Edes kymmenen senttiä taivaalta “yllättäen” tippunutta lunta ei voinut estää Ykkösliigan jatkoa, kun Mehtimäeltä Hope Areenan suojiin siirtynyt odotettu Ykkösliigan avaus toi Joensuuhun viime kaudella Veikkausliigasta lopulta erilaisten sattumusten jälkeen sarjatasoa alemmas tippuneen KTP:n. Kotkalaisten kohtalona oli liukastua ensimmäisellä puoliajalla kertaalleen kotijoukkueen Hope Areenan tekonurmelle huolella asettamaan banaaninkuoreen. Vain JIPPO jatkaa Ykkösliigan kampanjaa puhtaalla pelillä ja sarjakärjessä lauantain ottelu päätyttyä.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Haataja (Kela 80’) – Victor Matheus  – Tykkyläinen; Junnosuke;  Kiuru – Tanninen (Saarenkunnas 76’) – Yoshi  – Pihlaja; Eerola (Forss 60’)

Penkki: Vainikainen (mv), Yusei, Smith, Nuutinen

1. puoliaika

Heti ottelun kolmannella minuutilla Oskar Pihlaja karkaa Nuutti Tykkyläisen pitkän pystypallon perään. “Osku” ohittaa KTP:n Valtteri Vesiahon vaivatta ja yrittää matalaa viimeistelyä pienestä kulmasta. Kotkalaisten maalivahti Maksym Zhuk torjuu eteensä, ja tilannetta viekkaasti seurannut Eemil Tanninen pääsee kakkospallosta ampumaan, mutta Tabi Manga ryöstää blokillaan Tanniselta uran ensimmäisen Ykkösliiga-maalin.

Kahdeksan minuuttia on pelikellossa, kun aiemmin Pihlajan kanssa juoksukisassa kolmanneksi jäänyt Vesiaho esittelee pelottavaa laukaustaan kaukoetäisyydeltä. Kotkalainen – muttei kotkalaisten – maalivahti Pyry Piirainen näkee laukauksen esteettä, ja hän torjuu Vesiahon kovan kanuunan kulmapotkuksi.

Ottelun 11. minuutilla JIPPOn laitahyökkääjät pelaavat keskinäisen kombinaation, kun Jyri Kiuru tökkää pallon Pihlajalle, joka vastavuoroisesti leikkaa vastustamattomasti 20 metriin. Zhuk joutuu nyt nyrkeillään torjumaan voimakkaan vedon väljemmille vesille.

Ottelun ensimmäinen varttitunti on kentän toisesta päästä toiseen virtaavaa koohottamista. Tämän jakson aikana ei kummastakaan joukkueista välity halua ottaa palloa pitkäksi aikaa omiin jalkoihin. Lopulta pelin virta rauhoittuu ja kotkalaisvieraat omaksuvat enemmän palloa hoivailevan joukkueen roolin.

Ottelun 18. minuutilla Luca Weckströmin veto ponnahtaa JIPPO-puolustuksena korkeana ylöspäin. Santeri Stenius on asemoinut itsensä sopivasti pallon putoamiskohtaan, mutta hän ei aivan saa kunnollista osumaa palloon lähettääkseen volley-kutia kohti Piiraisen maalia.

Ottelun paras paikka syntyy taas JIPPOn keskeen kaventavien laitapelaajien toimesta ottelun 23. minuutilla. Tällä kertaa Oskar Pihlaja kieputtelee aikansa vasemmalla, ja hän löytää sokkeloisen juoksunsa jälkeen Kiurun. “Jykällä” on kosolti aikaa ja tilaa suorittaa laukaus, joka menee vain hiukan Zhukin maalin vasemman takatolpan ohitse.

Muutama minuutti Kiurun loistopaikan jälkeen ollaan aivan kentän toisessa päässä. KTP:n pelaajat esittelevät näppärän vapaapotkukuvion, jonka hedelmänä KTP:n keskikentän pohjapelaajana esiintyvä kanadalainen Armaan Wilson pääsee nasauttamaan sisäänpäin kiertävän vedon Piiraisen maalin pystypuuhun. Toinen kotkalaisten hyvä erikoistilanne nähdään ottelun 36. minuutilla, kun toppari Manga puskee Joni Mäkelän kulmapotkun takatolpalta vain vähän JIPPO-maalin yli.

