fbpx

Kakkosen kausi jatkuu JIPPOn osalta maanantaina Kuopiossa, jossa joukkue kohtaa KuPS Akatemian. Väre Areenalla pelattava vierasottelu käynnistyy hieman poikkeukselliseen aikaan, klo 19.00. Ottelua voi seurata kotikatsomoista maksutta YouTuben kautta, sillä kuvausryhmä Livekset toteuttaa ottelusta selostetun livelähetyksen.

JIPPO avasi sarjakautensa reilu viikko sitten lauantaina Helsingissä 0-2-vierasvoitolla sarjanousija PPJ:stä Miro Turusen ensiminuuttien rangaistuspotkumaalin ja Niko Niemeläisen toisen jakson puskumaalin siivittämänä. Vain kolme päivää myöhemmin tiistai-iltana joukkue oli uuden haasteen edessä kohdatessaan Suomen Cupin neljännen kierroksen ottelussa Kakkosen C-lohkon nousijasuosikin JJK:n Rantakylän Liikuntahallissa.

Vuodenaikaan nähden tasokas, fyysinen ja tunnerikas ottelu eteni JJK:n 0-1-johtolukemissa toiselle jaksolle, mutta 55. minuutilla Miro Turunen hassutti jyväskyläläispuolustuksen maalivahti Pyry Piiraisen pitkän avauksen jälkeen kahville ja tasoitti ottelun. Useasta läheltäpiti-tilanteesta huolimatta enempää maaleja ei varsinaisella peliajalla nähty, ja ottelu eteni rangaistuspotkukilpailuun. JIPPOn laukojista Timo Tahvanainen, Ryohei Fujimura ja Niko Niemeläinen onnistuivat, mutta Toni Tahvanaisen laukaus tärähti ylärimaan. Viidettä JIPPO-laukojaa ei kuitenkaan tarvittu, sillä Pyry Piirainen torjui upeasti kolme JJK:n viidestä yrityksestä, ja kotijoukkue pääsi juhlimaan jatkopaikkaa.

– JJK on Kakkosen parhaita joukkueita, joten tämä oli hyvä tasonmittaus meille. Pelasimme koko sydämellämme, taistelimme ja olimme parempi joukkue. Voitto toi itseluottamusta koko joukkueelle ja toki myös itselleni. Minulla ei ole aikuisiältä aiempaa kokemusta rankkarikisoista kuin yhdestä harjoitusturnauksesta, eikä rankkareita ole tullut juurikaan treenattua, joten luotin intuitiooni ja toivoin parasta, JIPPOn sankari Piirainen kertoo pilke silmäkulmassa.

Raamikas 22-vuotias Kotkan Nappuloiden kasvatti edusti neljä edellistä kautta KTP:tä, jonka edustusjoukkueessa miehen peliaika jäi kuitenkin vähäiseksi. Täksi kaudeksi Piirainen lähti hakemaan vastuuta Kotkan ulkopuolelta, ja päätyi JIPPOn ykkösvahdiksi. Heti ensimmäisellä kaudellaan varakapteenien joukkoon valittu kotkalainen kertoo päässeensä joukkueeseen todella hyvin sisään alusta asti.

– Koko JIPPO-yhteisö on tullut jo tutuksi. Täällä on tosi vahva yhteisen tekemisen meininki, ja nautin olostani täällä. Kapteenistoon valinta on iso juttu, ja kertoo siitä, että näinkin nopeassa ajassa olen ehtinyt saamaan joukkueen luottamuksen ja arvostuksen, Piirainen kiittelee.

Maanantain ottelussa JIPPO saa vastaansa KuPS:n reservijoukkueen. Piirainen tietää, että liigaseurojen farmijoukkueiden kokoonpanoja on aina vaikea arvata ennalta, mutta vastassa lienee joka tapauksessa laadukas ryhmä.

– KuPS Akatemia on mielenkiintoinen joukkue, jossa pelaa paljon nuoria lahjakkuuksia ja edustusjoukkueen pelaajia. Vaikea sanoa, ketä edustusjoukkueesta on tällä kertaa mukana, mutta se selviää sitten pelipäivänä. Odotettavissa on kova ja tasainen ottelu, mutta jos pelaamme samalla tasolla kun JJK:ta vastaan, niin pisteet lähtevät kyllä meidän mukanamme Joensuuhun, Piirainen uskoo.

JIPPOn kokoonpanosta on maanantaina varmuudella sivussa PPJ-ottelussa kahdella keltaisella kortilla ulosajettu Timo Tahvanainen, joka kärsii ottelussa pelikieltonsa. Lisäksi jo pidempään poissa olleet Aleksi Nissinen ja puolustaja Jesse Åhman parantelevat edelleen vammojaan.

 

Liigakärjen reservit

 

Kuopion Palloseuran liigajoukkueen farmina viime kaudet toiminut SC-KuFu-98 jäi viime syksynä historiaan, ja joukkueen paikan Kakkosessa otti KuPS Akatemia. Akatemiaa luotsaa pelaajana Ilvestä ja KuPSia edustanut senegalilainen Issa Thiaw, joka siirtyi valmennushommiin jouduttuaan lopettamaan pelaajauransa kevättalvella 2020 polvivamman vuoksi. Nuoren joukkueen kokoonpano muodostuu KuPS:n vanhimpien juniori-ikäluokkien parhaimmistosta sekä Veikkausliigajoukkueessa vähemmälle vastuulle jäävistä pelaajista.

KuPS:n viime kauden A-juniorien lisäksi Akatemian pelaajarunkoon kuuluvat esimerkiksi aiemmin KuFun ohella PK-37:ssä Kakkosta pelannut JIPPO-kasvatti Veeti Lehtimäki, Reippaan junioreista tullut puolustaja Tobias Karkulowski, Kolmosta AC BARCAssa pelannut keskikenttäpelaaja Miro Siltavuori sekä nuoret hyökkääjät Niklas Orjala ja Okko Nenonen, joista ensin mainittu nousi jo viime kaudella KuFun avauskokoonpanoon.

KuPS:n edustusjoukkueen sopimuspelaajia nähdään säännöllisesti joukkueen kokoonpanossa. Useimmiten mukana lienevät ainakin poikamaajoukkueiden vakiokasvoihin lukeutuvat puolustajat Tony Miettinen ja Samuli Miettinen sekä vasta 16-vuotias keskikentän huippulupaus Otto Ruoppi. Akatemian sarja-avauksessa FC Kiffeniä vastaan pelituntumaa hakivat lisäksi KuPS:n ulkomaalaisvahvistuksista laitapuolustaja Daniel Carrillo sekä keskikenttäpelaaja Fabio Schneider, liki kaksisataa liigaottelua pelannut pakki Felipe Aspegren sekä KuPS:n kauden 2019 mestarimaalivahti Otso Virtanen.

Liiga-avuista huolimatta Akatemia joutui sarja-avauksessaan tiukille viime kaudesta vahvistuneen Kiffenin kanssa. Ottelu oli kahden hyvin puolustaneen joukkueen tarkkaa pelaamista, jossa maalipaikat jäivät vähiin. Vieraat pääsivät voiton syrjään kiinni kymmenisen minuuttia ennen loppua pitkää rajaheittoa seuranneella puskumaalilla, mutta Akatemia tasoitti lisäajalla Samuli Miettisen puskiessa Fabio Schneiderin keskityksen maaliin, joten loppulukemiksi jäivät 1-1. Ottelu pelattiin jo 23.4., viikkoa ennen kuin muut lohkon joukkueet avasivat kautensa. Akatemia lähtee JIPPO-otteluun siten reilun kahden viikon ottelutauolta.

 

Tiesitkö

 

JIPPO katkaisi PPJ-ottelussa hieman kiusallisenkin perinteen. Joukkue oli aloittanut kolmena peräkkäisenä vuonna sarjakautensa maalittomalla 0-0-tasapelillä, mutta nyt tuloksena oli hieno vierasvoitto 0-2.

KuPS Akatemia on nykyisellään uusi joukkue, mutta sen edeltäjä SC KuFu-98 tuli joensuulaisille tutuksi nousuun päättyneellä Kakkosen kaudella 2020. JIPPO ja KuFu kohtasivat kahteen kertaan Mehtimäellä, jossa pisteet jäivät molemmilla kerroilla Joensuuhun, maalein 4-0 ja 1-0. Kuopiossa pelattiin yksi ottelu, jonka JIPPO vei 0-2. Tuolla kaudella KuPS:n farmijoukkueesta ei siis ollut joensuulaisille vastusta.

 

 

 

KuPS Akatemia – JIPPO maanantaina 9.5. klo 19.00 Väre Areenalla, Kuopiossa

Kuvausryhmä Livekset toteuttaa ottelusta selostetun livelähetyksen, joka on katsottavissa maksutta YouTubessa. Suora linkki ottelulähetykseen: https://www.youtube.com/watch?v=kjcELWEvAK0

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen