luukusta paljastui varsin mukavasti yleisöä sisäänsä imenyt Hope Areena, vaihtoruletti ja muutama ottelun loppuhetkillä tehty maali.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Haataja – Kela – Tykkyläinen; Aho – Niemeläinen – Saarenkunnas; Smith – Yletyinen – Tanninen

Penkki: V. Vainikainen (mv), Malinen, M. Vainikainen, Kohonen, Piiparinen, Laitila, Nuutinen

1. jakso

Jo ottelun ensimmäinen hyökkäys meinaa johtaa maaliin PEPOn päässä. Ottelun kulku onkin seuraavat 85 minuuttia se, että JIPPO vyöryttää hyökkäykset aivan vierailijoiden alueen tuntumaan. Vieraileva, vielä JIPPOa hieman nuoremmalla joukkueella liikenteessä oleva PEPO taistelee sinnikkäästi läpi ottelun.

Ottelun 16 minuutin kohdalla lilapaidat saavat pallon Pyry Piiraisen taakse, mutta maali syntyy selvästä paitsioasemasta.

“Tiko” Smith vastaa ehkäpä JIPPOn parhaasta paikasta ensimmäisellä puoliajalla. Hänen onnistuu murtautua oikealta laidalta vetopaikkaan, mutta vasemman jalan laukaus ei aivan osu maalipuiden väliin. PEPOn hyökkääjä numerolla 7 hyödyntää ottelun 38. minuutilla JIPPOn Nuutti Tykkyläisen harhasyötön, mutta maali jää tekemättä Pyry Piiraisen venyessä laukauksen tielle.

2. jakso

Kaikki JIPPOn vaihtopenkin pelaajat saavat aikaisen joululahjan, kun päävalmentaja Hallikainen vaihtaa toisen jakson mittaan pelaajia ahkerasti. Veeti Piiparinen ja “Milky” Vainikainen hyppäävät pelikentälle ottelun 55. minuutilla Sami Ahon ja Eemil Tannisen tilalle. Debyytin edustusjoukkueen riveissä tässä ottelussa tekevät Verneri Vainikainen, Akseli Laitila ja joukkueen mukana viime viikot harjoitellut Leevi Kohonen.

JIPPO on todella lähellä ensimmäistä maalia pitkän painostuksen jälkeen ottelun 72. minuutilla. Niklas Haataja riistää pallon ja kuljettaa sen aivan päätyyn asti. Haatajan syöttöön laittaa jalkansa väliin Niko Niemeläinen, mutta ohjaus jää harmittavasti sutaisun tasolle eikä verkot pullistele.

Atte Nuutinen viimeistelee ansaitun 1-0 maalin Jirko Sorsan käsien kautta, kun ottelua on jäljellä vajaat viisi minuuttia. Entinen JIPPO-vahti Sorsa ei saa torjuttua etukulmaan suunnattua Nuutisen laukausta, joka saattoi myös olla keskitys.

Lähes koko ottelun kuuliaisesti omaa päätään puolustanut PEPO järjestää painetta 1-0 maalin jälkeen. Tämä avaa myös tilanteita toisessa päässä. Nuutisen vastahyökkäyksen jälkeen pallo jää pyörimään vapaasti alle kymmeneen metriin maalin edustalle. Maali on lähes tyhjillään, mutta Eetu Viitaniemi kykenee laukomaan vain Sorsan maalin ylärimaan.

Aivan ottelun lopussa PEPO saa rangaistuspotkun, kun Savva Rots kaadetaan JIPPOn maalin edessä. Vieraat nousevat tasoihin 1-1:een, kun maalille vaihdettu Verneri Vainikainen sukeltaa toiseen ja rankkarin hankkinut Rots laukoo pallon toiseen maalin nurkkaan. Tämä tilanne jää ottelun viimeiseksi.

Päävalmentaja Mikko Hallikaisen yhteenveto:

Kahden viikon harjoittelun päätteeksi oli jo aikakin päästä jälleen pelaamaan! Meillä oli tämän päivän pelissä tavoitteena aktiivisuus ja intensiteetti, ja niihin pyrittiin pääsemään vapauttamalla energiaa. Lisäksi valmennuksen näkökulmasta halusimme nähdä pelaajia, joiden vastuu viime kaudella oli vähäisempi, ja sen, kuinka he suoriutuvat myös taktisessa mielessä pelaamaan periaatteidemme ja pelifilosofiamme mukaan joka viime kaudella joukkueellemme luotiin.

Jos näitä tavoitteita miettii, niin mielestäni näimme paljon hyviä asioita tänään. Olimme energisiä ja pystyimme tuottamaan intensiteettiä sekä pelaamisemme selkäranka oli myös nähtävissä. Pelaamisemme myös tuotti, sanoisinko nyt vaikka tarpeeksi, maalipaikkoja, mutta maaleja emme pystyneet tänään hyvistäkään paikoista tekemään kuin yhden. Lisäksi voisi sanoa että tietynlainen into voitti myös välillä järjen, mutta se on luonnollista. Lisäksi pelaamattomuus näkyi isona määränä henkilökohtaisia, helppoja virheitä etenkin pallollisessa vaiheessa.

Viimeistelyn tehottomuuden, helppojen virheiden ja voiton menettäminen on pettymys, mutta kuitenkin peli antoi hyvää kuvaa siitä missä tällä hetkellä mennään niin yksilö- kuin joukkuetasolla. Mainittakoon myös että kentällä kävi tänään yhteensä 9 pelaajaa jotka olivat -04 syntyneitä tai nuorempia. Ja kaikki he ovat JIPPO-kasvatteja!

*

JIPPOn otteluraportit jäävät tämän päivityksen jälkeen viettämään joulua. Harjoitusottelut jatkuvat pian ensi vuoden puolella!

Seuraava ottelu: JIPPO – FCV I su 14.1. klo 14:00 I Hope Areena

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen