fbpx

Kakkosen A-lohkossa toisella sijalla majaileva JIPPO saa lauantaina vieraakseen Mehtimäen tekonurmelle helsinkiläisen FC Kiffenin, joka on lohkossa tällä hetkellä neljäntenä. Ottelu käynnistyy klo 16.00, ja voit ostaa siihen lipun jo etukäteen verkkokaupastamme.

JIPPO kohtasi viime lauantaina sateisessa ja tuulisessa Helsingin Jätkäsaaressa PPJ:n. Joensuulaisvieraat ottivat ensimmäisellä jaksolla johdon, kun Janne Partanen puski Anton Eerolan keskityksen lähietäisyydeltä maaliin. Kohtalaisen hyvin JIPPOn hallussa ollut peli sai käänteen hieman ennen taukoa, kun PPJ:n pelin sielun Tommi Karin kierteinen kulmapotku upposi JIPPO-kassari Sami Rissasen käsien kautta suoraan maaliin. Toisella jaksolla PPJ oli tehokkaampi ja karkasi kahden lisämaalin myötä 3-1-voittoon.

– Aloitimme ottelun hyvin, ja johtomaalinkin jälkeen peli näytti olevan hallinnassamme. Vastustaja teki kuitenkin vähäisistä paikoistaan maalit, emmekä saaneet luotua loppua kohden tarpeeksi uhkaa. Keli oli huono, mutta se oli molemmille joukkueille sama, Aake Yletyinen toteaa.

Tappio PPJ-ottelusta oli pettymys, mutta JIPPO on sarjataulukossa edelleen kakkossijalla. Atlantis FC/Akatemian kanssa tasapeliin jäänyt PK-35 nousi tasapisteisiin JIPPOn kanssa, mutta joensuulaisten maaliero on neljän maalin verran parempi. HJK Klubi 04:llä on kärjessä viiden pisteen kaula, mutta se on pelannut yhden ottelun enemmän. Ottelumäärät tasoittuvat tulevana viikonloppuna Klubi 04:n huilatessa.

Mainiota kautta pelaava JIPPO on ollut sarjan toiseksi paras vierasjoukkue, mutta se on menettänyt pisteitä neljässä reissuottelussaan, ja sarjan paras vierasjoukkue Klubi 04 on kerännyt reissuiltaan jopa viisi pistettä enemmän. Kotikentällään joensuulaiset ovat olleet tuttuun tapaan vahvoja, sillä joukkue on voittanut Mehtimäellä kuusi kahdeksasta ottelustaan ja menettänyt pisteitä vain kahdelle kovimmalle kilpailijalleen.

JIPPOn hiljattain 21 vuotta täyttänyt laiturijässikkä Aake Yletyinen oli alkukaudesta yleensä avauskokoonpanossa, mutta kuudessa joukkueen viimeisimmässä ottelussa hän on tullut vaihtopelaajana sisään kentälle kesken toisen jakson. Yhden maalin kauden aikana tehnyt ja kolme alustanut Yletyinen ei löydä sen isompaa syytä suorittamisen tason vaihteluun koti- ja vierasotteluissa kuin itse reissaamisen.

– Kotona olemme olleet kyllä vahvoja. Pitkät välimatkat vierasreissuilla tietenkin vaikuttavat valmistautumiseen ynnä muuhun.

JIPPO ja FC Kiffen kohtasivat viimeksi heinäkuun alussa Helsingissä Töölön pallokentällä. Ensimmäinen jakso oli maaliton, kun JIPPO ei saanut useasta hyvästä paikastaan huolimatta palloa verkkoon. Vierasjoukkueen kova työ palkittiin vajaan tunnin kohdalla, jolloin brassitoppari Victor Matheus puski japanilaistaituri Yoshiaki Kikuchin kulmapotkun maaliin. Kiffen ei saanut aikaiseksi kunnollista loppukiriä, ja lisäajan viime sekunneilla JIPPO kaunisteli vielä voittolukemiaan. Junnosuke Watanabe riisti pallon Kiffenin puolustusalueella ja syötti ylös nousseelle laitapuolustajalle Eetu Viitaniemelle. “Vinski” pujahti Kiffen-puolustajien välistä boksin sisään ja viimeisteli 0-2-maalin.

Voitolla JIPPO rikkoi eräänlaisen Kiffen-kirouksen, sillä joensuulaiset eivät voittaneet viime kaudella ainuttakaan kolmesta Kiffen-ottelustaan, joista Kiffen voitti yhden kotonaan 2-0 ja loppukaudesta joukkueet pelasivat 1-1-tasapelin sekä Joensuussa että Helsingissä. Heinäkuisen voiton jälkeen Kiffen on vaihtanut valmentajaa ja hankkinut uusia pelaajiakin, mutta Aake Yletyinen odottaa lauantain koitoksesta entisenlaista vääntöä.

– Kiffen on hyvä joukkue, ja uskon, että Mehtimäellä nähdään samanlainen taistelu kuin yleensä näissä otteluissa. Pitää vaan uskoa omaan juttuun ja hoitaa pisteet kotiin, Yletyinen tietää.

 

Kiffenissä puhaltavat muutoksen tuulet

 

Viime vuodet nousujohteisesti Mako Tukiaisen johdolla A-lohkossa pelannut ja viime syksynä neljänneksi sijoittunut Kiffen hävisi kauden 2023 avauskierroksella kotonaan Atlantis FC/Akatemialle ja jäi kolmessa muussa kevätkauden tasaisessa ottelussa tasapeliin. Vaikka se haki kevään aikana myös vierasvoiton NJS:stä ja jyräsi kesäkuun alussa kotonaan PEPOn 4-1, olivat kesä-heinäkuun peräkkäiset tappiot FC Futuralle, JIPPOlle ja PK-35:lle liikaa Kiffenin seurajohdolle, ja joukkuetta kaudesta 2019 valmentanut Tukiainen sai tehdä tilaa Juuso Kevarille.

Valmennusvastuun vaihtumisen jälkeen Kiffen ylsi heinä-elokuussa neljän ottelun voittoputkeen. Se kaatoi vieraskentillä sekä PPJ:n että TiPS:n 1-2 ja kotonaan sekä PKKU:n että NJS:n 2-1. Vierasottelusta HJK Klubi 04:ää vastaan Kiffenille jäi käteen 1-0-tappio, jonka jälkeen Kiffen voitti kotonaan Reippaan 2-1 kesken kauden B-lohkon EPS:stä siirtyneen Aleksi Hollmenin kahdella maalilla.

Edellisessä vierasottelussaan Kiffen kohtasi Lappeenrannassa PEPOn. Kotijoukkue meni heti ottelun alussa johtoon vapaapotkumaalilla, ja vajaan puolen tunnin kohdalla lukemat olivat jo 2-0. Kiffenillä oli vaikeuksia pallollisen pelinsä kanssa, mutta silläkin oli omat maalipaikkansa niin ensimmäisen jakson lopulla kuin toisenkin jakson aikana. Kiri ei kuitenkaan ottanut käynnistyäkseen, ja vajaa kymmenen minuuttia ennen loppua PEPO pääsi lyömään taululle vielä kolmannenkin maalin Kiffen-maalivahti Niko Tervosen arviointivirheen seurauksena.

Viime viikonloppuna Kiffen sai Töölön pallokentälle vieraakseen Futuran. Kotijoukkue hallitsi odotetusti palloa sarjan peräpäähän juuttunutta porvoolaisryhmää vastaan, mutta ensimmäisen maalin puolen tunnin pelin jälkeen iski rangaistuspotkusta Futura. Kiffen kuittasi vain pari minuuttia myöhemmin Aleksi Hollmenin viimeisteltyä boksista Tejan Deenin keskityksen jälkeen. Tasalukemat eivät kuitenkaan pysyneet kauaa, sillä hetken päästä Futuralle tuomittiin jälleen rangaistuspotku Kiffenin käsivirheestä, ja porvoolaiset siirtyivät pilkulta 1-2-johtoon.

Futura kasvatti johtolukemat 1-3:een heti toisen jakson alussa syntyneellä maalilla. Kiffen haki vimmatusti lisämaaleja, mutta vieraiden matala blokki tylsytti helsinkiläisten pallonhallinnan, ja Kiffen sai tyytyä kahden maalin tappioon.

Kiffen on kahden viime kierroksen tappioista huolimatta Kakkosen A-lohkon neljännellä sijalla ennen sarjan viittä viimeistä kierrosta. Se on kerännyt 17 ottelusta 24 pistettä ja taistelee viimeisillä kierroksilla pitääkseen paikkansa kärkiviisikossa, millä irtoaisi paikka Ykkösen karsinnoissa.

Kiffen on tehnyt 17 ottelussa vain 18 maalia, mikä on kolmanneksi vähiten koko lohkossa. Sen paras maalintekijä on ollut viidellä maalillaan kärkimies Samuli Heiska. Heinäkuussa joukkueeseen liittynyt hyökkäävä keskikenttäpelaaja Aleksi Hollmen tehnyt kolme maalia, ja taskuraketti Tejan Deen, iso mutta taitava kymppipaikan pelaaja Muslim Markhiyev sekä laiturina parhaiten viihtyvä Joona Tukiainen ovat osuneet kahdesti.

Helsinkiläisten kokoonpano on elänyt runsaasti kauden aikana. Kokenut hyökkääjä Mauricio Hopsu on noussut viime kierroksilla Heiskan ja Hollmenin vierelle avauskokoonpanoon. Keskikentällä roolia ovat ottaneet tuoreet hankinnat, KäPasta tullut Leo Ussher sekä Suomessa aiemmin IF Gnistania ja FC Viikinkejä edustanut kokenut brassi Dudu. Puolustuksessa isoja minuutteja ovat tahkonneet etenkin toppari Touko Laakkonen sekä Liam Lokake, jonka aiemmin tällä kaudella Futurassa pelannut veli Noakim Lokake liittyi hiljattain Kiffenin hyökkäyskalustoon.

Tuoreimpana vahvistuksena Kiffenin miehistöön liittyi tällä viikolla vasta 16-vuotias toppari, ikäluokkansa maajoukkueessa pelannut Maxim Nazari, joka saapui joukkueeseen loppukauden mittaisella lainasopimuksella HJK:sta.

 

Oktoberfest-opiskelijapeli

 

Lauantain ottelutapahtuman teemana on Oktoberfest, ja ottelukumppaneina toimivat Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKA sekä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY. Esiotteluna alkaen klo 13.45 Mehtimäellä nähdään Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden välinen kiihkeä derby. Teeman mukaisesti Mehtimäen anniskelu aukeaa jo esiottelun alkuun mennessä. Esiottelun jälkeen klo 15.00 pääset halutessasi kokeilemaan omaa jalkaasi futistutkaa vastaan, ja viisi parasta saa jatkopaikan pääottelun puoliajan tarkkuuslaukaisukisaan, jossa pallo yritetään saada keskipisteeseen mahdollisimman tarkasti. Parhaille tarjolla hyvät palkinnot!

Karelia AMK:n ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijoille on koko lauantain ottelutapahtumaan vapaa pääsy!

 

 

 

 

JIPPO – FC Kiffen lauantaina 9.9. klo 16.00 Mehtimäen tekonurmella

Liput 10 € aikuiset, 8 € erikoisryhmät (opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 5 € lapset 7-15v, kausikortilla ilmaiseksi sisään. Liput ovat ostettavissa ennakkoon verkkokaupastamme. Suomen Seniorikodit tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn yli 75-vuotiaille.

Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijoille ilmainen sisäänpääsy.

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

 

Sanomalehti Karjalainen toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa tilaajille maksutta lehden verkkosivuilla. Lähetys alkaa klo 15.50. Selostajana Pauli Savenius, kommentaattorina Tero Tahvanainen.

Karjalaisen tilauksen pääset tekemään osoitteesta https://karjalainen.fi/tilaa
Vuorokauden mittaisen tilauksen (3,90 €) voit tehdä osoitteesta https://punamustamedia.portal.worldoftulo.com/v2/shop/vuorokausi?source=verkko

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen