fbpx

Sunnuntaina on jälleen vierasottelun vuoro, kun JIPPO jatkaa kauttaan Miesten Ykkösessä. Pietarsaaren keskuskentällä alkaen klo 18.30 pelattavaa ottelua isännöi FF Jaro, ja sitä voi katsella kotikatsomoista käsin tuttuun tapaan Ruudusta.

JIPPOn vähämaalisten tappioiden sarja sai jatkoa viime lauantaina, kun vierasjoukkue KPV haki pisteet Mehtimäeltä. KPV:n Harri Heiermann pääsi puskemaan vieraat johtoon kuin varkain aivan ottelun alkuminuuteilla, eikä JIPPO kovasta yrityksestä huolimatta saanut luotua koko ottelun aikana tarpeeksi hyviä maalipaikkoja tasoitusta varten. Kokkolalaisillakaan ei juuri lisäpaikkoja ollut, ja näin joensuulaiset saivat tililleen kolmannen 0-1-tappion putkeen.

– Turhauttavaahan se on ihan kaikille tällä hetkellä, ettei saada pistetiliä kartutettua otteluista, joissa siihen olisi mahdollisuus. Niukat 1-0-häviöt, vastustajien tehokkuus ja omien maalipaikkojen luomisen vähyys harmittaa, mutta treeneissä tekemisen taso ja luotto toisiin on silti kova. Jokainen on tuloksista huolimatta täysillä mukana joka viikko, ja se on mielestäni tärkeintä, kun yritämme kääntää kulkua parempaan suuntaan, toppari Samuli Hölttä kertoo.

Ensimmäistä kauttaan Joensuussa pelaava Haukiputaan Pallon kasvatti on ollut alusta asti isossa roolissa JIPPO-miehistössä. TPS-kotiottelun Hölttä missasi pelikiellon takia, ja viimeksi KPV:tä vastaan mies tuli tauon jälkeen vaihdosta sisään, mutta kaikissa muissa sarjaotteluissa hän on ollut avauskokoonpanossa. Hölttä pelasi täydet minuutit myös kesäkuussa JIPPOn kohdatessa sunnuntain vastustajansa FF Jaron ensimmäistä kertaa. Ottelu Mehtimäellä oli näennäisen tasainen, mutta pietarsaarelaisvieraat hakivat Joensuusta täydet kolme pistettä kahdella erikoistilannemaalilla.

– Oman pään erikoistilanteissa olimme alkukaudella sanalla sanoen surkeita, mutta niiden eteen on tehty paljon töitä, ja viime peleissä olemmekin puolustaneet boksissa erinomaisesti. Meidän täytyy pitää sama taso edelleen Jaroakin vastaan, niin eiköhän me ne erikoistilanteet ainakin hoideta. Tasainen matsi on varmasti taas luvassa, mutta tällä kaudella vieraat ovat aika hyvin pitäneet Jaron kotonaan irti täydestä pistepotista, joten eiköhän mekin lähdetä jatkamaan tätä perinnettä, Hölttä uskoo.

JIPPO joutuu lähtemään otteluun ilman kahta tärkeää pelaajaansa, sillä kapteeni Topi Pasi ajettiin viime ottelun loppuhetkillä ulos ja Jere Hiltunen sai kauden neljännen varoituksensa. Molemmat ovat Jaroa vastaan siis pelikiellossa.

 

Vastassa jälleen nousukuntoinen joukkue

 

Jimmy Warghin valmentama FF Jaro aloitti kautensa vierastappiolla EIF:lle, mutta nousi pian sen jälkeen Ykkösen kärkikahinoihin. Joukkue pelasi touko-kesäkuussa putkeen seitsemän tappiotonta ottelua, joista joukkue voitti neljä. Heinäkuu oli Jarolle suvantovaihe, jonka aikana joukkue hävisi kolme viidestä ottelustaan. Huomionarvoisena seikkana Jaron pelaajat saivat heinäkuun aikana peräti neljä punaista korttia.

Elokuussa Jaron tuloskunto on palannut raiteilleen, ja joukkue taistelee kiivaasti sarjan kärkipaikasta. Jaro pelasi kotonaan maalittoman tasapelin “uudelleensyntynyttä” KPV:tä vastaan, ja on voittanut molemmat sen jälkeen pelaamansa ottelut. Ensin pietarsaarelaiset hakivat 0-1-vierasvoiton IF Gnistanista, ja viime kierroksella 1-2-voiton MP:stä niin ikään vieraskentällä.

Jaron vahvuuksiin joukkueena kuuluvat vaaralliset vastahyökkäykset sekä erikoistilanteet, jotka lienevät osasyynä sille, kuinka laajasti joukkueen tekemät maalit ovat jakautuneet puolustuspään pelaajille. Joukkueen sisäisen maalitilaston kärjessä on kahdesta ottelusta ulosajettu argentiinalainen laitapuolustaja Guillermo Sotelo neljällä osumallaan. Kapteeninnauhaa kantava toppari Johan Brunell on tehnyt kolme maalia, samoin kuin englantilaispuolustaja Tyler Reid sekä laitapelaaja Samuel Haglund. Hyökkäyspään kärkihankintoina joukkueeseen täksi kaudeksi liittyneillä Macauley Chrisantusilla ja JIPPO-paidastakin vuosien takaa tutulla Juuso Aallolla on ollut vaikempaa: Chrisantus on tehnyt tähän mennessä kaksi maalia ja Aalto yhden. Jaro vahvisti hyökkäystään heinäkuun lopulla SJK-laina Jeremiah Strengillä, joka avasi maalitilinsä viime kierroksella MP:tä vastaan.

Pietarsaarelaisten keskikentän keskustan avainpelaajia ovat seuraikoni Markus Kronholm sekä brasilialainen Toró. Maalitilaston kärkinimien lisäksi puolustuksen tärkein pelaaja on kokenut Patrick Byskata, joka on pelannut täydet minuutit topparina jokaisessa joukkueen tämän kauden ottelussa. Jaro hankki heinäkuun alussa ukrainalaisen Mykyta Savchenkon täydentämään maalivahtiosastoaan, joka oli Topi Valtosen siirryttyä kesken kauden pois ja juniori-ikäisten Hannes Käldströmin ja Joas Snellmanin astuttua armeijan harmaisiin täysin amerikkalaisen Thomas Olsenin varassa. Kuinka ollakaan, Olsen loukkaantui ottelussa MuSaa vastaan, ja Savchenko on kantanut joukkueen ykkösmaalivahdin vastuuta nyt vajaan kuukauden ajan.

 

Tiesitkö

 

JIPPO on tällä kaudella pelannut tilastojen valossa suhteellisen samaan tapaan niin vieraissa kuin kotonakin. Kotonaan joukkue on kerännyt yhdeksästä ottelusta kahdeksan pistettä, ja vieraissa seitsemästä ottelusta seitsemän pistettä. Maaleja joukkue on tehnyt vieraskentällä keskimäärin hieman vähemmän, vain kolme kappaletta. Niistä ovat vastanneet Nuutti Tykkyläinen TPS:ää ja HJK Klubi 04:ää vastaan sekä Jere Hiltunen MP:tä vastaan.

Jarolla koti- ja vierasotteluiden ero on ollut suuri. Joukkue on voittanut kuusi yhdeksästä vierasottelustaan, mikä on eniten vierasvoittoja koko sarjassa. Pisteitä on kertynyt 18, ja pistekeskiarvo on vieraissa ollut Jaroa parempi ainoastaan toisella vierasotteluiden erikoisjoukkueella, TPS:llä. Kotona Jarolla on ollut huomattavasti vaikeampaa. Joukkue on voittanut vain yhden seitsemästä kotiottelustaan, joskin tappioitakin kotona on tullut vain yksi. Pietarsaarelaiset ovat kärsineet kotonaan maalinteko-ongelmista, joiden myötä joukkue on jäänyt ottelu toisensa perään tasapeliin, ja on pistekeskiarvossa mitattuna Ykkösen alempaa keskikastia kotijoukkueena. Jaron ainoa kotivoitto tähän mennessä tuli sarjan toisella kierroksella HJK Klubi 04:ää vastaan, ja siitä on kulunut aikaa yli kolme kuukautta.

 

 

 

FF Jaro – JIPPO sunnuntaina 22.8. klo 17.00 Pietarsaaren keskuskentällä

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruutu+:n selostetusta lähetyksestä. Suora linkki otteluun: https://www.ruutu.fi/stream/3885777

 

Kuva: Mikko Kalavainen