JIPPOn kausi jatkuu sunnuntaina toisella peräkkäisellä vierasottelulla. Joukkue matkustaa Vaasaan, jossa vastaan asettuu isäntäjoukkue Vasa IFK. Neljä vuotta sitten nykymuotoonsa valmistuneella Elisa Stadionilla pelattava ottelu starttaa klo 16.00.

JIPPO on ennen viikonlopun otteluita Kakkosen C-lohkon toisella sijalla joukkueen maalieron ollessa toiseksi paras viidestä seitsemän pistettä keränneestä joukkueesta. Kaikissa kolmessa ottelussa vasemmalla laidalla raatanut Nuutti Tykkyläinen kertoo kauden lähteneen hyvin käyntiin.

Olemme puolustaneet joukkueena tosi hyvin ja päästäneet vain yhden maalin. Samalla olemme itse luoneet maalipaikkoja, ja kahdessa viime ottelussa onnistuneet myös tekemään niistä tarvittavat maalit voiton takaamiseksi.

Viime lauantaina JIPPO haki tärkeät pisteet Oulusta, jossa vahvasti kauden aloittanut JS Hercules joutui taipumaan 1-2 joensuulaisten käsittelyssä Joona Hiltusen viimeisteltyä JIPPOlle kaksi maalia.

Se oli hyvä taisteluvoitto kovaa joukkuetta vastaan. Vieraspelit ovat matkustuksen vuoksi aina vähän haastavampia kuin kotimatsit. Peli sinällään ei kauheasti muutu, paitsi että suurin osa katsojista on vastustajan puolella. Tällöin voittaminen tuntuu vieläkin paremmalta, Tykkyläinen kertoo.

Voitto saadaan mukaan energisellä ja aktiivisella esityksellä. Meidän pitää olla pitkästä matkasta huolimatta valmiina ensimmäisestä pillinvihellyksestä aina sinne viimeiseen asti, puolustaa joukkueena hyvin ja viimeistellä niistä paikoista, joita varmasti tässäkin ottelussa saadaan.

Tykkyläinen vakiinnutti paikkansa JIPPOn avauskokoonpanossa jo kevättalven Kakkosen Cupin otteluissa, joissa miehen tilille kertyi useampi maalisyöttö. Sarjakausikin on lähtenyt vahvasti käyntiin, ja maalitilin aukeaminenkin on ollut lähellä moneen kertaan.

Hyvin on tullut minuutteja, ja niitä tietysti haluan jatkossakin. Kausi on lähtenyt osaltani ihan positiivisesti käyntiin, ja tulevalta odotan, että pystyn kehittämään päivä päivältä omaa pelaamistani ja sitä kautta auttamaan joukkuetta, Tykkyläinen toteaa.

 

Isännillä hakusessa pistetilin avaaminen

 

VIFK on vuonna 1900 perustettu jalkapalloseura, joka pelasi takavuosina 21 kauden ajan pääsarjatasolla, voittaen Suomen mestaruuden kolmeen otteeseen, viimeksi vuonna 1953. Suomenkielisen VPS:n ruotsinkielisenä kilpakumppanina tasapäisesti kauan taistellut VIFK hiipui kuitenkin 1900-luvun jälkimmäisen puoliskon aikana Vaasan selkeäksi kakkosseuraksi alempiin sarjoihin. Osapuolten vastakkainasettelu on voimasuhteista huolimatta pysynyt vahvana aina vuodenvaihteeseen 2019-2020 asti, jolloin seurat sopivat yhteistyösopimuksen. Siten täksi kaudeksi Ykköseen pudonneen VPS:n sopimuspelaajia nähdään myös VIFK:n kokoonpanossa.

Viime kaudella Kakkosen C-lohkossa kahdeksanneksi sijoittunut VIFK on aloittanut kauden 2020 heikosti, sillä joukkue on hävinnyt kaikki kolme pelaamaansa ottelua. Avauskierroksella joukkue jäi JJK:n jalkoihin 2-4, ja toisella kierroksella JS Hercules haki pisteet Vaasasta maalein 1-2. Viime viikolla vaasalaiset matkasivat ensimmäiseen vierasotteluunsa, jossa Kemi City FC oli parempi 4-1.

Keskikenttäpelaaja Jonas Pitkäkangas on tehnyt kolme VIFK:n neljästä maalista, lisäksi kertaalleen maalipuiden väliin on osunut puolustaja Merhawi Birhane. Vaasalaisten luottopelaajiin lukeutuvat VPS:ssä liigaakin pelannut Mustafa Maki, laitapelaaja Hane Birhane, keskikenttäpelaaja Eddie Hiekkanen sekä puolustaja Ville Huuhka. Joukkuetta valmentaa neljättä kauttaan Max Peltonen, joka on aiemmin toiminut SJK:n organisaatiossa.

 

Tiesitkö

 

JIPPO ja VIFK ovat kohdanneet toisensa kuusi kertaa aiemmin, mutta viimeisimmästä kerrasta on jo liki kaksitoista vuotta aikaa. Joukkueet pelasivat kausina 2006-2008 samaa sarjaa, Ykköstä. Kaudella 2006 JIPPO jyräsi VIFK:n kotonaan 5-1 Jussi Kemmon johtaessa ilotulitusta kahdella maalillaan. Vierasottelu oli tasaisempi, mutta JIPPO sai Vaasasta lopulta pisteen mukaan Jussi Harisen osuttua kahdesti 2-2-tasapelissä. Kaudella 2007 VIFK oli kotonaan parempi 2-0, mutta panoksettomassa kauden päätösottelussa Joensuussa päädyttiin 2-2-tasapeliin. Kaudella 2008 JIPPO painosti vahvasti vierasottelussa Vaasassa, mutta ottelu päättyi maalittomana. Kotiottelunsa JIPPO voitti 2-0, varmistaen samalla säilymisensä Ykkösessä.

JIPPO on siis voittanut keskinäisistä kohtaamisista kaksi, VIFK yhden ja kolmesti on päädytty tasatulokseen, maalieron ollessa JIPPOlle 11-7. Vaasasta JIPPO ei ole onnistunut vielä hakemaan täysiä pisteitä, vaan saldona on kaksi tasapeliä ja yksi tappio. Kahdessatoista vuodessa joukkueet ovat tietenkin uusiutuneet lähes täysin. Nyky-JIPPOsta löytyy kuitenkin yksi pelaaja, Timo Tahvanainen, joka pelasi raporttien mukaan vahvasti useammassakin yllä mainitussa ottelussa, iskien yhden maalinkin VIFK:n verkkoon kauden 2007 jälkimmäisessä kohtaamisessa. Raportit jokaisesta JIPPOn ja VIFK:n entispäivien kohtaamisesta löytyvät lehtileikkeiden muodossa kotisivujemme Historiikki-osiosta.

 

VIFK – JIPPO sunnuntaina 12.7. klo 16.00 Elisa Stadionilla, Vaasassa