fbpx

JIPPOn kilpailullinen kausi alkaa huomenna tiistaina Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelulla, jossa joukkue kohtaa rääkkyläläisen Nelosen joukkueen Niemisen Urheilijat. Koska Rääkkylässä pelikentät ovat vielä talviteloilla, järjestää NiemU kotiottelunsa Liperin Ylämyllyllä, Paloaukean tekonurmella. Otteluun on vapaa pääsy, ja kotiin jääville on tarjolla Karjalaisen toteuttama livelähetys.

Joensuulaisten sarjakauteen ja tosipeleihin valmistautuminen koki viime viikolla jälleen uuden kolauksen, kun kiirastorstaille sovittu harjoitusottelu JJK:ta vastaan jouduttiin perumaan Jyväskylän kenttätilanteen vuoksi. Näin joukkue lähtee tiistain cup-avaukseen reilun kahden viikon ottelutauolta palaten. NiemU on vastustajana JIPPOlle uusi tuttavuus.

– NiemUsta seurana on jäänyt hyvin sympaattisen kyläseuran kuva. Harmi, ettei talvisten olosuhteiden takia päästy pelaamaan heidän omalle luonnonnurmipyhätölleen, jossa kuulemani mukaan käy kesäisin hyvin porukkaa matseissa. Itse joukkue ei ole minulle kovin tuttu, mutta on siellä muutama tuttu nimi, jotka ovat olleet aikoinaan JIPPOn edustusjoukkueen ringissä. Esiin on nostettava myös maalivahti Joonas Meronen, jolla on useampi Veikkausliiga-ottelu alla FC Lahdesta, JIPPOn kapteeni ja toiminnanjohtaja Timo Tahvanainen tietää.

Siinä missä JIPPO on pelannut viime kausien aikana Kakkosessa ja Ykkösessä, ei tiistain vastustaja NiemUa ole koskaan nähty sarjajärjestelmässä Nelosta ylempänä. Kahden sarjaportaan eron myötä JIPPO on ottelussa kiistaton ennakkosuosikki, jonka kaikki ehkä vastustajajoukkuetta lukuun ottamatta odottavat etenevän jatkoon. Ylimielisyyteen ei kuitenkaan ole varaa.

– Seuran arvoihin kuuluu asenne, jota juuri tällaisissa peleissä tarvitaan eniten. Ylimielisyys on oikeastaan suurin mahdollinen kompastuskivi, ja jos asenne on kunnossa, uskon että lopputulema NiemU-ottelusta on hyvä. Tuntien meidän pelaajat, en epäile hetkeäkään, ettemmekö olisi tiistaina täydessä iskussa. Asenteen merkitystä tullaan kuitenkin varmasti korostamaan ennen ottelua valmennuksen ja kapteeniston puolelta, Tahvanainen vakuuttaa.

NiemU on ottelussa kotijoukkue, mutta pelipaikkana toimii Paloaukean tekonurmi Ylämyllyllä. Tahvanainen ei näe neutraalista kentästä olevan erityisesti etua kummallekaan joukkueelle.

– Kotietu on sillä joukkueella, jonka kannattajia ottelussa on enemmän, ja jotka pitävät kovempaa ääntä. Toivottavasti Rednecks ja muut JIPPO-kannattajat aktivoituvat ja tulevat isoin joukoin paikan päälle kannattamaan meidät Cupissa jatkoon. Tästä matsista kausi 2022 lähtee virallisesti käyntiin!, Tahvanainen hehkuttaa.

 

Vastassa vireä kyläseura

 

Niemisen Urheilijat on vuonna 1933 perustettu rääkkyläläinen urheiluseura, jolla on ollut jalkapallotoimintaa 1960-luvun alusta asti. Seuran edustusjoukkue karsi 1970-luvulla pääsystä Kolmoseen, mutta nousu jäi saavuttamatta, ja Nelonen on pysynyt joukkueen maksimisarjatasona. Vuosituhannen taitteen jälkeen NiemU vajosi vuosien ajaksi Vitoseen, mutta palasi ylemmälle sarjaportaalle syksyn 2020 nousujuhlien jälkeen. Joukkueessa oli viime kaudella Nelosen tasolle laadukkaita pelaajia, mutta rinki oli kapea, ja pelaajapulasta loukkaantumistenkin myötä kärsinyt joukkue sijoittui lohkossaan kahdeksanneksi säilyttäen täpärästi sarjapaikkansa.

JIPPOssakin aiemmin valmentaneen Mika Kukkasniemen luotsikseen värvännyt NiemU aloitti cup-taipaleensa ensimmäiseltä kierrokselta Kutosessa pelaavan Inter Jyväskylän vieraana. Maaliskuun alussa Vehkalammen tekonurmella pelattu ottelu päättyi odotetusti rääkkyläläisten selvään voittoon, kun kuusi eri pelaajaa NiemU:lta onnistui maalinteossa, ja loppulukemat kirjattiin 0-6 (0-3).

Toiselle kierrokselle NiemU:n vastustajaksi arvottiin joukkueen joensuulainen kilpakumppani Itä-Suomen Nelosesta, AFC Keltik. Huhtikuun alussa Rantakylän Liikuntahallissa pelattu ottelu oli tasainen, ja ottelun ainoaksi maaliksi jäi viime kaudella B-junioreiden SM-sarjaa kasvattajaseurassaan JIPPOssa pelanneen Roni Laukkasen ensimmäisen jakson osuma Keltikin verkkoon, ja näin NiemU eteni kolmannelle kierrokselle 1-0 (1-0) -voitolla.

NiemU:n nimekkäin pelaaja on 28-vuotias lahtelaislähtöinen maalivahti Joonas Meronen, joka pelasi kaikkiaan 11 Veikkausliigaottelua FC Lahden paidassa kausina 2013-2015. Meronen torjui vielä kaudella 2020 FC Lahden yhteistyöseura Reippaan ykkösmaalivahtina Kakkosessa, kunnes muutti opiskelujen perässä Joensuuhun ja liittyi NiemU:n mukaan.

Rääkkyläläisten avainpelaajiin kuuluvat kapteeni Jere Simanainen sekä Iiro-Pekka Naakka, joilta löytyy taustaa myös JIPPO:n edustusjoukkueesta. 27-vuotias keskikenttäpelaaja Naakka on todellinen vapaapotkuspesialisti, jolle vetopaikkojen hakeminen kuuluu epäilemättä kotijoukkueen taktiikkaan tiistainakin. JIPPOn edustusjoukkueessa takavuosina pelanneisiin nimiin NiemU:n ringissä kuuluvat myös mm. hyökkääjä Erkka-Pekka Sjöblom sekä topparina nykyään pelaava Erno Pennanen.

NiemU:n luottomiehiä ovat myös Naakan ja Pennasen tapaan aiemmin JoPS:ssa Kolmosta pelanneet Jussi Reijonen ja Kristian Levy, ja kokemusta joukkueessa edustaa myös naisten puolella FC Hertan päävalmentajana aloittanut ja futsal-ympyröistäkin tuttu nimi Maru Grönroos. Seurata kannattaa myös JIPPO-junioreista NiemU-paitaan vaihtaneita pelaajia kuten Roni Laukkanen ja Tuomo Junnilainen sekä viime kaudella ison roolin joukkueen puolustuksessa ottanut Otto Kantelinen.

NiemU pelaa kotiottelunsa yleensä kotikylänsä idyllisellä Niemisen urheilukentällä. Kentän luonnonnurmi on kuitenkin tähän aikaan vuodesta vielä lumen peitossa, joten seuran täytyi etsiä ottelulle pelipaikka muualta.

 

Tiesitkö

 

Viime vuosina lohkomuotoisilla karsinnoilla aina tammikuussa alkanut Suomen Cup koki tälle vuodelle uudistuksen, jonka myötä turnausformaatti palasi lähemmäs juuriaan. Cupiin pystyi ilmoittautumaan kaikki Palloliiton alaiseen miesten sarjatoimintaan osallistuvat joukkueet sekä JKKI-joukkueet (ikämiehet).

Ensimmäisiltä kierroksilta kilpailun aloittivat Kolmosen ja sitä alempien sarjojen joukkueet sekä JKKI-joukkueet. Kolmannelle kierrokselle tulivat mukaan kakkoskierroksen voittajien lisäksi kaikki ilmoittautuneet Kakkosen joukkueet (kuten JIPPO), kaikki Ykkösen joukkueet sekä ne Veikkausliigan kuusi seuraa, jotka eivät osallistu UEFA:n seurajoukkuekilpailuihin kaudella 2022, ja jotka eivät Liigacupin menestyksen perusteella aloita neljänneltä kierrokselta. Mikäli JIPPO kaataa NiemUn, etenee se neljännelle kierrokselle, jonka ottelut pelataan lähtökohtaisesti 30.4.–8.5. välisenä aikana. Säännöt ja aikataulut löytyvät kokonaisuudessaan Palloliiton nettisivuilta.

– Kokonaisuudessaan ehdottoman hyvä uudistus, tulee paljon hienoja eri sarjatasojen kamppailuja, joista varmasti jää hienoja muistoja pelaajille ja katsojille. JIPPOn osalta ainoa miinus on se, että aiemmassa cup-systeemissä saimme (karsintalohkojen myötä) talveksi useampia hyviä pelejä Rantakylän halliin. Joensuun kaukaisen sijainnin takia talven harjoitusotteluihin on ollut nyt hankala saada vastustajia, mikä on sarjaan valmistautumisen kannalta vähän haasteellista. En kuitenkaan valita, sillä olen ehdottomasti tyytyväinen Suomen Cupin paluusta takaisin juurilleen, Timo Tahvanainen suitsuttaa.

 

 

 

 

NiemU – JIPPO tiistaina 19.4. klo 19.30 Paloaukean tekonurmella, Ylämyllyllä

Otteluun on vapaa pääsy.

Sanomalehti Karjalainen toteuttaa ottelusta selostetun livelähetyksen, joka on katsottavissa tilaajille maksutta lehden verkkosivuilla. Tutustumistarjousta ja muita Karjalaisen tilausvaihtoehtoja pääset tutkimaan tästä.

 

Kuva: Mikko Kalavainen