Veikkausliigan FC Haka osoittautui heti alkuunsa katkenneen Suomen Cupin vuoden 2024 painoksen kolmannen kierroksen ottelussa JIPPOa etevämmäksi joukkueeksi.

Avaus: Piirainen; Ohashi – Huhtala (Kiuru 62’) – Haataja  – Tykkyläinen; Watanabe – Forss (Victor Matheus 62’) – Yoshi (Aho 81’); Tanninen – Yletyinen– Pihlaja (Saarenkunnas 62’)

Penkki: Linnas (mv), Nuutinen

1. puoliaika

Ottelu alkaa JIPPOn hyvällä tilanteella heti toisella minuutilla, kun oikeaan laitaan viime pelin jälkeen siirretty Eemil Tannisen keskityksestä kimmonneesta irtopallosta avauskokoonpanoon palannut Lassi Forss tällää reilun metrin ohi FC Hakan maalista. Valitettavasti hyvää alkua seuraan JIPPOn kannalta huonompi jakso.

Ottelua pelattu reilut seitsemän minuuttia, kun Haka kääntää JIPPOn lupaavan vasemmalta laidalta lähteneen hyökkäyksen aivan oman maalivahdin alueen edestä omaksi hyökkäyksekseen. Laituri Evangelos Patoulidis tekee pitkän kuljetuksen pallon kanssa aina JIPPOn alueen rajan tuntumaan ja jakaa palloa sitten vasemmalle puolelleen. Turun Interistä täksi kaudeksi Valkeakoskelle siirtynyt Arlind Sejdiu ei erehdy vetopaikastaan ja tilanne on yhtäkkiä 0-1 vierailijoiden hyväksi.

Pelikellossa on 15 minuuttia, kun kavennus lähellä syntyä. Oikealta laidalta annettuun vaparin takia vastustajan maalin eteen nousun tehnyt Roope Huhtala pääsee kokeilemaan takatolpalta vasurillaan, mutta pallo kimpoaa Haka-pelaajien kautta kulmapotkuksi.

Haka iskee jo toistamiseen transitiosta, kun Patoulidis nuuskii Niklas Haatajan Lassi Forssille syöttämän pallon oikein. Patoulidis painelee Junnosuke Watanaben ohitse kohti maalia. Haataja tulee vielä peittämään vetoa, joka ottaa osuman hänen säärestään ja painuu maalin oikeaan alanurkkaan.

Ottelua on pelattu reilu puoli tuntia, kun historia toistaa itseään. Salon reissulla niin ikää tapahtunut tilanne nähdään taas kentällä, kun JIPPO joutuu vaihtamaan jälleen ottelun tiimellyksessä kovia kokeneen Aake Yletyisen Anton Eerolaan.

Hetkeä myöhemmin Hakan kolmas vastaiskumaali lähellä, kum Yusei Ohashi hukkaa pallon hetkeksi oman kulmapotkun jälkeen JIPPOn alimpana miehenä. Tämä vastahyökkäys tyrehtyy onneksi heikkolastuiseen laukaukseen, joka leijuu yli maalin.

Haka-merkkinen puoliaikaa päättyy Pyry Piiraisen ilmavaan torjuntaan yliajalla, joka jättää Arlind Sejdiun nuolemaan näppejään.

2. puoliaika

Haka tulee maltillisemmin asemoituneena kentälle suojelemaan kahden maalin johtoa. JIPPO saa mahdollisuuden 49. minuutilla annetusta Yoshin kulmapotkusta, kun Lassi Forss puskee takatolpalta lupaavasti, mutta se kentän toinen KTP:ta aiemmin edustanut maalivahti – eli FC Hakan Anton Lepola – ehättää torjumaan.

Niklas Haataja onnistuu Forssia paremmin, kun Yoshi vuorostaan keskittää pallon luukulle ottelun 55. minuutilla. Haataja vetää kääntölaukauksen ohi Lepolan vain osuakseen Haka-maalin tolppaan. Jatkotilanteesta palloa ei saada verkkoihin.

Toisessa päässä kenttää Haataja ei aivan yletä 62. minuutilla Arlind Sejdiulle lähetettyyn läpisyöttöön. Sejdiu tärisyttää ylärimaa, ja laukauksen paluupallon syöttää takaisin maalin eteen Maissa Fall. Enää Sejdiu ei erehdy, mutta hänen epäonnekseen tilanne on räikeä paitsio.

Vieraiden vaihdosta tulleella kookkaalla Marko Bacaninilla on kaksikin paikka ohittaa Pyry Piirainen, mutta molemmilla kerroilla JIPPO-kapteeni on liigavastusta etevämpi. Vielä ottelun 83. minuutilla Nuutti Tykkyläinen koittaa vielä taivuttaa kaukolaukauksen Lepolan maalin verkkoihin, mutta lupaavasti Tykkyläisen jalasta noin 25 metristä lähtenyt potku ei aivan laskeudu riman alle. JIPPO on selvästi virkeämpi joukkue toisella puoliajalla, mutta maaliksi hyvä yritys ei silti muutu.

Veikkausliigaa pelaavan vastustajan laatu oli tälläkin kertaa liikaa JIPPOlle. Jo toista vuotta putkeen Suomen Cupin taival on katkennut pääsarjaa pelannutta joukkuetta vastaan. Viime vuonna FC Lahti oli parempi maalein 1-2, tänä vuonna FC Haka näytti sarjatasojen välisen eron JIPPOlle.

– Kyllä me tehtiin yksinkertaisesti vaan enemmän virheitä yksilötasolla kun Haka. Aloitettiin peli hyvin, mutta maalit muuttaa peliä. Maalien jälkeen meillä oli noin vartin huonompi jakso, kun pallollinen tekemisemme oli pelin vaateeseen nähden vaatimatonta jo ihan syöttämisen laadusta lähtien. Hävisimme myös paljon kaksikamppailuja ja ns. kontaktipelaamisessa olimme jäljessä, tappioon tyytymään joutuva päävalmentaja Mikko Hallikainen tuumii.

– Toiselle jaksolle paransimme huomattavasti muun muassa edellä mainituissa asioissa ja pystyimme pelaamaan täysin pelin vaateen vaatimalla tasolla ja saimme pienen momentumin aikaiseks, mutta jäimme ilman palkintoa.

Preseasonin ja alkukauden aikana JIPPOn ryhmä on kärsinyt loukkaantumisista, kun muun muassa Terrence Smith ja Niko Niemeläinen joutuivat vielä jättämään tämän ottelun väliin. Lisäksi Aake Yletyinen loukkasi itseään ensimmäisellä puoliajalla ja joutui tulemaan puolen tunnin pelin jälkeen vaihtoon.

– Aaken vamma täytyy tutkia nyt ja sitten ollaan viisaampia, mutta tuskin mitään vakavaa. Totta kai jokainen loukkaantuminen on  ikävä asia mutta tällä hetkellä en ole kuitenkaan huolissani, Hallkainen kommentoi joukkueen terveystilannetta.

Cup on ohi, joten nyt keskittyminen ohjataan täysillä Scudettoon! Ykkösliiga jatkuu lauantaina kauden ensimmäisellä kotiottelulla KTP:ta vastaan.

Seuraava ottelu: JIPPO – KTP  I la 20.4. klo 16:00  I  Mehtimäki, Joensuu

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen