fbpx

Ei se voitto helpolla irronnut, mutta JIPPOn taisteluilme ja Pyry Piiraisen paraatipelastukset ratkaisivat lopulta joensuulaisille paikan Ykkösliigan karsintojen finaaliin. Sateisella Mehtimäellä saatiin todistaa melko klassista pudotuspelifutista: pallon kanssa riskit minimoitiin ja eteenpäin puolustettiin harkiten. Maaleja saatiin odottaa aina rangaistuspotkukilpailuun asti, missä Victor Matheus viidentenä laukojana sijoitti JIPPOn tolpan kautta jatkoon.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi – Victor Matheus – Kela – Tykkyläinen; Watanabe – Vainikainen (60’ Niemeläinen) – Yoshi; Smith (114’ Saarenkunnas), Eerola (87’ Tahvanainen), Partanen (91’ Yletyinen)

Penkki: Rissanen, Kettunen, Haataja

 

1. jakso

 

Ottelun alku on odotetusti varsin tunnusteleva. OLS ottaa pallonhallinnan hienoisesti itselleen, mutta se näkyy lähinnä oman pään siirtelynä. JIPPOn prässi on maltillista, ja jos ensimmäiset miehet ohitetaan, niin puolustuslinja vetäytyy nopeasti eikä OLS:lle jää käytännössä lainkaan tilaa hyökätä JIPPO-puolustuksen selustaan. Murtautumisyritykset pysähtyvät viimeistään Victor Matheukseen, joka on selvästi pelipäällä.

380-päinen yleisö saa odottaa ensimmäistä kunnon maalintekopaikkaa yli 20 minuuttia. Pallo putoaa OLS:n kulmapotkun jälkeen vaarallisesti pilkun kohdille, mutta punainen miesmuuri blokkaa maalia kohti suuntautuvan laukauksen. Kotijoukkueen ensimmäinen todellinen tilaisuus nähdään noin puolen tunnin kohdalla. Yleisö kohahtaa, kun Eetu Viitaniemi lähettää täydellisyyttä hipovan matalan keskityksen maalille ja on millimetreistä kiinni, etteikö Yoshi pääse nikkaamaan isäntiä johtoon.

35. minuutilla OLS-rakentaa onnekkaan pompun avustuksella huippupaikan hyökkääjä Eemeli Raittiselle, joka pääsee virittämään laukaustaan vastapalloon boksin rajalta. Vaarallinen kuti näyttää ensin putoavan takayläkulmaan, mutta se pysähtyy JIPPOn sekä kotiyleisön helpotukseksi ylähirteen. Tämän luulisi olevan kotijoukkueelle hyvä herätys, tekninen OLS kykenee luomaan maalipaikkoja kuin tyhjästä ja hereillä on oltava koko ajan.

Puoliajan lopussa niin Yoshi kuin Terrence Smith kokeilevat kaukaa, mutta jälkimmäinen viuhuu taivaan tuuliin ja ensimmäisen nappaa helposti OLS:n maalilla JIPPO-kasvatti Nuutti Kaikkonen. Vielä lisäajalla JIPPO onnistuu luomaan puoliajan parhaan tilanteensa: Janne Partanen keskittää oikealta ja Anton Eerola pääsee vapaasti puskemaan seitsemän metrin paikkeilta, mutta Kaikkonen koppaa pallon varmasti vasemmasta alakulmasta. Tauolle mennään maalittomassa tilanteessa.

– Kun peli on tulos tai ulos, niin pienet asiat ratkaisevat ja emme halunneet hävitä peliä pieneen virheeseen. Ensimmäisellä puoliajalla emme lähteneet liikaa painostamaan ja pystyimmekin vastustajan peliä suhteellisen hyvin kontrolloimaan. Toisaalta kun saimme riistoja syvällä omalla puolella, niin hukkasimme pallon liian nopeasti sen jälkeen, päävalmentaja Mikko Hallikainen analysoi.

 

2. jakso

 

Tauolla sade sen kuin kiihtyy, mutta pelin kuva säilyy toisen puoliajan alussa melko samanlaisena. 53. minuutilla OLS:n näppärä laitapakki Elias Collin ohittaa Viitaniemen laidalla ja laukoo pienestä kulmasta. Ovela chippi ei kuitenkaan yllätä maalilla Piiraista, joka venyttää sormenpäillään kudin yläriman kautta ulos. Vieraiden samasta hyökkäyksestä hankkima sivuvapaapotku aiheuttaa kaaosta vain hetkeä myöhemmin. Merkkaus maalinedustalla pettää, mutta Piirainen ottaa toisen hyvän torjunnan putkeen.

JIPPO puolustaa edelleen melko passiivisesti, mutta toisaalta OLS:n näennäinen hallinta keskittyy keskialueelle, ja vierailla on haasteita saada palloa JIPPOn linjojen väliin. Tunnin kohdalla kotijoukkue vaihtaa Miika Vainikaisen tilalle keskikentälle Niko Niemeläisen ja toivoo muutoksella lisää virtaa keskialueelle. JIPPOn suurin uhka toisella puoliajalla on kuitenkin selvästi Yoshi, mutta viimeisen kolmanneksen ratkaisut sakkaavat.

