fbpx

Tammi-helmikuun taitteessa alkaneen Ykkösliigacupin lohkovaihe päättyy viimeistenkin joukkueiden osalta tänä viikonloppuna. Lohkovaiheen vihoviimeinen ottelu pelataan sunnuntaina Joensuu Hope Areenalla ja siinä kohtaavat välieräpaikan perään hinkuvat JIPPO sekä PK-35. Klo 14.00 käynnistyvään otteluun pääset sisään kausikortilla tai irtolipulla, jollaisia voit ostaa etukäteen verkkokaupastamme.

JIPPOlla oli mahdollisuus varmistaa välieräpaikka jo viime sunnuntaina voitolla JäPS:stä, mutta järvenpääläisvieraat nousivat kahden maalin takaa tasapeliin. Avausjakson puhuttaneimmassa tilanteessa reilun puolen tunnin jälkeen JäPS-maalivahti Joona Tiainen loukkaantui pahannäköisesti törmäyksessä, ja vieraat joutuivat laittamaan toppari Roope Aution maaliin. Kovassa iskussa oleva hyökkääjä Aake Yletyinen vei JIPPOn johtoon ja Oskar Pihlaja löi Yletyisen esityöstä taululle 2-0-lukemat upealla yläkulmalaukauksella juuri ennen taukovihellystä.

Toisen jakson alussa JIPPO-pakki Yusei Ohashille sattui harmillinen hutipotku oman maalin edessä ja JäPS:n Herkko Kuosa pääsi kuin varkain kaventamaan. Kymmenen minuuttia myöhemmin kelpo avausjakson jälkeen hieman väsähtänyt joensuulaispuolustus pakitteli hieman turhan alas ja pallon kanssa boksiin noussut Noah Kaijasilta pääsi viimeistelemään tasoituksen. Tämän jälkeen molemmilla joukkueilla oli paikkansa, mutta enempää maaleja ei nähty. Yllätyskomennuksen JäPS:n tolppien väliin saanut Roope Autiokin pääsi tekemään pari komeaa torjuntaa.

– Se oli kotiottelu, joten halusimme todella voittaa. Tulos oli iso pettymys, sillä meillä oli hyvät mahdollisuudet voittoon. Meidän täytyy ottaa tästä opiksemme ja parantaa peliämme seuraavaan otteluun, Junnosuke Watanabe kertoo.

Jo viime kaudella JIPPOn tärkeimpiin pelaajiin kuulunut Junnosuke Watanabe on jatkanut Ykkösliigacupin otteluissa siitä, mihin hän syksyllä jäi. Watanabe on kellottanut keskikentän pohjalla täydet minuutit jokaisessa cup-ottelussa tähän asti hoitaen isoa roolia puolustuksen ja hyökkäyksen välissä. Täydellisyyteen pyrkivä japanilainen ei kuitenkaan ole itse ollut erityisen tyytyväinen omaan tekemiseensä, vaan vaatii itseltään lisää.

– En mielestäni ole vielä pystynyt auttamaan joukkuetta tarpeeksi. Teen aina parhaani, mutta se ei riitä. Emme ole hävinneet vielä otteluakaan, mikä on positiivista, mutta minun täytyy kasvaa vielä pelaajana pelatakseni hyvällä tasolla Ykkösliigassa. Kehitymme kuitenkin joukkueena päivä päivältä laadukkaan harjoittelun myötä, “Junno” sanoo.

JäPS-tasapelin myötä JIPPO jatkaa Ykkösliigacupin B-lohkossa kolmannella sijalla viidessä pisteessä. Ottelun enemmän pelanneella KTP:llä on sama pistemäärä ja maaliero, mutta se on tehtyjen maalien perusteella (9 vs 5) edellä. JIPPO tarvitsee sunnuntaina siis tasapelin noustakseen kotkalaisten ohi toiseksi. Lohkoa johtava PK-35 on kerännyt kuusi pistettä, joten voitolla JIPPO nousisi helsinkiläisten edelle lohkovoittoon.

JIPPOn vastustaja sunnuntaina on siis PK-35, jolle se koki kirvelevän jatko-ottelutappion viime syksyn nousukarsintafinaalissa joukkueiden pelattua ennen sitä kauden aikana neljä täyttä ysikymppistä tasalukemin. Se ei ainakaan vaikeuta motivoitumista sunnuntain otteluun.

– Viime syksyn kokemus oli harmillinen, ja haluamme ottaa revanssin. On kuitenkin tärkeää keskittyä pelaamaan omaa peliämme kuten aina, ja tulosten pitäisi seurata perässä. Tavoitteenamme on voittaa sunnuntaina ja saavuttaa välieräpaikka Ykkösliigacupissa, Watanabe kertoo.

Viime sunnuntain JäPS-ottelu toi mukanaan jobinpostia JIPPOlle, sillä 2-0-maalin tehnyt Oskar Pihlaja sai vamman ja on todennäköisesti sivussa PK-35-ottelusta pitkäaikaisloukkaantuneiden Anton Eerolan ja Joona Malisen tapaan. Puolustuksesta sivussa olleet Victor Matheus ja Niklas Haataja saattavat olla Pallokerhoa vastaan valmennuksen käytettävissä, mutta nyt kun testissä ollut Roope Huhtalakin on kiinnitetty joukkueeseen, saataneen sunnuntain otteluun kasaan joka tapauksessa laadukas puolustuslinja.

 

Vahvistunut PK-35 on rokottanut vastustajiaan erikoistilanteista

 

JIPPOn viime kauden kilpakumppani numero yksi, Pallokerho-35 Helsingistä, koki tappion ensimmäisellä Ykkösliigacup-kierroksella, mutta nousi kummassakin sen jälkeisessä ottelussaan tappioasemasta voittoon ja varmisti paikkansa turnauksen välierävaiheessa. Kim Raimin luotsaama helsinkiläisjoukkue on osoittanut cup-otteluissaan luonteensa lujuutta, mutta etenkin terävää erikoistilanneosaamista.

PK-35 avasi cupin helmikuun alussa kotiottelulla Talin hallissa MP:tä vastaan. Helsinkiläiset menivät heti alussa johtoon keskikenttäpelaaja Daniel Rantasen läpiajomaalilla, mutta MP tasoitti vajaan puolen tunnin kohdalla. Toisen jakson alussa MP rankaisi PK-35:ttä kahteen kertaan kymmenen minuutin sisään sen löysästä pelaamisesta oman boksinsa reunamilla ja karkasi 1-3-johtoon, mikä kesti loppuvihellykseen asti.

Seuraavaksi PK-35 kohtasi kotonaan JäPS:n. Kovaa prässännyt JäPS aloitti ottelun vahvasti, mutta ensimmäisen maalin teki kotijoukkueen Erikson Carlos “Tiquinho” vastaiskusta 25. minuutilla. PK-35 sai maalistaan virtaa, mutta 34. minuutilla JäPS iski tasoituksen. Vain kolme minuuttia myöhemmin PK-35:n verkko heilui jälleen kulmapotkun jälkeen. Molemmilla joukkueilla oli maalipaikkoja toisellakin jaksolla, mutta maalinteossa onnistui vain yksi mies kääntäen koko ottelun: PK-35:n Daniel Rantanen laukoi kaksi vapaapotkumaalia ja ottelu päättyi 3-2.

PK-35:n kolmas cup-ottelu KTP:n vieraana noudatteli samaa kaavaa kuin ennen sitä pelattu JäPS-ottelu. Helsinkiläiset siirtyivät reilun vartin jälkeen johtoon laituri Mohamed Lassouedin puskumaalilla vapaapotkun jälkitilanteesta. KTP iski toisen jakson alussa kaksi maalia ja näytti karkaavan vääjäämättä voittoon, mutta kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa Daniel Rantasen kenkä puhui jälleen vapaapotkusta tasoittaen ottelun. Muutama minuutti myöhemmin PK-35 sai jälleen vaparin, ja tällä kertaa keskikenttäpelaaja João Costa sai lapikkaansa Rantasen potkun väliin ohjaten helsinkiläiset johtoon. Lisäajan loppuhetkillä PK-35:lle tuomittiin vielä rangaistuspotku, josta Tiquinho viimeisteli loppulukemat 2-4.

Kapteeninnauhaakin kantanut keskikenttäpelaaja Daniel Rantanen on ollut Ykkösliigacupissa PK-35:n kaikki kaikessa tehtyään neljä maalia ja syötettyään yhden. HIFK:ta viime kaudella edustanut brassikärki Tiquinho on osunut kahdesti ja hänen maanmiehensä, Atlantis FC:stä Pallokerhoon siirtynyt João Costa kerran, kuten myös Atlantiksesta PK-35:n riveihin palannut Mohamed Lassoued.

PK-35 on pelannut edelliset ottelunsa 4-3-3-ryhmityksellä, jossa Tiquinho on ollut piikissä, vasemmalla laidalla on viilettänyt gambialaisvahvistus Foday Manneh ja oikealla Lassoued tai joensuulaisyleisölle viime kaudeltakin harmillisen tuttu Yassin Adam. Joukkueen viime kauden maalitykki Mustafa Beyai ajettiin JäPS-ottelussa ulos ja hän kärsi viime kierroksella pelikiellon. PK-35:n nimivahvistus, 11 maalia IF Gnistanille viime kaudella tehnyt konkarihyökkääjä Eero Markkanen debytoi KTP-ottelussa vaihtopelaajana.

Jos PK-35:llä on pelimiehiä hyökkäyksessä, on sen keskikenttäkin laaja. Rantasen ohella cup-otteluissa isoimpia minuutteja keskellä ovat kellottaneet João Costa, viime kauden loukkaantumisen takia missannut taitava Hiroki Nekado ja puolustavampi japanilaisvahvistus Juta Nakanishi. Kolmas japanilainen, viime kaudella PK-35:n avainpelaajiin lukeutunut Shunta Uchiyama palasi viime kierroksella kehiin oikeana laitapuolustajana. Vasempana pakkina on pelannut FF Jarosta tullut tuulennopea Samba Sillah.

Päävalmentaja Kim Raimi on pyörittänyt osin loukkaantumisten takia vahvaa rotaatiota toppariosastolla. Ensimmäisissä cup-otteluissa vastuuta saivat mm. HJK:n organisaatiosta tullut kuusamolainen Jasper Pikkuhookana sekä joukkueen joensuulaistaustainen kapteeni Tomi Kurvinen, mutta KTP:tä vastaan keskuspuolustuksessa pelasivat joukkueen uusi nigerialaistoppari Franklin Okoye sekä FC Kiffenistä tuttu testimies Liam Lokake. Myös Pallokerhon viime kauden ykkösmaalivahti Joni Niemi on ollut edellisistä otteluista loukkaantumisen takia sivussa, ja tolppien välissä on nähty JJK:sta siirtynyt, myös FC Vaajakosken riveistä muistettava kokenut kassari Ville Viljala.

PK-35 on siis haalinut runsaasti pelaajavahvistuksia syksyisen sarjanousun jälkeen, mutta myös taustoissa on tapahtunut muutoksia. Ex-JIPPO-toppari Aapi Helvelahti on jäänyt pois valmennustiimistä, johon on liittynyt portugalilainen Diogo Pinto sekä italialainen fysiikkavalmentaja Luca Fleres. Mielenkiintoisimman kiinnityksen seura on kuitenkin tehnyt maalivahtivalmentajan pestiin, jonka vastaanotti yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista jalkapallomaalivahdeista, Huuhkaja-legenda Jussi Jääskeläinen.

Sunnuntain ottelun tarkka panos PK-35:lle riippuu lauantain JäPS – MP -ottelun tuloksesta, mutta sille riittää vähintäänkin tasapeli lohkovoittoon. Lohkovoittaja saa välierään kotiottelun, kun taas toiseksi sijoittunut joutuu matkaamaan A-lohkon ylivoimaisesti voittaneen FF Jaron vieraaksi Pietarsaareen.

 

 

 

 

JIPPO – PK-35 sunnuntaina 10.3. klo 14.00 Joensuu Hope Areenalla

Liput 12 € aikuiset, 9 € erikoisryhmät (varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 6 € koululaiset ja opiskelijat, kausikortilla ilmaiseksi sisään. Liput ovat ostettavissa ennakkoon verkkokaupastamme.

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi tarjoamme naisille ilmaisen sisäänpääsyn otteluun.

Sanomalehti Karjalainen toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa tilaajille maksutta lehden verkkosivuilla. Lähetys alkaa klo 13.50. Selostajana Petri Siitonen, kommentaattorina Tarmo Koivuranta.

Karjalaisen tilauksen pääset tekemään osoitteesta https://karjalainen.fi/tilaa
Vuorokauden mittaisen tilauksen (3,90 €) voit tehdä osoitteesta https://punamustamedia.portal.worldoftulo.com/v2/shop/vuorokausi?source=verkko

 

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen