Meidän yhteinen ilmasto – jokaisen omat teot!

Ilmastoaiheinen keskustelu kiihtyy jo siihen pisteeseen, että jopa koululaiset menivät ilmastolakkoon paremman tulevaisuuden puolesta – ja enemmän kuin aiheesta. Jäätiköiden sulaminen, merenpinnan nousu, ilmastopakolaisuus, vesipula, ruokapula, kasvi- ja eläinlajien häviäminen ja moni muu skenaario ovat niin pysäyttäviä, että emme todellakaan halua niitä todistaa omana tai seuraavien sukupolvien elinikänä.

Voivottelu on helppoa, mutta mikä on sinun konkreettinen ilmastotekosi, jonka otat tapoihisi tässä kuussa?

Vinkkiä ilmastotekoihin voi katsoa tästä YLE:n artikkelista, jossa on myös kätevä ilmastolaskuri: https://yle.fi/uutiset/3-10565705 Laskurilla näet konkreettisesti omien pienien tai suurempien tekojen vaikutusta ilmastoon.

Suomalaisten suurimmat petraamisen paikat ovat artikkelin mukaan 3 ällää, eli lihansyönti, lentäminen ja lämmitys.

– Entä jos kokeilet yhtä uutta kasvisruokaa viikossa?

– Mitä jos suunnittelet seuraavan reissun kaukomaiden sijaan kotimaahan tai lähinaapureihimme?

– Voisitko vaihtaa sähkösopimuksesi ympäristöystävällisempään?

Paljon muitakin vinkkejä artikkelista löytyy: suosi kotimaisia juureksia tuontitavaran sijaan, tiivistä ikkunat tai tiputa lämpötilaa asteella. Järjestele harrastuksiin kimppakyytejä ja osta vaatteita vain kun oikeasti tarvitset. Oikeasti fiksuja juttuja, joilla säästää myös rahaa niihin parempiin valintoihin 🙂

Meistä tärkeintä on vain aloittaa jostain, vaikka yhdestä pienestä jutusta. Siitä voikin alkaa positiivinen kierre, kun ilmaston kannalta parempia valintoja alkaa tekemään enemmänkin 🙂

Yhdessä tätä tehdään! 🌍
_______________________________________

JIPPO haastoi Tekoja-kampanjan yhteistyökumppani Karjalaisen ilmastotekoihin. Alla olevalla videolla kerrotaan Karjalaisen ja Punamustan ilmasteoista heidän arjessaan.