– Päätettiin puoliajalla, että pelin virtaa pitää saada käännettyä meille suotuisammaksi ja riistoja saada ylempänä. Paineistimme vähän korkeammalta ja sen ansiosta momentum kääntyi meille. Toisaalta vaarana oli, että kun OLS ohittaa korkean prässin niin heillä on tilaa mihin pelata. Se oli tasapainoilua kahden välillä, ja tällä kertaa me pystyimme säätelemään pelinvirtaa toisella jaksolla paremmin, Hallikainen pohtii.

Puolittaisia paikkoja alkaa vähitellen avautua. Partanen pääsee kokeilemaan kertaa; ensimmäinen yritys boksin vasemmasta laidasta kilpistyy Kaikkoseen, ja vähän myöhemmin Kaikkosen epäonnistuneen avauksen jälkeen pallo päätyy jälleen Partaselle, joka ei hyvässä paikassa osu kunnolla palloon.

OLS hankkii paljon kulmapotkuja, joista vaarallisin nähdään 76. minuutilla. Pitkänhuiskea Raittinen on asialla jälleen, mutta huippuvireinen Piirainen torjuu puskun upeasti takatolpalta. Kymmenen minuuttia myöhemmin Piirainen pysäyttää Raittisen taas, ja tuntuu saaneen miehestä ainakin jonkinlaisen henkisen yliotteen.

Kokonaisuudessaan varsinainen peliaika on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vähän tylsä, mutta sellaisia pudotuspelit tuppaavat välillä olemaan. Kumpikaan ei halua hävitä, ja tämä näkyy liioitellun turvallisena pelinä. Kumpi tahansa olisi voinut toki tehdän yhden tai pari, mutta pienet marginaalit olivat tällä kertaa sitä vastaan. On nostettava hattua myös molempien joukkueiden tiiviille puolustuspelille ja ennen kaikkea JIPPOn Victor Matheukselle sekä OLS:n Rafinhalle.

 

Jatko-ottelu

 

JIPPO vaihtaa jatko-otteluun Partasen tilalle Aake Yletyisen, joka tuo energiaa JIPPOn hyökkäykseen, mutta pelin käsikirjoituksen mukaisesti viimeiset ratkaisut eivät tahdo millään onnistua. OLS:n vaihdot sekoittavat vieraiden peliä jonkin verran, ja JIPPO saa pitää palloa enemmän. 96. minuutilla Toni Tahvanainen lataa boksin rajalta yli. Pari minuuttia myöhemmin OLS pääsee JIPPOn keskialueen pallonmenetyksen jälkeen vaaralliseen vastahyökkäykseen, mutta kukapa muukaan kuin Victor Matheus katkaisee lupaavan tilanteen.

Jatko-ottelun toisella puoliajalla molemmat joukkueet näyttävät vain odottavan rangaistuspotkukilpailua. Maalipaikkoja ei nähdä käytännössä lainkaan, mitä nyt JIPPO luo melko tuloksetta jonkin verran painetta vastustajan päätyyn. Lopussa kotiyleisölle tarjotaan vielä vähän ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun OLS onnistuu luomaan pari hyvää paikkaa, mutta ottelun hahmo Piirainen pitää maalinsa puhtaana.

 

Rangaistuspotkukilpailu

 

Trilleri tästäkin pelistä lopulta muodostuu, kun Mehtimäellä päästään jännittämään rangaistuspotkukilpailua. Kapteeni Piirainen voittaa teikkauksen ja JIPPO pääsee laukomaan ensimmäisenä. 

Yoshi aloittaa ja ampuu pallon kylmänviileästi vasemmalle ylös Kaikkosen tavoittamattomiin. OLS vastaa maalilla, jonka jälkeen Nuutti Tykkyläinen vie JIPPOn uudelleen johtoon. Seuraavana vetämään astelee Mestareiden Liigan pudotuspeleihin saakka pitkällä urallaan edennyt konkari Rafinha. Kokemus ei voita tällä kertaa, vaan Piirainen torjuu pallon vasemmasta alakulmasta ja saa kotiyleisön hurmokseen.

Sekä JIPPOn että OLS:n kaksi seuraavaa ampujaa onnistuvat, Kaikkonen ei pääse lähellekään Niemeläisen tai Piiraisen yritystä. Ratkaisijan viittaa tarjotaan Victor Matheukselle, joka kestää paineet ja laukoo tolpan kautta JIPPOn kaudelle pari viikkoa lisää pituutta.

– Sanoisin, että vaikka olemme pelanneet paljon haastavia pelejä, niin OLS-peli oli meille kauden vaikein. Vastustajalla oli paljon todella laadukkaita yksilöitä ja he tekivät taktisesti meidän pelaamisen vaikeaksi. Silti pystyimme voittamaan, ja se on ainoa asia, millä on näissä peleissä merkitystä, Hallikainen paketoi.

– Olen ylpeä joukkueen taistelusta, pienet marginaalit kääntyivät nyt meille. Viime vuonna samanlaisessa paikassa KäPa vei pisteet, mutta tällä kertaa olimme henkisesti vahvoja.

JIPPOn finaalivastustaja selviää ihan näillä näppäimillä, mutta päävalmentaja ei osaa ottaa kantaa kumpi vastustajista sopisi JIPPOlle paremmin.

– PK-35:ta vastaan on mitelty ja paremmuutta ei ole saatu vielä selväksi. EPS on meille tuntemattomampi, mutta heidänkin peliä on katseltu. He ovat erilaisia vastustajia, mutta ihan sama kumpi sieltä tulee niin se on vain hoidettava.

Seuraava ottelu: EPS/PK-35 – JIPPO 21.10.