Ottelun 38. minuutilla isännät houkuttelevat vihreävalkoraidat kohtalokkaaseen tangoon, josta ei enää ottelun loppulukemien osalta ole paluuta. Victor, Tanninen ja Niklas Haataja pallottelevat aikansa keskenään pallon kanssa samalla, kun kotkalaismuoto hivuttautuu heitä lähemmäs ujosti samaan tapaan kuin JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen lähestyi aikanaan ala-asteen limudiskossa silloista mielitiettyään. Haataja palauttaa pallon aina maalivahti Piiraiselle ja lopullinen ansa on sitä myöten valmis laukaistavaksi. Piiraisen puoleen kenttään kantava potku saavuttaa kärkimies Anton Eerolan pään. Eerola nikkaa pallon Ykkösliigassa ensimmäistä kertaa avauksessa olevalle ja tutulla paikallaan oikeana laitapuolustajana olevalle Eetu Viitaniemelle. Pallojuna ei siihen pysähdy, vaan “Vinskin” ykköstatsin jatko vapauttaa Jyri Kiurun läpiajoon oikealta. Kiuru kirmaa tyhjät pois, ja tällä kertaa hänen chippaamansa viimeistely painuu varmasti samaan kulmaan, jonka hän vain noin kymmenen minuuttia sitten missasi lähes vastaavasta paikasta. Hienon ja salamana taivaalta tulleen JIPPO-vastaiskun myötä myös Kiuru on avannut maalitilinsä kauden 2024 Ykkösliigassa! Samalla Hallikaisen suojatit ovat näyttäneet oivaa esimerkkiä siitä, että transition voi pelin sisällä luoda ilman tilannetta, jossa pallo riistetään vastustajalta.

Ottelun ensimmäinen jakso päättyy näihin 1-0 lukemiin.

2. puoliaika

Toisen puoliajan juoni on alusta alkaen selvä, kun JIPPO lyö luukut puolustuspäässään entistä tiiviimmin kiinni. Kotkalaiset saavat enemmän pallollista jalansijaa, sillä heillä on maalin verran takaa-ajoa jäljellä, mikäli vieraat ylipäätään haluavat pysyä Ykkösliigan kireässä kärkikamppailussa mukana.

Eetu Viitaniemi tööttää pallon toistamiseen KTP:n nuottaan ottelun 63. minuutilla. Pyry Piirainen on ensin avannut maalipotkusta pitkällä, ja KTP:n puolustuksen keskeltä pallo on ponnahtanut Yoshille. Yoshi tuikkaa pallon boksiin, jonne sekä Eemil Tanninen että Viitaniemi ovat jo syöksyneet. Peliväline kimpoaa ilmaan, Viitaniemi kuolettaa sen taitavasti ja viimeistelee vasurillaan varmasti. Ottelun erotuomari Joona Kontinen tekee kuitenkin oikean havainnon, sillä Viitaniemi kontrolloi palloa kädellään vain puoli sekuntia ennen vasemman jalan viimeistelyään. Ottelun tulostaululla lukemat säilyvät 1-0:ssa.

Ottelun 67. minuutilla vaihdosta tulleen Lassi Forssin katkosta ja Tykkyläisen syötöstä käynnistyy taas yksi nopea Oskar Pihlajan tilanteenvaihto. Yoshi saa pallon Pihlajalta suosikkipaikalleen aivan boksiin tuntumaan, mutta japanilaisen veto typistyy kotkalaisblokkiin. Tällä kertaa erotuomari Kontinen ei näe käsivirhettä tapahtuneen.

Kotkalaisten hienoinen tappiotilanteesta johtuva turhautuminen näkyy etenkin Yoshin läpi ottelun kokemassa kovakouraisessa kohtelussa. Joni Mäkelä ja Aleksi Tanninen ottavat kummatkin kortit japanilaisen rappaamisesta. Koko ottelun ajan Kontisen käsi on käynyt useamman kerran rintataskulla, sillä lopulta ottelussa jaetaan yhteensä 11 keltaista korttia, joista kaksi osoitetaan kentän rajojen ulkopuolella torjuntavuoroaan odottavalle JIPPOn Verneri Vainikaiselle sekä KTP-luotsi Jonas Nyholmille.

Ottelun 78. minuutilla ottelu keskeytyy useamman minuutin ajaksi, kun Niklas Haatajan iskarit lyövät sen verran kovaa pohjaan, että Topi Kela joudutaan vaihtamaan kentälle Ykkösliiga-debyyttiinsä. Pallo iskeytyy pelitilanteessa voimalla Haatajan kasvoihin, mutta onneksi viikolla Suomen Cupissa 90 minuuttia pelannut ja nyt myös Ykkösliigassa debytoinut oululainen kävelee lopulta omin jaloin kentän rajojen ulkopuolelle.

Kotkalaisten takaa-ajo ei oikeastaan koskaan lähde kunnolla käyntiin. Kentälle toisella puoliajalla vaihdettu australialainen kärkimies Alen Harbas pääsee kyllä vapaasti puskemaan Mikko Sumusalon kulmapotkusta, mutta itse puskusuoritus menee aivan poskelleen. Myös toppari Manga pääsee Sumusalon sivuvapariin päineen väliin noin viisi minuuttia ennen täyden peliajan loppua, mutta hänenkin puskunsa on vain harbasmainen ohut hipaisu.

Minuutti ennen täyttä aikaa Yoshi karauttaa läpiajoon ja pakottaa Zhukin vielä yhteen huipputorjuntaan. Pallo ukrainalaisvahdin näppien kautta vain tolppaan ja tolpan kautta kulmalipulle. Ottelun lisäajalla kotkalaisilla on vielä kaksi kulmapotkua käsittävä kulmapotkupotpuri JIPPOn kenttäpäädyssä. Kotijoukkue kestää tämänkin haasteen: pisteet jäävät Joensuuhun lukemin 1-0.

Säiden herran asettaman ultimatumin takia JIPPO joutui viemään kauan odotetun Ykkösliigan ensimmäisen ottelutapahtuman Hope Areenan sisuksiin. Loppujen lopuksi pelistä saatiin myös hallin katon alla hieno jännitysnäytelmä, josta ei puuttunut vauhtia eikä vaarallisia tilanteita.

– Ensinnäkin iso kiitos kaikille meitä halliin kannattamaan saapuneille. Saimme hienoa tukea läpi matsin! Kyllä hallissa pelaaminen oli varmasti kaikkien etu, niin pelaajien kuin katsojien. Totta kai haluaisimme pelata Mehtimäellä, mutta jos se ei ole mahdollista, niin sitten pelataan siellä missä täytyy. Onneksi meillä on halli, jonka alusta on erinomainen. Ja heti perään toivon, että seuraava kotipeli päästäisiin pelaamaan Mehtimäellä, JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen puntaroi.

– Pelistä sanottakoon, että se oli juuri sellainen kuin oletimme sen olevan. Tiesimme, että tiivis ja yhtenäinen puolustaminen takaa meille mahdollisuudet hyökätä vaarallisesti. Jätkät teki jälleen juuri niitä asioita, joita voittamiseen vaadittiin. Kaikki asiat tehtiin suurella JIPPO-sydämellä ja työmoraalilla. Paikkoja meillä oli useampaankin maaliin, mutta kun pidät nollan omissa, niin se yksikin maali riittää. Tietysti samalla on helppo todeta, että siellä (viimeistelyssä) meillä on myös parantamisen varaa. Kuten on tietysti yleisesti monessa asiassa.

Ottelun erotuomari Joona Kontisen lauantain korttirikasta linjaa Hallikainen ei ottelun jälkeen kommentoi muuten kuin mainitsemalla tunteiden kuuluvan peliin ja ottelun erotuomarin tehtävän olevan oikeuden jakaminen kentällä.

JIPPO johtaa lauantain kierroksen jälkeen sarjaa maalieron turvin ennen FF Jaroa. Heti keskiviikkona Mikkelissä nähdään sarjan vastakkaisten napojen kohtaaminen, kun sarjajumbo Mikkelin Palloilijat ottaa JIPPOn vastaan. Ulkoilmaan ei vieläkään päästä pelaamaan, sillä peli pelataan olosuhteiden pakosta Mikkelin jalkapallohallissa. Päävalmentaja Hallikaisen mukaan varusmiespalvelustaan suorittavat Topi Kela ja Eetu Viitaniemi ovat joukkueen käytettävissä MP-ottelussa. Samalla hän ennakoi myös pallon voimalla kasvoihinsa saaneen Haatajan olevan pelikuntoinen Mikkelin kamppailussa.

Seuraava ottelu:  MP – JIPPO  I ke 24.4. klo 18:30  I  Mikkeli

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen