JIPPOa viimeiset kolme kautta 2019-2021 valmentanut Jussi Leppälahti ei jatka joukkueen päävalmentajana ensi kaudella. Leppälahti valmennustiimeineen johdatti JIPPOn pitkän tauon jälkeen takaisin Ykköseen viime kauden päätteeksi. Tällä hetkellä kausi 2021 Ykkösessä on edelleen kesken ja JIPPOlla on edessään todella kovan panoksen pelejä sarjapaikasta. Viimeisen runkosarjaottelun lisäksi edessä on vielä viisi ottelua äärimmäisen tiukaksi muodostuvassa alemmassa loppusarjassa. Jäljellä olevista otteluista vain tulokset merkitsevät ja niitä kohti lähdetään tutulla reseptillä – työnteon kautta.

– Uskon kovaan työntekoon. Meidän on valmennuksen osalta vain jatkettava viikoittaista pelin ja pelaajien kehittämistä. Olemme hienosti kasvaneet tälle sarjatasolle ja taistelleet voitoista joka pelissä. Pelaajien on oltava henkisesti vahvoja ja heidän suorituskykynsä on oltava korkeimmillaan, kun mennään kauden viimeisiin viikkoihin. Voimme viikosta toiseen haastaa ennakkosuosikkeja rohkeasti omaan juttuumme uskoen.

Vaikka kausi on kiivaimmillaan, niin valintoja tulevaisuuden suhteen joutuu välillä ennakoimaan. Seuran kysyessä jatkohaluja kaudelle 2022, oli Leppälahden oltava rehellinen seuralle ja itselleen.

– Päätös ei ollut helppo, sillä olen ollut Joensuussa ja JIPPOssa onnellinen. Oli puntaroitava, onko minulla vimmaa, energiaa ja voimaa jatkaa toiminnan kehittämistä kolmen kovan vuoden jälkeen. Sitä vimmaa minulla ei enää ole. Välillä on valmennusta tehty kahdenkin muun työn ohella. Tämä on vaatinut veronsa, kun en ole tehnyt myönnytyksiä siinä työn määrässä, jota olen antanut JIPPOlle. Jokaisella prosessilla on elinkaarensa, on oltava rehellinen itselle ja seuralle, kun voimat loppuvat. Olen laittanut tähän kolmeen vuoteen kaiken osaamiseni ja energiani, yhtään ei jää reserviin.

– Paljon tietysti on opittu sekä pelistä että sen valmentamisesta. On ollut hienoa myös tutustua hienoihin ihmisiin, jokaiselta ihmiseltä olen oppinut jotain. Minulla on onneksi ollut hyvä staffi kolmen vuoden aikana, jonka kanssa on pystynyt pallottelemaan asioita.

Jatkosta tai omista valmennusunelmistaan Leppälahti ei paljasta vielä mitään, vaan elää kauden loppuun saakka hetkessä JIPPOn kanssa.

– Ei ole mitään tietoa tulevaisuudesta valmentajana. Olen tässä aikojen saatossa oppinut olemaan unelmoimatta, jalkapallo on sellainen juttu, jota pitää elää peli kerrallaan. Pitää painaa hommia, vetää treenejä, ja yrittää voittaa seuraava peli. Tätä reseptiä toteutan kauden viimeiseen vihellykseen asti ja sitä vaadin myös pelaajiltani.

– Koen, että JIPPO on kehittyvä seura. Seurassa on paljon hyviä asioita menossa. Toki kehittämistäkin on, se ollaan tällä kaudella nähty. Mutta se on jalkapalloa ja tämä olisi tylsää hommaa, jos kaikki olisi valmista. JIPPOn tulee mielestäni seurana jatkaa asioiden kehittämistä kohti sitä, että se pystyisi olemaan rakenteiden, resurssien ja fasiliteettien osalta muiden Ykkösen seurojen tasolla. Uskon, että seuraavalla päävalmentajalla on hyvä pohja, jota jalostaa yhdessä seuran kanssa eteenpäin.

Jussi perheineen ehti asettua hyvin Joensuuhun ja JIPPOon, mutta vielä ei ole aika haikeilla tai katsoa taaksepäin. Ensin painetaan täysillä töitä kentällä kauden loppuun saakka.

– Parasta ajassani Joensuussa on ollut ihmiset, eli te kaikki, jotka jollain tavalla liitytte hienoon seuraamme. On ollut aivan upeaa tutustua niin moneen hienoon ihmiseen, joita voin yhdessä perheeni kanssa kutsua ystäviksimme. On varmaa, että JIPPO ja Joensuu tulee jäämään sydämeeni pysyvästi. Haluan, kuitenkin, että painamme yhdessä nyt viimeiset viikot aivan täysillä. Sen jälkeen on hyvästien ja haikeuden aika.

JIPPOn puheenjohtaja Juha Purmonen on ollut tyytyväinen Espoosta Joensuuhun saapuneeseen Leppälahteen.

– Jussi on tuonut JIPPOon uuden vaatimustason valmistautumisesta ja omistautumisesta omaan kollektiiviseen tekemiseen. Se ei pelkästään ole näkynyt joukkueen tekemisessä, vaan myös koko seuran. Toisekseen Jussi on tuonut uskon omaan tekemiseen. Hyvin valmistautumalla ja analysoimalla pystyy tekemään paljon. Luonnollisesti analytiikan mukaan tuominen vähentää mielikuviin perustuvaa toimintaa.

Uuden valmentajan hakuprosessi on jo vauhdissa ja nykyinen päävalmentaja on mukana seuran työryhmässä kartoittamassa uutta nimeä. Julkinen hakuilmoitus päävalmentajan tehtävään tulee seuran kotisivuille ensi viikolla.

– Pyritään siihen, että tietty jatkuvuus säilytetään. Luonnollisesti emme hae täysin Jussin profiilin valmentajaa vaan sellaista, joka tuo seuraan ja joukkueeseen uuden kehitysaskeleen. Meillä valmentajan haku on yhdessä sovittu prosessi, jossa on mukana monta elementtiä, mitkä pitää osua kohdalleen. Tämäkin julkaisu on yksi askel siinä harkitussa prosessissa, joka on menossa. Tavoitteena on, että nimi olisi tiedossa lokakuun alussa. Luonnollisesti prosessi voi mennä nopeammin tai hitaammin läpi. Koetamme löytää JIPPOon sopivan valmentajan.

– Loppukautta ajatellen on helppoa sanoa, että työnteko jatkuu aivan varmasti viimeiseen vihellykseen saakka. Meillä on ollut erittäin hyvin toimiva yhteistyö päävalmentajan ja seuran välillä ja se jatkuu kauden loppuun saakka. Jussi menestyy valmentajana aivan varmasti. On ollut ilo ja kunnia tehdä kolme vuotta tiiviisti yhteistyötä Jussin kanssa. Jussin tyyppisiä valmentajia Suomen jalkapallo tarvitsee. Sellaista intohimoa millä Jussi suhtautuu jalkapalloon ja valmentamiseen ei usein tapaa.

Seura antaa Jussi Leppälahdelle joukkueineen täyden työrauhan loppukauden hurjaan sarjapaikkataisteluun Ykkösessä.